Kodėl akmenų piramidės yra mirtinai pavojingos – ir ką daryti jas pamačius?  ()

Tokios skulptūros yra gražios ir traukia dėmesį, tačiau mokslininkai perspėja, kad jos yra ir pavojingos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žodis „kernas“ (cairn, akmenų piramidė) kilęs iš škotų gėlų kalbos žodžio, reiškiančio „akmenų krūva“. Panašias „piramides“ aktyviai naudoja žygeiviai sudėtinguose maršrutuose, tačiau pastaruoju metu jos išpopuliarėjo už turizmo ribų.

Kas yra akmeninės piramidės?

Tokias figūras aktyviai naudoja keliautojai ypač painiais maršrutais, pavyzdžiui, Camino de Santiago – kernas turėtų padėti pasiklydusiesiems sugrįžti į kelią. Tačiau pastaruoju metu jų populiarumas gerokai aplenkia turizmą – poilsio ar turistų stotelėse atsiranda vis daugiau akmeninių piramidžių ar net ištisų figūrų grupių.

Nors kernas gali sustiprinti bendrumo jausmą tiems, kurie eina tuo pačiu pėsčiųjų taku, taip pat padėti paklydusiems keliautojams sugrįžti į taką, jis taip pat kelia pavojų.

JAV nacionalinio parko tarnybos teigimu, pirma, dekoratyvinės akmeninės piramidės gali suklaidinti turistus, kai jie bando rasti teisingą kelią, antra, akmeninių piramidžių statyba prieštarauja pagrindiniam buvimo gamtoje principui – nepalikti pėdsakų.

Tyrėjai pastebi, kad turistams svarbu atsiminti, jog judindami akmenį gamtoje galime netyčia pakenkti po juo gyvenančiam padarui. Be to, tokie veiksmai gali prisidėti prie dirvožemio erozijos, augalų ir gyvūnų mikroaplinkos sunaikinimo.

Kartu mokslininkai pastebi, kad piramidės, rodančios kelią turistams, yra tikrai svarbios. Tačiau kernų kūrimo procesas tapo nekontroliuojamas – nacionalinio parko pareigūnai teigia, kad neleistinos akmeninės piramidės gali suklaidinti keliautojus.

Iš kur atsiranda akmeninės piramidės?

 

Manoma, kad pirmąjį kerną pastatė Waldronas Batesas dar 1896 m. Manoma, kad jis buvo skirtas pėsčiųjų takams, o Batesas vėliau apibūdino tinkamo kerno standartus, kaip jis turi būti pastatytas iš akmens, šis akmeninės piramidės pastato stilius dabar vadinamas „Beitso kernu“. Atkreipkite dėmesį, kad Bateso piramidės iš tikrųjų labai skyrėsi nuo šiuolaikinių kernų.

Ką daryti pamačius akmenų piramidę?

 

Nacionalinių parkų darbuotojai primygtinai rekomenduoja stengtis nepalikti buvimo miške pėdsakų, todėl reindžeriai pataria eiti pro šalį pakeliui sutikus akmenų piramidę.

Tyrėjai teigia, kad turistai turėtų susilaikyti – negriauti, nestatyti ir nejudinti akmeninių piramidžių, tiesiog palikite jas ramybėje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(6)
(18)
(-12)

Komentarai ()