Lietuvoje sparčiai keisis žiemos ir vasaros: ateina tropinės naktys

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

bahuriux 2023-01-19 10:36
O kur blogos naujienos? Tarp kitko gruodis buvo suknistai šaltas ir daug sniego, negi tokia trumpa atmintis to kuris rašė straipsnį? Ir daug netrūko kad būtu užslinkusi labai šalto arktinio oro masė, tiesiog iki mūsų nedaėjo dėl makro reiškinių atmosferoje.
Xdmin 2023-01-19 13:33
Bloga naujiena ta, kad nakti be kondicionieriaus isgyventi taps vis sunkiau ir tada vis daugiau zmoniu pirks kondicionierius ir galiausiai is daugiabuciu bus duzgesys kaip is kokio avilio vien nuo ju triuksmo. Su kondicionieriais dar yra problema kad labai greitai priprantama prie ju, pernai iki 27 laipsniu namie nenaudojau ir buvo pakenciama gyventi, bet kai pasidare per karsta, isijungiau ir nebenorejo niekas jo isjungti net kai lauke budavo iki 25 laipsniu.
immortallt 2023-01-19 14:11
Bet nebuvo labai šalta. O rekordiškai šilta gruodžio pabaigoje ir sausio pradžioje ne tik Lietuvoje, bet ir didelėje dalyje ES buvo. Čia ne ciklono kraštas esmė. Ir pasižiūrėk anomalijų skirtumus ir pasikartojimus, kuo arčiau dabartinių laikų, tuo jie didesni ir dažniau pasikartojantys. Taip, būdavo ir anksčiau šilumos anomalijų, kartą per 10-20 metų. Dabar vos ne kasmet.
Kyborg 2023-01-19 17:30
Na nežinau, bet man atrodo kaip tik pas tave trumpa atmintis jei neprisimeni kokios Lietuvoje žiemos būdavo, jeigu tau pora dienų žemiau -10 yra "suknistai šaltas mėnuo". Toks šaltas mėnuo, kad didesni vandens telkiniai net neužšalo...
Dannas3 2023-01-19 18:30
Kiek girdejes tik virsutiniuose aukstuose gyvenantys gali be problemu prisimontuot kondicionieriu ir ventiliatorius ant stogo butu, kitu atveju daug sudetingesnis procesas del leidimu ir kitu dalyku.
bahuriux 2023-01-19 20:36
O kokios jos būdavo? Išskyrus 2018 Vasario mėnesį kai spaudė - 23, -26C. Taip 2022 Gruodis buvo suknistai šaltas ir tą rodo mano elektros suvartojimas 950kWh, vs 2018 vasarį 1100 vs įprastą mėnesį nešildymo sezonu 500kWh. Visada vienoda temperatūra šildymo sezonu 22,5C, vasarą 24C. Beja aš iš Klaipėdos čia visada šilčiau žiemą ir vėsiau vasarą ir SE prigamina kaip minimum 10%, o gal ir 15% daugiau nei kur nors tarkim Vilniaus pusėj. Dėl kondyškių teisybė neįsivaizduoju kaip vasara būtu galima gyventi neužstačius jų ant 24C. Bute vasaros naktimis būdavo ir +31C neturėjau kondyškės, per karšta miegoti buvo net neapsiklojus. Bandžiau šia vasarą kondyškę nustatyti ant 25C, nepatiko vėl nuleidau iki 24C. Man labai patinka tokios žiemos kai nereikia kasti sniego 20 kartų per žiemą nuo kiemo, kai nereikia grandyti mašinos langų, kai nereikia daug elektros (nors ji ir ekologiška 100% pas mane) supleškinti šildymui, beto űkininkai užaugina gausesnius derlius maistas kokybiškesnis ir pigesnis. Europoje mažiau buvo sudeginta dujų tame tarpe ir rusiškų. Žodžiu vieni pliusai iš tos klimato "krizės", ar ne?
immortallt 2023-01-19 20:42
Ne, tokios šiltos žiemos ir kai be sniego pašala derliaus nedidina. Klimato kaita pasaulyje reikš ne didesnį, o mažesnį, daug mažesnį derlių. Net ir greičiausiai pas mus, taip kad labai nesidžiaugčiau.
Xdmin 2023-01-20 09:21
Balkonuose deda zmones, nera tada problemu. Jei nera balkono, tada perki mobilu kondicionieriu, koki ir turiu, bet ju efektyvumas gana prastas. Siemet bandysiu mobilu kondicionieriu deti i balkona ir duryse skyle ispjauti, kad tiesiai pro ja pustu salta ora i vidu o ne imtu is buto ir pustu karsta lauk, nes taip susidaro vakuumas ir grizta karstas oras pro kitas vietas
Kyborg 2023-01-20 14:32
O kodėl tu žiūri kas buvo prieš 5 metus (kai jau buvo akivaizdi klimato kaita), o ne kas buvo prie 20-30 metų. Ta pati Nėris kiekvienais metais užšaldavo, tačiau paskutinius kelis metus aš jos užšalusios nemačiau. Ir kiekvienais metais paspausdavo -20-25 šaltukas ir niekas to anomalija nelaikė, visiems tai buvo įprasta žiema. Beje, pats paminėjai, kad esi iš Klaipėdos, regiono kur jutiminę temperatūrą labiau lemia vėjuotas oras nei pati temperatūra. Kas liečia kokybiškenį maistą, labai tuo abejočiau, šiltos žiemos reiškia ir gausesnį kenkėjų kiekį, atitinkamai didesnį chemijos sunaudojimą žemės ūkyje.
bahuriux 2023-01-20 22:06
Kenkėjai jau dešimtmečiais kaip naikinami masiškai su chemikalais, tai tas argumentas nebegaliojantis, bent jau iš dalies. Šių metų sausros ir karščio bangos 100% paneigia tavo ir immortallt argumentą dėl derliaus kiekio. Derlius Lietuvoje kaip neikada gerėja metai iš metų ir paskutinias tris, o realiai net visą paskutinį dešimtmetį, visas tas "karštas" vasaras beveik be lietaus ypač geri derliai, nes dalis ūkininkų jau pradėjo laistyti laukus kuriuose augina. Netgi turint galvoj kad paskutiniai du pavasariai ypatingai šalti buvo lietuvoje. O kad nesusidarytumėte klaidingos nuomuonės, apie mane, priminsiu kad neneigiu jog CO2 kiekis atmosferoje didėja ir dėl žmonių veiklos ir neneigiu, kad vyksta klimato kaita, dėl dirbtinių ir natūralių priežasčių. Todėl asmeniškai darau viską ką galiu, kad neteršti Žemės nei šiukšlėm nei CO2. Ir noriu kad tą darytu visi žmonės palei savo galimybes, vietoj pastovaus rėkimo CODU CODU tai katastrofa, CODU mus pražudys, reikia apmokestinti = bausti kiekvieną už betką, svarbu kad tik būtu mokestyje paminėta ekologija. Patys matot iš mano aukščiau pateiktų įžvalgų ir nuoruodų, kad patikimas ir ištestuotas planas B yra, jei reiks netgi ir planas C yra jei netyčia priteršim su CO2 perdaug.
immortallt 2023-01-20 22:30
Derlius gerėja pirmiausia dėl to, kad daugiau žemės dirbama. Antra, naudojamos modernios ūkininkavimo technologijos, pvz. tinkamai tręšiama, pasirenkamos geresnės sėklos. Anksčiau visi javai būdavo iki pažastų sėjami, dabar iki kelių. Manai atsitiktinumas? Kenkėjų ir ligų kontrolė, o kur dar tai, kad geresnės sėklos leidžia ir derlių nuimti anksčiau, dar ir gausesnį. Atskirti reikėtų faktorius. Beje, pagal klimatines sąlygas mūsų derlius dar nepasivijo tai ką turėtume nuimti maksimaliai moderniai ūkininkaujant nedidinant trąšų ir pesticidų kiekio. Elementariai sutvarkius irigacinę sistemą ir naudojant biologinius preparatus derlių galima padidinti laisvai 20-30%, o kai kuriose vietovėse ir 40%. Kodėl nedaro? Nes dauguma ūkininkų daro kaip pripratę. Jie nėra tikri agronomai, t.y. ne mokslu kliaujasi. Kaip ir klimatas, imk 250 metų atgal kiekvieną mėnesį atskirai ir žiūrėk šilčiausių top 20 mėnesių ir šalčiausių top 20 mėnesių. Išrinksi 240 topų ir kiek tuose ekstremumuose bus paskutiniai 125 metai, o kiek ankstesni? Po galais, nereikia net paskutinių 250 metų, kiek bus paskutiniai 22 metai topuose ir kiek likę 230 metų? Turėtų būt max 24 reikšmės. Jei gerai prisimenu, bus kažkas apie 80.
bahuriux 2023-01-21 00:51
Tai esmė/apibendrinimas viso to koks? Reikia naujų "ekologinių" mokesčių?
immortallt 2023-01-21 12:17
1. Klimato kaita yra. 2. Klimato kaita vyksta rekordiniais tempais (na apart palyginus su megaugnikalnių išsiveržimu ar meteoritu, kuris išnaikino dinozaurus). 3. Klimato kaita vyksta dėl žmogaus veiklos. Tada natūraliai atsiranda klausimai, ką daryti. ČIa kiek sunkiau greitai paaiškinti, bet esminis dalykas yra tas, valstybei/visuomenei reikia surinkti tam tikrą mokesčių kiekį finansuoti vykdomoms investicijoms ir teikiamoms paslaugoms. Dabar iš ko surinksi, irgi yra skirtumas. Pvz. apmokestinęs degalus skatinsi rinktis ekonomiškesnius automobilius. Tas akivaizdžiai matosi žemės ūkyje, kai jie kurą gauna beveik be akcizo, tai niekas nežiūri į žemės ūkio technikos efektyvumą, o kur dar asmeniniai automobiliai su 30l/100 km, nes nu gi kuras kainuoja tiek pat kiek ne ūkininkui su 15l/100 km. Taip ir ekologiniai mokesčiai, skirti kompensuoti bent dalį išlaidų, taip pat skatina priimti sprendimus naudoti mažiau energijos, naudoti mažiau žalingą energiją. O šiaip senai aš jau sakau, kad reikia pertvarkyti mokestinę sistemą ne tik perkeliant daugiau mokesčių ant ekologinio kampo, bet ir turto, mažinant pajamų apmokestinimą.