Sukūrė didžiausios raiškos Mėnulio nuotraukas, kada nors padarytas iš Žemės (Foto)  (2)

Naudodami mažesnio galingumo nei mikrobangų krosnelė radaro spindulį, mokslininkai sukūrė didžiausios raiškos Mėnulio nuotraukas, kada nors padarytas iš Žemės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujose įspūdingose nuotraukose, pristatytose sausio 10 d. per spaudos konferenciją 241-ajame Amerikos astronomų draugijos (AAS) susitikime Sietle, užfiksuota NASA misijos „Apollo 15“ nusileidimo vieta, o taip pat Tycho krateris – žymus smūginis objektas pietinėse Mėnulio aukštumose.

Tyrėjai nuotraukas padarė naudodamiesi Vakarų Virdžinijoje esančiu 100 metrų skersmens Green Banko teleskopu (GBT) – šiuo metu didžiausiu pasaulyje valdomu radijo teleskopu (tokio tipo teleskopai suprojektuoti taip, kad jų lėkštę galima nukreipti į skirtingas dangaus dalis), teigia Green Banko observatorijos ir Nacionalinės radijo astronomijos observatorijos radarų skyriaus vadovas Patrickas Tayloras. Jis pridūrė, kad GBT paskleidė radijo bangas, kurios apšvietė Mėnulį, o jų aidą užfiksavo keturi 25 m skersmens radijo teleskopai, įrengti Havajuose.

 

Kuriant nuotraukas GBT radaro prototipas išskyrė tik 700 vatų energijos – „panašiai kaip buitinis prietaisas ar kelios elektros lemputės“, sako P. Tayloras. Tačiau įrenginys sugebėjo užfiksuoti detales „Apollo 15“ nusileidimo vietoje 1,5 metro raiška – ir detales Tycho krateryje vos 5 metrų raiška, pastebi jis.

Tyrėjai taip pat panaudojo prietaisą rinkdami duomenis apie maždaug kilometro skersmens asteroidą, kuris praskriejo pro mūsų planetą daugiau nei penkis kartus didesniu atstumu nei nuo Žemės iki Mėnulio. Dėl savo dydžio ir orbitos asteroidas apibūdinamas kaip potencialiai pavojingas – tačiau P. Tayloras sako, kad šiuo metu objektas pavojaus Žemei nekelia.

 

Šiuo prietaisu galima ne tik pamatyti asteroidą, bet ir užfiksuoti jo dydį, greitį, sukimąsi, sudėtį ir tai, kaip šviesa atsispindi nuo jo paviršiaus – ir visa tai galima padaryti „silpnesniu nei mikrobangų krosnelė prietaisu“, sako astrofizikas.

Mokslininkas ir jo komanda norėtų sukurti pažangesnę to paties prietaiso versiją, kuri galėtų veikti maždaug 700 kartų didesne galia – apie 500 kilovatų. Tokia sistema galėtų būti naudojama Mėnulio geologiniams tyrimams atlikti ir kosminių šiukšlių aplink mūsų gamtinį palydovą medžioklei – o taip pat asteroidų, galinčių kelti grėsmę mūsų planetai, paieškai ir jų savybių nustatymui.

Tai leistų GBT pakeisti garsiąją Aresibo observatoriją Puerto Rike, kuri anksčiau buvo didžiausias panašiems tikslams naudojamas radijo teleskopas – tačiau 2020 m. sugriuvo.

Parengta pagal „Live Science“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(20)
(1)
(19)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: