Užfiksuotas iki šiol neregėtas Paukščių Tako vaizdinys: viename pasakiško grožio kadre – 3,3 milijardai spindinčių objektų (Foto)  ()

Mokslininkai pasidalijo naujausiu Dark Energy Camera Plane Survey (DECaPS2) kosmoso tyrimo rezultatu – tai kvapą gniažianti Paukščių Tako galaktikos nuotrauka, kuroje – 3,32 mlrd. kosminių objektų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tokiam vaizdiniui užfiksuoti prireikė 21 400 ekspozicijų, kurios užėmė net 10 terabaitų duomenų. Galutinis kadras yra 35,6 milijonų pikselių.

„Viena iš pagrindinių DECaPS2 sėkmės priežasčių yra ta, kad mes tiesiog nukreipėme dėmesį į regioną, kuriame yra nepaprastai didelis žvaigždžių tankis, ir buvome atsargūs nustatydami šaltinius, kurie kone uždengia vienas kitą“, – pranešime sakė pagrindinis tyrimo autorius Andrew Saydjari iš Harvardo astrofizikos centro ir Smitsono instituto.

Anot mokslininkų, tai yra didžiausias kada nors viena kamera (Cerro Tololo Inter-American observatorijos teleskopu Čilėje) užfiksuotas ir sudarytas katalogas pagal stebėtų objektų skaičių.

 

Identifikuoti dangaus objektus tose dešimtyse tūkstančių ekspozicijų – nelengva užduotis. Paukščių Tako galaktikos plokštumoje yra tarpžvaigždinių dulkių ir dujų, kurios užstoja žvaigždžių skleidžiamą šviesą, išsklaido ryškumą, trikdo atskirų žvaigždžių ryškumo matavimus.

Visas regionas yra toks perpildytas, kad kai kurios žvaigždės atrodo taip, tarsi būtų viena ant kitos. Tačiau pažangiausio duomenų apdorojimo metodo dėka komandai pavyko sudaryti katalogą, kuriame visi šie 3,32 mlrd. objektų yra atpažįstami.

„Atlikę šio tyrimo apžvalgą galėsime beprecedentiškai detaliai kartografuoti trimatę Paukščių Tako žvaigždžių bei kosminių dulkių struktūrą“, – paaiškino vienas iš tyrimo autorių, AURA valdomo Kosminio teleskopo mokslo instituto tyrėjas Edwardas Schlafly.

 

Tyrimas ir duomenys publikuojami moksliniame žurnale „The Astrophysical Journal Supplement“.

Šaltiniai:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(12)
(0)
(12)

Komentarai ()