„Adata šieno kupetoje“: skelbiama, kas nutiko su Australijoje pamesta radioaktyvia kapsule (Video)  (1)

Pamesto pavojingo objekto paieškos plotas buvo didžiulis ir siekė apie 1400 kilometrų. Tam buvo naudojami radiacijos detektoriai.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-02-01 „Adata šieno kupetoje“: skelbiama, kas nutiko su Australijoje pamesta radioaktyvia kapsule (Video)  (1)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Australijoje rasta mažytė radioaktyvi kapsulė su ceziu-137, kuri buvo pamesta anksčiau gabenant sunkvežimiu. Šalies pagalbos tarnybos pranešė, kad „tiesiogine prasme rado adatą šieno kupetoje“. Tai pranešė „BBC News“.

Paieškos metu greitosios pagalbos tarnybos naudojo specializuotą įrangą, įskaitant radiacijos detektorius. Pavojingą kapsulę pavyko rasti vasario 1 d.

Pamestos kapsulės paieškos plotas buvo didžiulis ir siekė apie 1400 kilometrų. Tai prilygsta atstumui nuo šiauriausio Didžiosios Britanijos taško iki piečiausio.

Buvo manoma, kad kapsulė galėjo dingti prieš dvi savaites. Prietaisas yra kasybos pramonėje plačiai naudojamo densitometro dalis. Jis buvo naudojamas Rio Tinto Gudai-Darry kasykloje atokiame Kimberley regione.

Kasybos milžinas Rio Tinto atsiprašė praradęs įrenginį, kuris galėjo kelti rimtą pavojų. Radioaktyvus objektas yra 6 mm skersmens ir 8 mm ilgio, jame yra nedidelis kiekis cezio-137, kuris gali sukelti odos pažeidimus, nudegimus ar spindulinę ligą.

Kaip dingo kapsulė?

Prietaisą su kapsule pristatė subrangovė, kuri sausio 12 d.  jį gabeno iš kasyklos į sandėlį Perto šiaurės rytiniame priemiestyje. Sausio 25 d. krovinys buvo išpakuotas apžiūrai ir rastas sulūžęs ir su dingusia radioaktyviąja kapsule.

 

Pareigūnai nurodė, kad dėl vibracijos transportavimo metu atsipalaidavo varžtai, todėl kapsulė iškrito per korpuso ir sunkvežimių tarpus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(17)
(3)
(14)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: