Gali būti nauja revoliucija! Mokslininkai surado, kas žudo net antibiotikams atsparias bakterijas  ()

Floridos universiteto mokslininkai naujausio tyrimo metu nustatė, kad sidabro nanodalelių ir antibiotikų derinys yra itin veiksmingas kovojant prieš antibiotikams atsparius mirtinus patogenus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šimtmečius yra žinoma, kad sidabras pasižymi antimikrobinėmis savybėmis. Pavyzdžiui, net šuliniuose yra aptinkama sidabro įrankių, kurie jau senovėje buvo naudojami vandeniui dezinfekuoti. Tačiau dabar mokslininkai rado naują būdą, kaip įveikti bakterijas pačiame organizme – ląstelės lygmenyje. Tai – sidabro nanodalelės.

Eksperimento metu mokslininkų komanda tyrė, ar komerciškai prieinamos sidabro nanodalelės padidina antibiotikų poveikį kovoje su bakterijomis, kurios tapo atsparios antibiotikams.

„Nustatėme, kad sidabro nanodalelės ir plataus veikimo spektro antibiotikai veikia sinergiškai. Tyrimo metu panaudojus nedidelį kiekį sidabro nanodalelių, bakterijos įveikti būtinas antibiotikų kiekio poreikis sumažėjo net 22 kartus“, – sakė vyresnysis tyrimo autorius, UF/IFAS mikrobiologijos ir ląstelių mokslų katedros docentas Daniel Czyż.

Pastaruosius dešimtmečius dėl per didelio ir neatsakingo antibiotikų vartojimo vis daugiau bakterijų rūšių tampa atsparios antibiotikams. Tuo pačiu sumažėjo tradicinių antibiotikų veiksmingumas, teigia tyrimo autoriai. Tuo tarpu naujausio tyrimo rezultatai rodo, kad sidabro nanodalelės gali sugrąžinti kai kurių vaistų veiksmingumą prieš atspariomis tapusias bakterijas.

 

Mokslininkai tikisi, kad šis atradimas taps revoliuciniu kai kurių antibiotikams atsparių infekcijų gydymo būdu. Nuo antibiotikams atsparių infekcijų kasmet pasaulyje miršta daugiau kaip milijonas žmonių.

Šatiniai:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(13)
(0)
(13)

Komentarai ()