Naujausi mokslo duomenys, ką iki šiol sužinojome apie juodąsias skyles: įdomiausi faktai ir įspūdinga visko pabaiga (Video, Foto)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Darius995 2023-02-21 12:43
Straipsnis gan įdomus, tik apmaudoka, jog autorius ne tik nepaminėjo įdomiausio juodosios skylės fakto - singuliarumo, bet ir klaidingai įvykių horizonto dydį priskyrė juodosios skylės dydžiui. Na, neturi juodoji skylė savo dydžio, matuojamo kilometrais ar centimetrais - visa jos masė sukritusi į vieną dydžio neturintį tašką. Todėl tankis šiame taške yra begalinis, o ne "daug dalykų santykinai mažame konteineryje".
Dannas3 2023-02-21 14:48
Singuliarumas isplaukia is realityvumo lygciu. Praktiskai visi mokslininkai ir mokslo populiarintojai, kuriuos seku, sutaria, realityvumo teorija yra tik aproksimacija i tikslesne teorija, butent del joje gaunamo singuliarumo. Singuliarumas tik fraze uz kurios slepiasi atsakymas- i dont know. Reikia tikslesnes teorijos kuri aprasytu, kas istikruju ten dedasi. Straipsnyje pastebejau pamineta tik viena priezastis kodel sviesa negali istrukti is BH, tai yra del geodezijos. Kitas dalykas kad mase yra akvivalenti energijai, tai gravitacija pajegi siurbti ir dalykus kurie neturi mases, bet turi energija, kaip pvz sviesoa fotonus. Tai man ir yra vienas is klausimu i kuri nezinau ar esu rades atsakyma, del ko butent sviesa negali istrukti is BH. Del BH geodezijos ar del ro kad mase ekvivalenti energijai ar del abieju dalyku.
jordanbn2 2023-02-21 17:52
juodosios skyles isgaruos, nu issispinduliuos, tai tipo virs energija kuri gali virsti materija ir viskas pasikartos?
punktyras 2023-02-21 19:13
Tai kad tik viena priežastis ir yra – masės/energijos sukuriamas erdvėlaikio išlenktumas. Tiek masę turintys objektai, tiek bemasiai fotonai juda tiesiai, tačiau dėl išlenkto erdvėlaikio į BH patenka arba ikišviesiniu arba šviesos greičiu.
mindaugas.vaitiekūnas 2023-02-21 20:01
Pagaliau kažkas apie mokslą Neil deGrasse Tyson labai fainai aiškina tokius mokslinius "reikaliukus" - youtube pasiieškokit. Na o kalbant apie "pabaigą", tai šitas video man įstrigęs į atmintį - išties gražiai pavaizduota P.S. matau net lietuviški titrai atsiradę (ne kokie auto generated) https://www.youtube.com/watch?v=uD4izuDMUQA
Dannas3 2023-02-21 20:54
Na kartais tiesiog sunku nupaisyt erdvini vaizda galvoje, kad isivaizduot. Tarkim fotonas "inkrenta"i Bh, kaip aiskina,papuola i fotosfera ir laikomas gravitacijos sukasi aplink Bh kol praranda energija ir tada nukrenta ale i singuliaruma. Tai intuityviai ir klausimas man del to ir kilo.Negali istrukt is fotosferos del bh gravitacijos ar tik del erdvelaikio susisukimo? Tiksliau kazkada quaroj buvau ilindes i si triusio urva, tai kuo daugiau skaitinejau, tuo daugiau visokiu minciu buvo galima rast.
mindaugas.vaitiekūnas 2023-02-21 23:12
Ne, fotonas neturi masės - gravitacija jo neveikia. Jis gali egzistuoti tik judėdamas šviesos greičiu, tai po biški "prarasti energiją" ir įkristi irgi negali BH iškreipia patį erdvėlaikį - erdvę ir laiką. Šviesa sklisdama pro BH išsilenkia ne dėl gravitacijos poveikio pačiai šviesai, o dėl gravitacijos poveikio erdvei (ir laikui). Pati šviesa sklinda tiesiai (savo pačios atžvilgiu), bet iš šalies žiūrint atrodo, kad spindulys išsilenkė. Iš tiesų ten erdvė sutrumpėjo. Tam tikrame taške tas erdvėlaikis susisuka pats į save (kažkaip taip). Tas taškas ir yra įvykių horizontas. Bet šviesa visada judės šviesos greičiu žiūrint iš bet kurios perspektyvos: judančios ar stovinčios*.
Dvigubas nulis 2023-02-21 23:42
masės. Tačiau fotonas turi judesio momentą, todėl turi ir energiją, o jei turi energiją, turi ir masę. 2. Pagal bendrą reliatyvumo teoriją, gravitacija nėra jėga, o erdvės iškreiptumas, tad ar fotonas turėtų (bet kokią) masę, ar neturėtų, jį vis tiek veiktų gravitacija. 3. Fotonas gali "po biški" prarasti energiją, pavyzdys - dėl visatos plėtimosi fotonai "paraudonuoja", t.y. pailgėja bangos ilgis, taigi, pasikeičia ir energija.
mindaugas.vaitiekūnas 2023-02-22 00:53
Skrisk į tą raudoną fotoną (šviesos spindulį) ir pamatysi kaip jis taps mėlynu https://www.scienceabc.com/nature/unive ... holes.html
mindaugas.vaitiekūnas 2023-02-22 01:01
Man čia dar vienas paradoksas išlindo. Jeigu šviesos greitis stebėtojui visada yra c, tia mes ne tik kad negalime keliauti greičiau už šviesą - mes negalime keliauti net 0.000000000000000000000001% šviesos greičio Na teoriškai pasivertus į km/s, tai tą greitį galime pasiekti, bet keliaujant tuo greičiu, šviesa vis tiek keliaus tai pačiais 300k km/s (apytiksliai, vakuume). Taigi Žemė juda galaktikos disku jau kažkokiu nemažu greičiu, bet šviesa iš mūsų perspektyvos vis tiek keliauja tuo pačiu c. Taigi jeigu aš sėdu į kosminį laivą, kuris turi daug galios ir nuo Žemės subega įsibėgėti tarkim 200k km/s greičiu. O jeigu tame laive turiu kitą laivą, su tokiomis pačiomis galimybėmis ir panaudoju tą laivą, kad nuo pirmojo laivo nuskriečiau tuo 200k km/s greičiu. Tai stebint iš šalies 200+200 = 400k km/s. O jei dar antrajame laive įjungsiu prožektorių... Žodžiu daėjau iki to, kad keliaujant jau kažkuriuo greičiu erdvėlaikis aplink laivą išsikreipia. Bet čia turbūt tik stebėtojo atžvilgiu, nes iš mano perspektyvos tai čia Žemė juda tuo dideliu greičiu. Ir jei tas greičių skirtumas 300k km/s - matoma juodoji skylė. Bet tai jūs mane matote kaip BH, o aš jus matau kaip BH Ir dar niuansas tame, kad abu matome tą pirmą laivą, kuris juda 200k km/s greičiu, nes nei iš mano, nei iš žemiečio perspektyvos laivas nepasiekė "kritinio greičio". Taip išeina, kad jei skrendu į BH ir artėju link įvykių horizonto, tai tas horizontas iš tiesų nuo manęs tolsta ir nyksta, bet man už nugaros susidaro kitas BH horizontas - aplink Žemę. Dar reikia išspręsti problemėlę su skirtingu timing'u - kai laikas vienam eina lėčiau negu kitam. Ar nebus taip, kad laikas lėčiau eina tam, kuris naudoja energiją greičiui pasiekti? Ir kryptis čia nesvarbi - į Žemę ar iš jos.
mindaugas.vaitiekūnas 2023-02-24 21:10
Oho, netyčia užmačiau video. Dar ir kažkokį straipsnį radau (reiktų patikrinti ar ne vėjai). https://www.sciencedaily.com/releases/2 ... 103217.htm Su nuoroda į šį informacijos šaltinį (Harvard-Smithsonian Center) https://www.cfa.harvard.edu/news/weve-n ... dding-star Dėl t.lt klaidų išskaidau komentarą per 2.
mindaugas.vaitiekūnas 2023-02-24 21:11
Informacija apie tai, kad BH susiurbė saulę (2018), o po 3 metų ją (jos "likučius") išspjovė (2021) Žemės kryptimi. https://www.youtube.com/watch?v=DjjvEXg12LU
mindaugas.vaitiekūnas 2023-02-24 21:15
Dar aną dieną berods youtube rašiau komentarą, kad gal mes tik galvojam, kad iš BH niekas neišeina. Ten erdvėlaikis tiek suspaustas, kad laikas gal ten eina gerokai lėčiau mūsų atžvilgiu. Gal po milijardų metų tai kas įkrito, išskris per kitą pusę. Pasirodo (anot šio straipsnio), prireikė ne milijardų, o vos 3 metų. Nors negali žinoti ar išskrido ta pati medžiaga, kuri įkrito prieš 3 metus. Gal paskutinis kąsnis vis dar keliauja
Treisonas 2023-02-28 17:33
Na čia jūs visi protingai ir protingai rašote, rašau tai be jokio sarkazmo, smagu skaityti racionalius komentarus ir ginčus. Man įdomūs keli dalykai be juodosios skylės, visų pirmą tai svajoju, kad kol esu gyvas turėsime kontaktą su nežemiška gyvybę, t.y bus atrasta, kad ji egzistuoja, antra nors manęs jau nebus, tačiau tikiu, kad kada nors po daug, labai daug metų, jeigu žmoniją dar egzistuos, žmonės suvoks, kaip atsirado žemė, kaip susikūrė visata, kuri ji baigiasi, kas prasideda už jos, turime tiek neatsakytų klausimų, daugelio kol kas neįmanomą atsakyti, daug klausimų į kurių atsakymą gavę tiesiog to nepakeltume, galbūt išprotėtume. Esmė tokia, kad dabar turime begales klausimų, mažai atsakymų ir dar mažiau laiko.