Danguje virš Europos – netikėtas sprogimas: skelbiama, kas nutiko (Foto, Video)  ()

Ankstyvą vasario 13-osios (pirmadienio) rytą, nedidelis, maždaug 1 metro skersmens kosminis akmens luitas sudegė atmosferoje virš Lamanšo sąsiaurio, esančio tarp Prancūzijos ir Didžiosios Britanijos. Objektas, pavadintas Sar 2667 buvo atrastas vos keletą valandų prieš jam įskriejant į Žemės atmosferą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Aptiktas vieno metro skersmens meteoroidas (mažas asteroidas), kuris, tikimasi, nesukeldamas pavojaus, įskries į Žemės atmosferą virš šiaurės Prancūzijos apie 03:50-04:03 CET laiku”, - pranešė Europos kosmoso agentūra.

Youtube sprogdinantis ir lietuvių puikiai vertinamas! Štai ką sugeba 5in1 robotas iš „Xiaomi“ ekosistemos (Video, „Roidmi EVA“)
5916 3

„ROIDMI EVA“ yra „Xiaomi“ ekosistemos kompanijos produktas, sulaukęs stulbinamo dėmesio ir sėkmės. Ir dabar šis neregėtų galimybių įrenginys už specialią kainą.

Išsamiau

Šį kosminį luitą atrado ir jo skriejimo trajektoriją pastebėjo astronomas Krisztián Sárneczky iš Konkoly observarorijos Vengrijoje.

Astronomas yra atradęs šimtus asteroidų, tačiau šis – antrasis jo aptiktas kosminis kūnas, kuris įskriejo į Žemės atmosferą.

Dangų nutvieskęs meteoras, dar vadinamas bolidu, bene geriausiai matėsi ties Ruano miestu šiaurės vakarų Prancūzijoje.

Meteoras buvo matomas ir Jungtinėje Karalystėje, Belgijoje, Nyderlanduose. Šį kosminio kūno pasirodymą užfiksavo dešimtys dangaus stebėtojų Europoje.

 

Bolidas dangų nutvieskė praėjus beveik lygiai 10 metų nuo žymiojo Čeliabinsko meteoro, sprogusio virš Rusijos. Tąsyk nuo sprogimo bangos dužo aplinkinių namų langai, sužalota daugiau nei 1600 žmonių.

 

Kas yra meteoras, bolidas, meteoritas? Kaip rašoma Visuotinėje lietuvių enciklopedijoje

Kaip rašoma Visuotinėje lietuvių enciklopedijoje, meteòras – tai trumpalaikis žybsnis danguje naktį. Anot astrofiziko Aloyzo Pučinsko, meteorą sukelia labai dideliu greičiu į Žemės (planetos) atmosferą įskriejęs mažas kietas kosminis kūnas, vadinamas meteoroidu.

Plika akimi įžiūrimą meteorą sukuria milimetro ir didesnė dalelė, maždaug kilogramo ar didesnis masės kūnas jau sukuria itin šviesų meteorą, kartais matomą ir dieną – bolidą.

Nespėjusio suirti meteoroido liekana toliau krinta nešvytėdama. Nukritęs bet kokio dydžio kosminis kūnas vadinamas meteoritu, vis dėlto mažiausi – dulkės dydžio – mikrometeoritu. Surasti meteoritai pavadinami vietovės, kurioje jie nukrito, vardu. Didžiausi sveria dešimtis tonų, mažiausi – gramus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(18)
(1)
(17)

Komentarai ()