Sukurta tris formas "prisimenanti" polimerinė medžiaga  (3)

Ne tik žmonės, bet ir kai kurios medžiagos turi atmintį. Jos prisimena savo buvusią formą ir sugeba ją įgauti, pavyzdžiui, pakaitinus. Paprastai išsaugoma dviejų formų atmintis. Tačiau neseniai „General Motors" tyrimų centre Mičigano valstijoje dirbantis mokslininkas Tao Xie sukūrė polimerinę medžiagą firminiu pavadinimu „Nafion", gebančią įgauti net tris skirtingas formas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Parinkęs įvairias temperatūras, Tao Xie pastebėjo, kad polimeras įgauna vieną iš trijų skirtingų formų. Ši medžiaga, kurios cheminis pavadinimas yra perfluorosulfoninės rūgšties jonomeras (PFSA), yra naudojama kuro gardelėse.

Kaip vyksta šis procesas? „Nafion" šildomas suminkštėja. Pakaitinęs jį iki 140 laipsnių pagal Celsijaus skalą, mokslininkas suteikė polimerui tam tikrą formą. Ji užsifiksavo polimero „atmintyje", atvėsinus iki 107 laipsnių. Tada medžiagos fragmentas, kiekvienu atveju nustačius skirtingas temperatūras, dar du kartus buvo ištemptas, siekiant išgauti kitokią formą, ir vėl atvėsintas.  Toliau viskas jau vyko automatiškai: „Nafion" forma kinta priklausomai nuo temperatūros. "Šiuo eksperimentu pademonstravome, jog medžiagos gali prisiminti daugiau nei dvi formas", sako Tao Xie. Jis spekuliuoja, jog naujovę bus galima pritaikyti kuriant naujos kartos automatizuotus įtaisus, tokius kaip erdvėlaivių antenų valdymo įrenginiai, kurie turi suveikti esant tam tikroms aplinkos sąlygoms.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Erdvėlaivis Žemė
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)