Japonijos salų skaičius ką tik padidėjo daugiau nei 7000 – kaip tai įvyko?  ()

Paskutinis Japonijos salų tyrimas buvo atliktas 1987 m. – geografai atliko perskaičiavimą ir rado daugiau nei dvigubai didesnį salų skaičių, nei buvo manyta anksčiau.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tikimasi, kad į sąrašą įtrauktų Japonijos salų skaičius padidės nuo 6 852 iki 14 152 po to, kai salas pirmą kartą per 35 metus buvo suskaičiuotos naudojant skaitmeninį žemėlapių sudarymą, kaip pranešė „Kyodo News“.

Japonija, esanti palei Ugnies žiedo vakarinę keterą, dažnai yra ugnikalnių išsiveržimų objektas, o salos dažnai atsiranda ir išnyksta. Šiuo metu šalyje iš viso yra 6 852 salos – šis skaičius datuojamas 1987 metais Japonijos pakrančių apsaugos tarnybos atliktu tyrimu. 2021 m. gruodžio mėn. vykusioje parlamento sesijoje šis skaičius buvo tiriamas kaip pasenęs.

„Tikslus salų skaičiaus supratimas yra svarbus administracinis reikalas, susijęs su nacionaliniais interesais“, – Japonijos politikus cituoja „Kyodo News“.

1987 m. tyrimą pakrančių apsaugos pareigūnai atliko rankiniu būdu, naudodami elementarias matavimo priemones, kurias taikant dažnai mažų salų grupės būdavo įtraukiamos kaip viena sala. Salos, esančios ežeruose ir upėse, liko neįskaičiuotos. Taip pat nebuvo skaičiuojamos upių smėlio seklumos, kurios dabar yra laikomos salomis pagal Jungtinių Tautų jūrų teisės konvenciją. Visi šie veiksniai ir dėl ugnikalnio veiklos sukurtos naujos salos sudaro netikslų ir pasenusių Japonijos salų skaičių.

 

Naujausią tyrimą vyriausybė atliko naudodama kompiuterį, pagrįstą Japonijos geoerdvinės informacijos tarnybos parengtu elektroniniu žemės žemėlapiu. Tada žemėlapyje buvo daroma kryžminė nuoroda su žemės oro nuotraukomis ir kitais anksčiau surinktais duomenimis. Į oficialų sąrašą nebuvo įtraukta jokia žemė, kurios apimtis mažesnė nei 100 metrų.

Tikimasi, kad atnaujintas salų skaičius kovo mėnesį bus pristatytas kaip dalis naujos Japonijos geoerdvinės informacijos tarnybos ataskaitos. Skaičius gali šiek tiek pasikeisti, nes geografai atlieka paskutinius pakeitimus ir koregavimus.

„Kyodo News“ duomenimis, salų padidėjimas neturės įtakos Japonijos teritorijos dydžiui ir teritoriniams vandenims.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(20)
(2)
(18)

Komentarai ()