Nepakartojamas vaizdas: Antarktidoje sniegas pradėjo „žydėti“ rausva spalva – atsakė kodėl (Foto)  ()

Antarktidoje netoli Vernadskio tyrimų bazės sniegas nusidažė rožine spalva, praneša „Unian“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šioje tyrimų bazėje įsikūrė ukrainiečių mokslininkai tyrinėja paslaptingąjį ledo skydą ir Antarktidoje vykstančius procesus.

Dabar nacionalinis Antarktidos mokslo centras savo „Facebook“ puslapyje paskelbė, kad sniegas netoli tyrimų bazės nusidažė rausva spalva.

„Rausvi raštai ant balto stogo – taip Antarktidos vasaros pabaigoje žydi sniegas mūsų stoties teritorijoje“, – teigiama įraše.

Rausva spalva atsiranda dėl sniege besidauginančių mikroskopinių žalių vienaląsčių dumblių.

„Įdomu tai, kad tie patys dumbliai turi tris spalvines stadijas: žalią, oranžinę ir violetinę arba avietinę. Jie žiemoja po sniegu „žaliuoju“ variantu, kur vyrauja chlorofilas, o kai atšyla, persikelia arčiau paviršiaus ir rausvėja, nes sudaro karotinoidus (tokie pat junginiai dažo, pavyzdžiui, morkas). Karotinoidai apsaugo dumblius nuo ultravioletinių spindulių“, – įraše šį reiškinį paaiškino mokslininkai.

 

Toks „sniego žydėjimas“ prisideda prie klimato kaitos, kadangi dėl spalvos sniegas atspindi mažiau saulės šviesos ir greičiau tirpsta. Todėl svarbu kasmet fiksuoti „žydinčio sniego“ plotą, kad būtų galima matyti bendras klimato kaitos poveikio tendencijas.

Ukrainiečių biologai stotyje šį darbą atlieka naudodami dronus.

Šis reiškinys vyksta ne tik Antarktidoje. Štai kasmet pavasariui pereinant į vasarą, Prancūzijos Alpėse esantys sniego šlaitai taip pat ima raudonuoti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(7)
(0)
(7)

Komentarai ()