Naujas teisminis tyrimas rodo, kad garsusis poetas ir diplomatas Pablo Neruda buvo nunuodytas: kas tai padarė?  (1)

Toksikologinis tyrimas parodė neurotoksiną, kuris, ekspertų teigimu, tikriausiai buvo duotas tyčia.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Čilės poetas ir diplomatas Pablo Neruda mirė Santjage 1973 metų rugsėjį, po 12 dienų, kai šalies prezidentą Salvadorą Allende nuvertė karinis pučas, vadovaujamas Čilės generolo Augusto Pinočeto. Oficiali Nerudos mirties priežastis – prostatos vėžys, bet daugelis iš jo aplinkos įtarė, kad jis buvo nunuodytas ligoninėje, kaip artimas nuversto prezidento bendražygis. Tačiau tokie kaltinimai nebuvo pagrįsti fiziniais įrodymais.

Šią savaitę Nerudos šeima paskelbė Nerudos kūno toksikologinio tyrimo rezultatus, kurie galutinai patvirtina, kad poetas iš tiesų buvo nunuodytas. Prieš 10 metų ekshumuotus Nerudos palaikus keturių šalių specialistai tyrė, ieškodami nuodų, toksinų cheminių pėdsakų. Garsiojo rašytojo dantyse testai parodė Clostridium botulinum bakterijų neurotoksiną, kuris paralyžiuoja raumenis ir nervų sistemą ir taip sukelia mirtį, rašo The Guardian.

McMaster universiteto ir Kopenhagos universiteto ekspertai atmetė toksino patekimo į kūną post mortem galimybę, kas rodo, kad tikėtina mirties priežastis buvo tyčinis nunuodijimas. Pasak The Guardian, Nerudos palikuoniai tvirtina, kad toksiną Nerudai davė Pinočeto vyriausybės agentai.

Claudia Lopez Lloreda
www.science.org




Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(5)
(4)
(1)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: