Į Žemę parskraidintus asteroido mėginius ištyrę Japonijos mokslininkai aptiko gyvybei būtinų dalelių  ()

Iš asteroido Ryugu į Žemę parskraidintus mėginius tyrinėti pradėję mokslininkai teigia, kad naujausi radiniai asteroido gabalėliuose patvirtina teoriją, jog gyvybei būtini elementai, pavyzdžiui, aminorūgštys, į Žemę galėjo atkeliauti iš kosmoso gelmių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Japonijos kosmoso tyrimų agentūros zondas „Hayabusa2“ asteroide Ryugu surinktus uolienų mėginius į Žemę parskraidino 2020-ųjų gruodį. Pirminių tyrimų metu mokslininkai pastebėjo, jog asteroido mėginiuose yra gausu organinių molekulių.

Anot tyrimo autorių, asteroido Ryugu mėginyje yra keletas vadinamųjų prebiotinių organinių medžiagų rūšių, pavyzdžiui, aminorūgščių. Šios medžiagos yra būtinos baltymų susidarymui, tokių gyvybės struktūrų, kaip raumenys ar plaukai, formavimuisi, taip pat ir cheminėms reakcijoms.

Mokslininkai mano, kad gyvybei būtini elementai galėjo atkeliauti į mūsų planetą iš kosmoso gelmių dar pačioje Žemės formavimosi pradžioje.

„Prebiotinės molekulės, esančios viršutiniuose sluoksniuose rodo, kad asteroido Ryugu paviršiaus grunto gabalėliai gali apsaugoti organines molekules net ir itin atšiauriomis kosmoso sąlygomis“, – teigė tyrimo autorius, Kyushu universiteto mokslininkas Hiroshi Naraoka.

Anot jo, šios molekulės galėjo būti paskleistos visoje Saulės sistemoje kaip tarpplanetinės dulkės, pavyzdžiui, po asteroido susidūrimo su kitais kosminiais objektais.

Kaip aiškina mokslininkai, sąvoką „organinės molekulės“ sudaro platus junginių spektras, t.y. anglies elementas, susijungęs su vandenilio, deguoniens, azoto, sieros ar kitais atomais. Būtent tokie junginiai yra visų gyvybės formų Žemėje sudedamoji dalis.

Pasak tyrimo autorių, asteroido Ryugu mėginyje taip pat rasta tokių organinių prebiotinių molekulių, kurios susidaro tik esant skystam vandeniui – dar vienam gyvybiškai svarbiam gyvybės elementui. Pavyzdžiui, alifatinių aminų, karboksirūgščių, policiklinių aromatinių angliavandenilių ir azoto turinčių heterociklinių junginių.

 

Vis dėlto, Ryugu mėginyje kol kas nėra rasta cukrų, DNR bei RNR komponentų, kurie buvo aptikti kituose daug anglies turinčiuose asteroiduose. Mokslininkų komanda teigia, jog šių junginių yra ir Ryugu asteroide, tačiau jie yra gilesniuose asteroido sluoksniuose.

„Aptiktų aminorūgščių rezultatai Ryugu mėginiuose atitinka tai, kas buvo pastebėta tam tikrų tipų daug anglies turinčiuose meteorituose, kurie kosmose buvo veikiami vandens“, – sakė tyrimo bendraautoris, NASA Godardo kosminių skrydžių centro mokslininkas Jasonas Dworkinas.

 

Japonijos kosmoso tyrimų agentūros (JAXA) kosminis zondas „Hayabusa2“ 2019 metais vasario mėnesį surinko mėginius iš Ryugu asteroido, buvusio už maždaug 347 mln. km nuo Žemės. Mėginiai į Žemę atskraidinti 2020-ųjų gruodį.

Tyrimai paskelbti vasario 24 d. žurnale „Science“.

Šaltiniai:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(12)
(0)
(12)

Komentarai ()