Kuo tręšime augalus Mėnulyje? Mokslininkai siūlo išeitį – ir tai jau veikia!  ()

Mėnulio kolonistai iš pradžių bus visiškai priklausomi nuo resursų, gaunamų iš Žemės. Net jei vandens galės pasigaminti patys, taip pat išgauti iš jo deguonį ir gaminti raketinį kurą, daugybės sudėtingesnių chemikalų reikės laukti atsargų papildymo kroviniuose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žinoma, laikui bėgant situacija keisis ir kolonijos turės tapti vis labiau savarankiškomis. Vienas iš svarbių etapų – maisto auginimas, kuriam reikės trąšų. Europos kosmoso agentūra neseniai pradėjo projektą, kuriuo siekiama pagaminti trąšas iš Mėnulio regolito.

Žinios apie Mėnulio regolitą, surinktos „Apollo“ bei įvairių robotinių misijų metu, rodo, kad šiose dulkėse yra dauguma augalams reikalingų mineralų – išskyrus azoto junginius. Iš kitos pusės, su vandeniu sumaišytas regolitas sutankėja (apskritai regolito konsistencija panaši į miltų), o tai trukdytų sudygti sėkloms ir augti šaknims.

Galimas sprendimas, kurį ir bando naujojo projekto vykdytojai – hidroponinis auginimas. Šis metodas remiasi augalų auginimu vandenyje, į kurį leidžiamos maistinės medžiagos, o dirvos nėra išvis.

Kad toks metodas veiktų, reikia iš regolito išgauti naudingas medžiagas tinkamomis proporcijomis, o likutį pašalinti. Galutinio produkto koncepcija yra keleto etapų aparatas, kuris pradžioje persijotų regolitą mechaniškai, vėliau apdorotų chemiškai ir išgrynintų reikalingus mineralus, o galiausiai ištirpdytų juos vandenyje ir patiektų į hidroponinį šiltnamį.

 

Šiuo metu bandymai daromi naudojant dirbtines regolito pamainas. Taip ketinama suderinti visus reikalingus procesus, o vėliau jie bus pritaikyti tikro regolito mėginiams.

Kol kas tyrėjams naudojant trąšas iš dirbtinio regolito jau pavyko išauginti pupeles. Per keletą metų tikimasi parengti trąšų išgavimo aparatą, kuris galėtų veikti ir Mėnulyje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(6)
(1)
(5)

Komentarai ()