NASA skyrė milijonus dolerių: štai kaip žmonėms statys bazes ne tik Mėnulyje, bet ir Marse (video)  ()

JAV kosmoso agentūra skyrė 57 milijonus dolerių ICON kompanijai sukurti naujai statybos technologijai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

ICON, kuri yra įsikūrusi Ostine, Teksase, sukurs statybos technologiją, kuri leistų  spausdinti 3D bazę Mėnulyje iš ten esančios uolienos regolito. Ši nauja statybų technologija leistų žmonėms kurti bazes ne tik Mėnulyje, bet ir Marse, rašo „Futurism".

3D spausdinimu pagrįstų technologijų kūrimo srityje besispecializuojanti ICON plėtoja projektą „Olympus", kurio metu pirmąją bazę Mėnulyje bus įmanoma pastatyti iki 2026 m.

Jei NASA „Artemis" Mėnulio programa bus įgyvendinta pagal preliminarų grafiką, tai žmogaus sugrįžimas į Mėnulį turėtų įvykti jau 2025 m. arba, kraštutiniu atveju, 2026 m. Atsižvelgiant į tai, jog NASA planuoja Mėnulyje sukurti nuolatinį forpostą, astronautams reikės Žemės palydove patikimo prieglobsčio. O jį galima sukurti iš vietinio regolito, naudojant 3D spausdinimo technologiją.

„Jei norime ne tik nuskristi į Mėnulį ir atgal, bet ir likti ten, įkurti koloniją, mums reikia patikimų, stabilių ir plačių funkcijų sistemų, galinčių panaudoti vietinius Mėnulio išteklius. Tas pats pasakytina ir apie kitas planetas, kur keliaus žmonija ateityje. Tai darome ne tik dėl savęs, bet ir leisime žmonėms įsitvirtinti kituose atšiauriuose pasauliuose", – sako Jasonas Ballardas, vienas iš ICON įkūrėjų ir jos generalinis direktorius.

 

ICON yra pažangių statybos technologijų naudojimo Žemėje pradininkė. Pavyzdžiui, 2018 metais kompanija pastatė pirmąjį 3D spausdintą namą JAV, o nuo tada daug tokių namų pastatė Jungtinėse valstijose ir Meksikoje. Įmonė ketina pirmoji pastatyti namus astronautams Mėnulyje.

„Olympus" projektas pradėtas įgyvendinti 2020 m., o dabar aktyviai vystomos naujos technologijos infrastruktūrai Mėnulyje ir Marse sukurti. Pavyzdžiui, ICON ten planuoja įrengti ne tik astronautų buveines, bet ir nusileidimo aikšteles, taip pat nutiesti kelius. Kalbant apie bazę Marse, bendrovė jau turi prototipą, sukurtą 3D spausdintuvu, vadinamu „Mars Dune Alpha".

 

J. Ballardas sako, kad užuot vežę krūvą statybinių medžiagų į Mėnulį, turėtume naudoti tai, kas jame yra – vietines dulkes ir akmenis. Taigi tai žymiai sumažins Mėnulio misijų išlaidas.

„Jei kaskart siųsite statybines medžiagas į Mėnulį, kad sukurtumėte vieną ar kitą objektą, tai už kiekvieną skrydį mokėsite mažiausiai 100 milijonų dolerių. Tačiau jei naudosite sistemą, kuri Mėnulyje gali pastatyti beveik viską, naudojant uolieną regolitą, tada sumažinsite tokio projekto kainą 2, o gal net 3 kartus", – sako J. Ballardas.

Iš NASA gautus pinigus ICON planuoja panaudoti Mėnulio regolito savybių tyrimui, kad jį būtų galima efektyviai panaudoti statybų metu. Šie Mėnulio paviršiaus mėginiai buvo NASA nuo tada, kai prieš 50 metų baigėsi „Apollo" programa. Taip pat pinigai numatyti naujoms statybų technologijoms išbandyti, o galutinis šios sutarties rezultatas bus pirmoji astronautų bazė Mėnulyje, pastatyta per 4 metus.

 

NASA rimtai galvoja apie namų astronautams kūrimą, nes agentūros tikslas išlieka iki šio dešimtmečio pabaigos pasiekti nuolatinį žmogaus gyvenimą Mėnulyje. O šis tikslas turėtų būti įgyvendintas naujosios „Artemis" programos rėmuose, kurios pirmasis etapas prasidėjo šių metų lapkričio 16 d., erdvėlaiviui „Orion" išskridus į Mėnulį. Jam pavyko iš karto pasiekti du kosmoso rekordus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Vigmantas Balevičius
(25)
(0)
(25)

Komentarai ()