Kodėl gyvybės atradimas Marse bus blogiausia žinia žmonijai – ką sako mokslininkai  ()

Remiantis britų filosofo prielaida, gyvybės Marse faktas reikš, kad mūsų ateitis nėra tokia rožinė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Filosofas Nickas Bostromas iš Oksfordo universiteto tikisi, kad Marse niekada nerasime gyvų organizmų, nes tai reikštų, kad dar nepraėjome katastrofiško evoliucijos etapo, dėl kurio žmonija išnyks, rašo „IFLScience“.

Garsusis Fermio fenomenas teigia, kad jei ateiviai egzistuoja, tai kodėl jie dar su mumis nesusisiekė? Atsakymas į šį klausimą gali būti Didžiojo filtro teorija.

Remiantis šia teorija, visos civilizacijos mūsų galaktikoje išnyksta dėl kažkokio katastrofiško įvykio, net nespėjus palikti savo žvaigždžių sistemos ribų ir pradėti kolonizuoti tolimesnes planetas. Štai kodėl mes vis dar neradome jokių nežemiškų civilizacijų egzistavimo požymių.

Tačiau nėra žinoma, kada įvyksta Didžiojo filtro įvykis, leidžiantis gyvybės formoms toliau vystytis. Galbūt tai vyksta perėjimo iš vienaląsčio organizmo į daugialąstį stadijoje arba galbūt pažangios civilizacijos perėjimo nuo žvaigždžių sistemos įvaldymo iki galaktikos užkariavimo stadijoje.

Pasak filosofo Nicko Bostromo, žmonija nežino, ar ji įveikė Didžiojo filtro įvykį, ar ne. Jei darysime prielaidą, kad tokia katastrofa įvyksta pradinio vystymosi etape, tai nereikia jaudintis, nes mes jau nuėjome ilgą kelią. O jei ne, tai žmonijos ateitis bus labai niūri. Tai yra, mūsų laukia Didžiojo filtro įvykis, dėl kurio mes visi išnyksime. Ir žmonija niekada negalės palikti Saulės sistemos ribų.

 

„Jei Marse rasime gyvybę, ypač daugialąstę, tai reikš, kad jokia katastrofa nesutrukdė gyvybei vystytis pačioje pradžioje. Jei pažiūrėtume į žmogaus evoliuciją, labai greitai perėjome visus vystymosi etapus, kad pasiektume artimo kosmoso užkariautojų statusą. Bet jei mes Marse ar Saturno ar Jupiterio palydovuose rasime dar sudėtingesnę gyvybę, tai bus dar blogiau. Taigi Didžiojo filtro įvykis yra ateityje ir netolimoje ateityje“, – teigia Bostromas.

 

Remiantis mokslininko hipoteze, žmonija, kaip ir kitos panašios civilizacijos, išmirs dar prieš pradėdama kolonizuoti galaktiką. Ir tai gali nutikti net per karinį konfliktą kovojant dėl ​​vertingų išteklių.

„Tikiuosi, kad Marse nerasime jokios gyvybės, nes tai būtų blogiausia žinia mums. Taip žmonija turės šansą į šlovingą kosmoso ateitį“, – sako Bostromas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(26)
(6)
(20)

Komentarai ()