Arkties ledo plotus naikina vėjas  (4)

Viena svarbiausių rekordinio jūros ledo ploto Arktyje mažėjimo priežasčių – stiprėjantys vėjai, o ne pasaulinis atšilimas, teigia Japonijos mokslininkai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jų atliktas tyrimas gali paaiškinti itin didelį Arkties jūrinio ledo dangos sumažėjimą 2007 ir 2008 m. vasaromis, teigia britų dienraštis „Daily Mail“. Po tokio dramatiškos ledo plotų susitraukimo kai kurie specialistai paskelbė, kad tai yra klimato šiltėjimo pasekmė, ir maždaug po 10 metų Arkties vandenyne vasaromis visai nebeliks ledo.

Tačiau Japonijos Vandenyno ir žemės mokslų bei technologijų agentūros mokslininkai tvirtina, kad viena svarbiausių pastaraisiais metais stebimo ledo dangos Arktyje mažėjimo priežasčių – pasikeitę regiono vėjai. Būtent dėl jų jūrinio ledo plotai Arktyje nuo 1979 metų sumažėjo trečdaliu.

Beje, reikia pabrėžti, kad šio tyrimo autoriai neneigia, jog Arkties ledo plotai mažėja ir dėl klimato atšilimo. Tačiau Japonijos mokslininkų tyrimo rezultatai verčia abejoti ankstesnėmis prielaidomis, neva Arkties jūrinio ledo nykimo procesas jau pasiekė aukščiausią tašką ir artimiausiais metais vis greitės, pastebi dienraštis.

Japonijos Vandenyno ir žemės mokslų bei technologijų agentūros mokslininkė Masayo Ogi ir jos kolegos nagrinėjo palydovinius duomenis apie Arkties regiono vėjų režimą nuo pat 1979 metų, kai buvo pradėtas šio vandenyno ledo plotų stebėjimas iš kosmoso. Japonijos mokslininkų teigimu, pirmą kartą Arkties regiono vėjų režimas buvo tiriamas remiantis palydovų atliktais matavimais.

Tyrėjai pranešė aptikę pasikeitusio vėjų režimo sutapimų su laikotarpiais, kai Arktyje ypač sumažėdavo jūrinio ledo plotai. Jų teigimu, pusė maksimalaus Arkties ledo ploto sumažėjimo kiekvieną rugsėjį yra tiesiogiai susiję su vėjų krypties ir stiprumo pokyčiais.

Tyrimo, kuris bus paskelbtas žurnale „Geophysical Research Letters“, išvadose teigiama, kad didelė Arkties ledo dalis dėl sustiprėjusių vėjų būdavo nukreipiama į pietus ir pro Framo sąsiaurį tarp Grenlandijos ir Svalbardo patekdavo į Šiaurės Atlantą.

„Vėjų lemiami metiniai jūrinio ledo, judančio Framo sąsiauriu, pokyčiai vaidina svarbų vaidmenį ledo plotų formavimosi procese kiekvienų metų rugsėjį. Padidėjusio ledo išnešimo dėl vėjų poveikio iš Arkties tendencija prisidėdavo prie jūrinio ledo plotų vasaros mėnesiais mažėjimo. 1979 – 2009 m. laikotarpiu ir žiemos, ir vasaros vėjai galėjo išplukdyti ledus iš Arkties per Framo sąsiaurį“, - sakė M. Ogi. Pasak mokslininkės, tarp kitų Arkties ledo dangos mažėjimo priežasčių minėtinas oro ir vandenyno temperatūros padidėjimas.

JAV Nacionalinio Sniego ir ledo duomenų centro duomenimis, nuo 1979 m. Arkties ledo plotas kiekvieną dešimtmetį mažėjo maždaug po 10 proc., arba beveik po 45 000 kvadratinių kilometrų kasmet.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)

Susijusios žymos: