Mokslininkai šokiruoti – Sibiro amžinajame įšale aptiktas „priešistorinis“ mumifikuotas lokys nėra toks, kokį įsivaizdavo (Video)  ()

Iš pradžių buvo manoma, kad 2020 m. rastas lokys yra išnykęs urvinis lokys, datuojamas mažiausiai 22 000 metų. Tačiau naujas skrodimas atskleidžia, kad tai iš tikrųjų rudasis lokys, gyvenęs prieš 3500 metų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

2020 m. Sibiro amžinajame įšale rastas puikiai išsilaikęs mumifikuotas lokys yra ne toks, kokį manė mokslininkai, atskleidžia nauja analizė. Pasirodo, puikiai išsilaikiusi gaišena yra daug jaunesnė, nei manyta iš pradžių, ir priklauso visiškai kitai rūšiai.

Šiaurės elnių augintojai surado palaikus, įskaitant nepažeistą lokio odą, kailį, dantis, nosį, nagus, kūno riebalus ir vidaus organus, Bolšojaus Liachovskio saloje, atokioje Rusijos saloje, esančioje Rytų Sibiro jūroje. Tyrėjai pavadino jį eteriniu lokiu pagal netoliese tekančios Didžiosios Eterikos upę.

Kai pirmą kartą buvo surastas eterinis lokys, Jakutsko šiaurės rytų federalinio universiteto (NEFU) Lazarevo mamutų muziejaus laboratorijos mokslininkai, vadovavę palaikų analizei, manė, kad mumija buvo išnykęs urvinis lokys (Ursus spelaeus).

Šios seniai išnykusios rūšies fosilijos rodo, kad didžiuliai senoviniai lokiai, glaudžiai susiję su rudaisiais lokiais (Ursus arctos) ir baltaisiais lokiais (Ursus maritimus), buvo iki maždaug 3,5 metro aukščio ir svėrė milžiniškus 1500 kilogramų. Urviniai lokiai išnyko maždaug prieš 22 000 metų, artėjant paskutiniojo ledynmečio maksimumo pabaigai, šalčiausiai paskutinio ledynmečio daliai, todėl mokslininkai manė, kad mumija buvo iš šio periodo.

Tačiau vėlesnė analizė atskleidė, kad jų prielaidos apie eterinį lokį buvo klaidingos: iš tikrųjų žvėris buvo rudasis lokys, datuojamas maždaug prieš 3 460 metų, sakoma NEFU komandos pranešime, paskelbtame 2022 m. gruodžio mėn.

 

NEFU komanda neseniai atliko pilną eterinio lokio skrodimą, kuris atskleidė dar daugiau apie paslaptingą mumiją, pranešė „Reuters“.

Meška buvo patelė, kurios ūgis buvo 1,6 m ir svėrė apie 78 kg, o tai rodo, kad ji nugaišo būdama maždaug 2–3 metų amžiaus. Neaišku, kaip ji žuvo, bet mumijoje buvo didelių stuburo sužalojimų, kurie greičiausiai prisidėjo prie jos mirties.

Eterinis lokys buvo taip gerai išsilaikęs, kad jo skrandžio turinys vis dar buvo iš dalies nepažeistas, o tai atskleidė, kad lokys maitinosi neidentifikuotų augalų ir paukščių mišiniu, kurių kai kurios plunksnos vis dar buvo lokio pilve. Tai atitinka tai, ką žinome apie dabartinius ruduosius lokius, kurie yra visaėdžiai.

 

Tyrėjai taip pat pašalino lokio smegenis, perpjovę kaukolę, kurias tikimasi ištirti ateityje.

Viena didžiausių išlikusių eterinio lokio paslapčių yra tai, kaip jis atsidūrė Bolšojaus Liachovskio saloje.

Šiuo metu salą nuo žemyno skiria maždaug 50 kilometrų vandens, todėl labiausiai tikėtinas paaiškinimas yra tas, kad rudieji lokiai persikėlė į salą, kai ją dar jungė jūros ledas per paskutinį ledyninį maksimumą. Tačiau jei taip būtų, tyrėjai tikėjosi rasti daug daugiau rudojo lokio palaikų saloje, kuri yra paleontologinių lobių, įskaitant mamutų liekanas, vieta.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(12)
(0)
(12)

Komentarai ()