Atokioje Brazilijos saloje aptiktas siaubingas ir sensacingas radinys – mokslininkai pakraupę (Foto)  ()

Atokioje Brazilijos saloje aptiktas siaubingas ir sensacingas radinys.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Trindadas ir Martin Vazas – Brazilijai priklausantis vulkaninės kilmės salynas Atlanto vandenyne. Salynas susideda iš šešių atskirų salų. Viena iš jų – Trindadas.

Vulkaninė Trindado salos geologija mokslininkus žavi daugelį metų, tačiau plastiko uolienų atradimas šiame atokiame vėžlių prieglobstyje kelia nerimą.

Išsilydęs plastikas susiliejo su uolienomis saloje, esančioje 1140 km nuo pietrytinės Espirito Santo valstijos, o tai, anot tyrėjų, liudija apie didėjančią žmonių įtaką žemės geologiniams ciklams.

„Tai nauja ir kartu siaubinga, nes tarša pasiekė geologiją“, – sakė Federalinio Paranos universiteto geologė Fernanda Avelar Santos.

 

Santos ir jos komanda atliko cheminius tyrimus, kad išsiaiškintų, kokio plastiko yra uolienose, vadinamose „plastiglomeratais“.

Pasak geologės, šią plastiko uolieną daugiausia sudaro plastikas iš žvejybos tinklų. Būtent žvejybinių tinklų atliekos labiausiai teršia Trindado salos paplūdimius.

„Tinklus neša jūros srovės ir jie kaupiasi paplūdimyje. Kai temperatūra pakyla, šis plastikas ištirpsta ir susilieja su natūralia paplūdimio medžiaga“, – sakė Santos.

 

„Vieta, kurioje radome šiuos plastiko uolienų pavyzdžius, yra saugoma teritorija Brazilijoje, saloje žalieji vėžliai (lot. Chelonia mydas) deda kiaušinius“, – sakė Santos.

Šis atradimas kelia klausimų apie žmonių palikimą žemėje.

„Tarša, šiukšlės jūroje ir plastikas, išmestas į vandenynus, tampa geologine medžiaga... saugoma žemės geologiniuose įrašuose“, – sakė Santos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(22)
(56)
(-34)

Komentarai ()