Internete nauja sensacija: Afrikos „magiški“ akmenys, generuojantys elektrą - video renka žvėriškas peržiūras, kalbama net apie Wakandą!  (3)

Tyrėjai pakomentavo virusinius vaizdo įrašus apie Afrikos akmenis, kurie tariamai gali generuoti elektros energiją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Internetą užplūdo vaizdo įrašai, įrodantys, kad Afrikoje rasti akmenys neva gali generuoti elektrą ir maitinti elektros lemputes, rašo BBC.

Vieną populiariausių vaizdo įrašų paskelbė Pietų Afrikos verslininkas Danielis Marvenas, turintis daugiau nei 800 000 sekėjų. Vyriškis paskelbė vaizdo įrašą, kuriame matyti, kad sutrenkus du akmenis atsiranda elektros kibirkštys. Vėliau jo puslapyje buvo patalpintas dar vienas vaizdo įrašas, kuriame vyras uždega LED lemputę liesdamas laidus, jungiančius ją su mažu akmens gabalėliu.

Internautai iškart atkreipė dėmesį į vaizdo įrašus, o kai kurie net teigia, kad šie paslaptingi akmenys gali būti viso žemyno energetinės problemos sprendimas. Tai labai garsus pareiškimas, todėl mokslininkai įsitraukė į diskusiją.

Paslaptingoji Wakanda

Vaizdo įrašai apie paslaptingus elektrą generuojančius akmenis surenka milijonus peržiūrų, o po populiariausiu iš jų vartotojai net mini Wakandą – išgalvotą Afrikos karalystę, kurioje gausu magiškų savybių turinčio metalo – vibraniumo.

Šio paslaptingo metalo istorija kilusi iš „Marvel“ superherojų komiksų „Juodoji pantera“ – pagrindinis komikso veikėjas dėvi kostiumą iš to paties magiško vibraniumo. Pasak komikso, ši medžiaga gali sukaupti ir išleisti daug energijos.

Kur rasti stebuklingi akmenys?

Vaizdo įraše, kuriame matyti akmuo ir LED lemputė, galima išgirsti balsą, kalbantį suahilių kalba su akcentu iš Kongo Demokratinės Respublikos.

 

Tyrėjai taip pat atliko atvirkštinę dviejų kibirkštis skleidžiančių akmenų paiešką ir nustatė, kad jie anksčiau pasirodė Mohammedo universiteto Oujda mieste, Maroke, puslapyje dar 2022 m. lapkričio mėn. Tačiau pats šaltinio vaizdo įrašas gali būti įkeltas anksčiau. Įdomu tai, kad prie Universiteto įrašo taip pat yra prierašas: „Litis!!?“, tačiau kitų detalių mokslininkai tuomet nepateikė.

Viename iš įrašų taip pat teigiama, kad kibirkščiuojančių akmenų buvo rasta Zimbabvėje: teigiama, kad atradimas gali „padėti šaliai turėti tvarią energiją“. Pažymėtina, kad Zimbabvė yra didžiausia ličio gamintoja Afrikoje, o pats litis plačiai naudojamas automobilių ir mobiliųjų įrenginių akumuliatorių gamyboje.

Magiški akmenys

 

Edinburgo universiteto Žemės mokslų mokyklos profesorius Stuartas Hazeldine'as, komentuodamas virusinius vaizdo įrašus, yra labai skeptiškas ir netiki, kad šie akmenys yra tikra nemokama elektra.

Hazeldine teigia, kad iš tikrųjų visi šie akmenys buvo prijungti prie elektros šaltinių, kurie buvo specialiai palikti už ekrano. Pavyzdžiui, vaizdo įraše su kibirkščiuojančiais akmenimis vaizdo įrašo apačioje galite pamatyti, kas atrodo kaip pirštinė. Labiausiai tikėtina, kad srovė teka iš akumuliatoriaus per akmenį, kurį laiko pirštinė.

Profesorius pastebi, kad metalo rūdos yra geri elektros laidininkai, o pirštinės – izoliatorius, neleidžiantis srovei per žmogaus kūną patekti į žemę.

Mokslininkas taip pat pakomentavo vaizdo įrašą, kuriame neva akmuo uždega LED lemputę. Anot Haseldino, įtartina, kad demonstracijoje dalyvauja trys rankos, tai yra du žmonės. Jis mano, kad srovė iš tikrųjų teka laidais. Be to, viename iš vaizdo įrašų galite pamatyti, kaip lemputė ir toliau dega net tada, kai nuo akmens nutrūko vienas iš laidų – tai tiesioginis įrodymas, kad akmuo neturi jokio ryšio su elektros grandine.

Tikroji Kongo mineralų galia

 

Kongo Demokratinė Respublika iš tikrųjų gamina daug mineralinių rūdų, įskaitant koltano kolumbitą-tantalitą. Pasak daktarės Muniros Raja iš Plimuto universiteto (Didžioji Britanija), koltano gryninimo metu gaunamas metalinis tantalas – karščiui atsparūs milteliai, galintys išlaikyti didelį elektros krūvį.

Mokslininko teigimu, būtent dėl ​​šių savybių tantalas yra neįkainojamas gaminant komponentus, naudojamus mobiliuosiuose telefonuose, nešiojamuosiuose kompiuteriuose ir kitoje įrangoje.

Mokslininkas taip pat pažymi, kad vaizdo įraše esantys akmenys gali būti koltano rūda, tačiau to negalima nustatyti neištyrus jų geologinėje laboratorijoje. Tačiau net jei vaizdo įraše naudojamas koltanas, deja, jis pats nepajėgus pasigaminti elektros.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(13)
(6)
(7)

Komentarai (3)