Mėšlavabalis pripažintas stipriausiu pasaulio vabalu  (9)

Po kelis mėnesius trukusių mokslinių testų mėšlavabaliai pripažinti stipriausiais pasaulio vabalais, praneša Livescience.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mėšlavabalis, vadinamas Onthophagus taurus, gali pakelti už save 1141 kartų didesnės masės krovinį. Tai tas pats, kas 70 kilogramų sveriantis žmogus pakeltų 80 tonų masės svorį - beveik šešis pilnus dviaukščius autobusus.

Tyrimų rezultatai buvo paskelbti žurnale „Proceedings of the Royal Society B“ ne tik oficialiai suteikė mėšlavabaliams stipriausių vabzdžių vardą, bet ir atsakė į svarbius klausimus apie jų evoliucinę biologiją.

Kaip sakė tyrimą atlikęs Robas Knellas, iš Queen Mary universiteto, neeilinę vabalo jėgą jie aptiko visai atsitiktinai. Mokslininkai kurį laiką stebėjo, kaip mėšlavabaliai poruojasi „Šios rūšies vabzdžių patelės kasa tunelius po mėšlo gumulais, kur patinai su jomis poruojasi. Jei patinas randa jau užimtą tunelį, jis turi kautis su varžovu. Jie susiremia ragais ir bando išstumti vienas kitą lauk.“, - pasakojo tyrėjai.

Stebėdami vabalų grumtynes mokslininkams parūpo sužinoti, kokia gi jėga vabalai vienas kitą bando įveikti. Siekdami tai nustatyti, mokslininkai imitavo tikros poravimo kovos sąlygas. Prie tiriamo vabzdžio antsparnių pritvirtindavo siūlą ir jį permesdavo per skriemulį. Prie kito siūlo galo buvo pritvirtintas kibirėlis, į kurį mokslininkai lašindavo vandenį. Patį vabalą patalpindavo į dirbtinį urvą, identišką patelės išraustiems urvams. Kuomet siūlas įsitempdavo ir bandydavo vabalą ištraukti iš urvo, jis įsispirdavo kojomis į sieneles ir kaip per tikrą kovą priešindavosi traukos jėgai.

Atliekant tokius eksperimentus nustatyta, kad Onthophagus taurus gali atlaikyti svorį, kurio masė didesnė 1 141 kartus už jo paties masę. Mėšlavabalis pagerino vabalo raganosio rekordą maždaug trečdaliu – vabalai raganosiai pakelia 850 kartų už save sunkesnį krovinį.

Tačiau jei vabalai buvo silpnesni arba ilgesnį laiką nepasimaitinę, tokių įspūdingų rezultatų nedemonstruodavo.

Tiesa, didžiausia jėga tarp konkurentų dar negarantuoja, jog būtent tam vabalui pavyks apvaisinti patelę. Kai kurie silpnesni vabalai mėgsta pasitelkti klastą – išsikasa dar vieną urvą šalia patelės ir urvo gilumoje sujungia tunelius. Kol stiprusis vabalas saugo pagrindinio urvo prieigas nuo konkurentų ir ruošiasi maloniai apvaisinimo procedūrai, už jo nugaros silpnesnis, bet apsukresnis konkurentas jau būna atlikęs visus „darbus“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(6)
(0)
(6)

Komentarai (9)