Kokią naudą iš homoseksualių santykių gauna vabalai?  (1)

Seksas tarp tos pačios lyties atstovų leidžia (bent jau vabalų pasaulyje) netiesiogiai apvaisinti pateles, su kuriomis šie individai galbūt niekada tiesiogiai nekontaktuos, rašoma „New Scientist“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

“New Scientist” išspausdinto straipsnio autorius Bobas Homesas teigia, kad homoseksualūs santykiai yra plačiai paplitę tarp vabzdžių, atitinkamai mokslininkai turi įminti tą pačią mįslę kaip ir žinduolių atveju: “Kokį evoliucinį pranašumą [rūšiai] gali – jei iš viso gali – suteikti ši iš pirmo žvilgsnio bevaisė veikla?”

B. Homesas teigia, kad, siekdami atsakyti į šį klausimą, mokslininkai iškėlė keletą hipotezių. Vienos jų šalininkai teigia, kad tokiu būdu patinėliai treniruojasi ir vėliau pereina prie įprastinio sekso. Kitos hipotezės šalininkai mano, kad mylintis tos pačios lyties atstovams išryškėja dominantiniai santykiai tarp jų.

Bostono universiteto ekologė-evoliucionistė Tafts Sara Louis ir jos kolegos atliko daugybę eksperimentų su mažaisiais buožiaūsiais milčiais (Tribolium castaneum). Eksperimentų rezultatai paneigė abi anksčiau mokslininkų aprašytas hipotezes.

Pasak T. Louis, tos pačios lyties vabalų sekso evoliucinė prasmė yra ta, kad vėliau “aktyvaus partnerio” spermą “pasyvus partneris” gali “atsitiktinai” perduoti patelei.

Mokslininkė mano, kad šis mechanizmas suteikia daugiau šansų jaunos, gyvybingos spermos turėtojams apvaisinti patelę, tuo tarpu kai “pasibaigusio galiojimo” sperma pasilieka “eilės” gale. Be to, tik 7 proc. tokių vabzdžių homoseksualių lytinių santykių baigiasi šalutiniu apvaisinimu, o tokiu būdu pasaulį išvydusių palikuonių skaičius sudaro tik 1 proc.

Nors Didžiosios Britanijos mokslininkei jos tyrimo tema atrodo perspektyvi, Kanadoje esančio Letbridžo universiteto mokslininkas ir beždžionių homoseksualius ryšius tyrinėjantis specialistas Paulas Veisis mano, kad T. Louis tezė nėra labai įtikinama. Jis mano, kad homoseksualizmas tarp vabalų pats savaime niekaip neveikia adaptacinio mechanizmo, o yra tik kitokio (adaptacinio) elgesio, pavyzdžiui, bendro pasiruošimo daugintis, “šalutinis produktas“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: