Deformuotų galaktikų stebėjimai patvirtina, jog Visatos plėtimosi greitis didėja

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

HeLTeR 2010-03-29 17:15
Ir vel 20a įrodimais remiasi... Man jau pabodo tiek knyguo tiek skaityt straipsnius kad vis remiamasi ne 21a atliktais tyrimais o 20a ir zemiau... Gi tais laikais dar net pc nrmls nebuvo tj ka jie galejo pamatuot ? Praeitis yra sena tj is jos tik klaidas galime mokintis daugiau nieko...
rwc 2010-03-29 17:41
Ir dar, pamatytum tuos superkompus, kurie buvo prieš 10 metų, tai savo pisiuką nuskandintum unitaze.
alkaponas 2010-03-29 18:29
jei jau visata pleciasi ir keicia savo pavidala. ty. zvaigzdziu ir galaktiku ishsidestyma, kodel nepakito zodiako zenklai? suprantu kad visatai tukstantis ar keli tukstanciai metu nieko nereiskia, bet jei ji kas sekunde greiciau pleciasi ir viskas tolsta, tai mano nuomone pasikeitimai turejo ivykti.
rwc 2010-03-29 18:38
Pakito. Yra dar du svarbūs aspektai: 1. Visata plečiasi daugmaž tolygiai, taigi tolimi objektai tolsta greičiau. Reiškia, juos matome beveik tose pačiose koordinatėse, tik toliau. 2. Artimi objektai nuo mūsų tolsta sąlyginai lėtai, todėl jų judesį labiau lemia ne tolimas, o judesys apie Galaktikos centrą, galaktikų judesys apie spiečiaus masės centrą ir t.t.. Apie Visatos plėtimąsi sužinome tik stebėdami pačius tolimiausius objektus, seniausią spinduliavimą ir t.t.. Čia tas pats, kaip vien iš planetų judėjimo paprastais teleskopais negalime pamatyti reliatyvumo (neskaitant kelių paradoksų, kaip šviesos užlinkimo per Saulės užtemimą arba keistos Merkurijaus precesijos).
Wolfy 2010-03-29 22:56
Na va,suzinojome,kad iki kitu galaktiku mums nuskristi beveik neimanoma.
SG 2010-03-30 00:42
Galaktikų? Nereiktų pirmiausia galvoti apie nuskridimą iki kitų planetų o tada bent jau iki sekančios žvaigždės?
syberex 2010-03-30 01:27
Na ir kvailas tu . O kaip tu manai kaip atsirado visa 21o amziaus technika? ar tik ne ant praeities isradimu ir atradimu pamato ? Tai nori pasakyt kad dabar visas matematikos, fizikos ir kitu mokslu desnius, formules reikia isbraukti nes jos yra suformuluotos praeityje pries 100, 200 ir daugiau metu, jos senos... todel klaidingos ???
Strong_Bad 2010-03-30 04:39
Labiausiai patiko tas paveikslikas, taip paziurejau geltona riba jau ta teorine BigBang, o uz jos NASA (uzrasas) Bet man vistien ta visa teorija prasilenkia gan stipriai su logika, kad tipo jei labai labai toli ziuresim tai pamatysim pacia pradzia, bet tai nesamone. Tarkim buvo tas sprogimas, teoriskai sviesos greitis dabar didziausias zinomas kuris irodytas, tai po sprogimo visata turejo kuri laika plestis didesniu uz sviesa greiciu, o paskui suletet, o dabar sako kad greiteja, tai vadinas ir pradzioj nebuvo to didesnio greicio, nes del kazkokiu priezasciu mes greitejam nuo kazkokio tai pradinio, kuris buvo mazesnis uz dabartini. Taigi trint sita omeny, kad r kiek beziuretume atgal (nors nieks nezino net i kuria puse ziuret) link sprogimo centro, ta sviesa kuri milijardus metu veluoja vistiek bus dar kazkiek milijardu metu senumo atvaizdas. Labai panasu apie begima aplink nama bandant pavyt save ir ispirt sau i uzpakali. Taigi nebent musu galaktika keliauja greiciau uz sviesa, tai tada butu imanoma, bet tada kone puse dangaus skliauto butu visiskai be zvaigzdziu, nes ju sviesa musu nepavytu. Kitavertus jei pamsim balionair ant jo prilipinsim taskus, tai ji pusdami taip, kad taksai judetu vienodu greiciu nuo centro, mes pastebesim, kad kaikurie taskai vieni kitu atzvilgiu tols skirtingu greiciu. Tai mano galva, judame arba tokiu pat greiciu arba letedamai, tiesiog kitos galaktikos juda tuo paciu greiciu o mes letedami tam tikru pagreiciu manom, kad jos greiteja del nepaaiskinamu priezasciu. Taciau gal mano silpnas protas tiesiog nesupranta tokiu sudetingu dalyku
rwc 2010-03-30 06:48
Čia visai kas kita. Galaktikos sukasi apie spiečių masės centrus, kaip ir žvaigždės galaktikose. O tolygus erdvės plėtimasis įrodytas prieš šimtą metų, ir juo remiasi visa astrofizika. Pvz., jei laikysime, kad panašios struktūros žvaigždės yra panašaus amžiaus, tai pagal spektrus pastebėsime, kad kuo toliau, tuo labiau šviesa vėluoja - neproporcingai žvaigždės amžiui. Arba, tuomet turėtume manyti, kad pas mus BB įvyko prieš 14 mlrd. metų, o ties tolimiausiais objektais - prieš 40. Kol šviesa keliavo iki mūsu, erdvė išsiplėtė ir 14 mlrd. metų keliavusi šviesa įveikė dabartiniais mastais 40 mlrd. šviesmečių atstumą - dėl to atitinkamai pailgėjo. Jeigu išsiųstume signalą dabar, jis tas žvaigždes pasiektų po 40 mlrd metų ir dar vėliau, kadangi Visata toliau plėstųsi. Įsivaizduok, kad keliauji (ir šviesa keliauja) pučiamo baliono paviršiumi: nueini tokį patį atstumą, bet tarp dviejų taškų keliauti reikia vis toliau.
Strong_Bad 2010-03-30 13:29
rvc, aciu, daba jau viskas aiskiau pasidare ir logika jau randas
Violet 2010-04-01 13:14
Ne veltui Dievas pasirinko šį visatos topo centrą ir jame apgyvendino žmogų,toks egocentriškumas būdingas tiek mums tiek ir visatos kūrėjui.
rwc 2010-04-01 13:49
Violet, tuščiai kabinėjiesi. tolstančios galaktikos.
Violet 2010-04-01 16:08
vadinasi jei norime išvengti egocentriškumo teks pripažinti ,kad visatoje kūnai vieni nuo kitų tolsta + greitėdami ir nėra taško nuo kurio tai prasidėjo whatever ,asmeniškai man tokios interpretacijos ir spėjimai padaryti stebint atskriejantį bangų šiukšlyną ir triukšmą yra ne ką rimčiau nei biblija.Visata yra per didelė,kad ją būtų įmanoma teisingai ištirti.Ir taip pat manau,kad teorijos apie dydžių ribotumą ,kąžko atsiradimą ar pranykimą iškart yra juokingos
Gedis 2010-06-22 22:14
O ,matau yra labai gerai ismananciu ar teisingiau viska zinanciu apie musu visata,kokiu greiciu pleciasi ir t.t. Baikit varyt nesamones apie nieko nepagrystus bei neirodytus pasakymus.Per sudetinga visata musu makaulems.Tolsta ar netolsta,koks siaip skirtumas,mes taip trumpai gyvenam,kad tai musu isvis nedomina
rwc 2010-06-23 14:07
, astronomija ir astrofizika nėra kažkoks paistalų rinkinys, o tas bangų šiukšlynas atskleidžia labai daug. Biblijos negali perskaityti vienareikšmiai teisingai, o bangas gali.