JAV dėl nežinomų priežasčių toliau nyksta bitės

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

41N15 2010-03-29 17:48
Ateiviai grobia mūsų bitutes! ;O
Jobke 2010-03-29 18:48
"Paskutine instancija" apie tai snekejo ir teige, kad tai nuo modifikuotu rapsu.
pinkiss 2010-03-29 19:04
tubut amerikieciai neziureja tos laidos kad nezina
Aistis 2010-03-29 19:15
Idomu, kaip "Paskutine Instancija" sugebejo atlikti mokslini tyrima? Kazkaip isivaizduoju ta pikta moteri su mikrofonu stovincia vidury rapsu lauko
lizunas 2010-03-29 19:21
Pas mus 10% šeimų nebėra.... O kas dėl modifikuotų rapsų, esu skaitęs, kad bitėms tas nektaras yra kenksmingas.
Dvigubas nulis 2010-03-29 19:35
Kiek supratau, turit bičių avilių, tai galbūt galėtum atsakyti į mane dominantį klausimą. Kaip padarot, kad medus būtų skystas, nesukietėjęs?
enzim 2010-03-29 19:39
Toks žuvimo procentas šaltą žiemą natūralus dalykas, o ir modifikuotų rapsų mūsų rinkoj nėr.
Azys 2010-03-29 19:42
Aš nebitininkas, bet žinau, kad natūralus medus skystas būna šviežias, ilgiau pastovėjęs jis pradeda cukruotis ir sukietėja.
enzim 2010-03-29 19:44
Šį būdą čekai sugalvojo. Yra specialūs medaus plaktuvai. Išplaktam meduj suardomi kristalizacijos centrai, todėl jis ilgai nekietėja.
Dvigubas nulis 2010-03-29 19:45
ramunask 2010-03-29 19:50
šiaip tai normalūs bitininkai nepalieka rapsinio, lipčiaus ar kito medaus žiemai, nes bitutės nebesugeba jo išimti iš korio ir žūva. Rapsinis medus yra sudarytas iš smulkesnių kristalų, dėl to labiau sustingsta, pasidaro per kietas bitutėms. O atsakant į klausimą, kaip padaromas skystas medus, tai vienas iš variantų yra jį atšildyti iki ~40 laipsnių temperatūroje nesunaikinant naudingų medžiagų. Kitas variantas, stingimo (kristalizavimosi) fazėje pastoviai iš lėto maišyti. Taip yra nudilinami medaus kristalų aštrūs kampai ir jie nebesukimba taip stipriai ir išlieka kremo būsenos. Šiaip atšildžius po tam tikro laiko irgi sustingsta. Tai matyt atšildant maišymas nepakenktų.
Sunstep 2010-03-29 19:51
yra toks vienas augalas is kurio sunestas medus visada buna skystas, tik pamirsau kaip tas augalas vadinasi.
ramunask 2010-03-29 20:51
aga, yra, paupiuose auga. Geltonai žydi
enternald 2010-03-29 21:48
Š o ne laida ten, prieš metus sakė, kad nuo mobiliakų miršta. Turbūt viena iš blogesnių laidų. Tikslas , gal ir geras, Prigauti valdininkus, bet ši laida užsiima reitingų vaikymosi ir nesugeba vykdyti žurnalistikos. Faktai yra nelogiški ir kaskart keičiasi. Pigi laida kvailai visuomenei. Nieko nesakyčiau jei ši laida vykdytų darbą ar bent jau taip atvirai nerodytų savo nesugebėjimo ir savo nenuvuokumo (iš šalies pažiūrėjus užsienio spaudą ir čia matosi kaip ant delno viskas). O kas dėl rapsų Lietuvoje, kiek klausiau žmonių su bitėmis tie ties kurių sklypais sodino rapsus medaus ir bičių kiekis augo. Sakė jei nesugebi pakeisti korio bitės spiečių kelia, nes perpildytas avilys. Statau, kad Jav yra bičių liga. Ir šiaip po šaltos žiemos bičių šeimų mirčių skaičius didesnis, nei normaliais metais.
afor 2010-03-29 21:53
medus ne kieteja, o kristalizuojasi! sia ziema lietuvoje jau zuvo apie 40-55% biciu seimu(didzioji dalis del velyvo pavasario), bet dar sitas skaicius netikslus... tevas taip pat sake,kad jau sio metu neteko apie 40-50 seimu, is ju 6 isdraske kiaunes. kai kurie bitininkai neteko istysu bitinu, is megeju bitininkaut isvis liudnos zinios... bitininkai medaus nesildo,(kai kurie taip, noredami itykt pirkejui, bet sildo proto ribuose). DEGINA/KAITINA/SILDO daugiausia perpardavinetojai, o jie sildo medu kaip reikiant, kol jis virsta is rapso(sviesaus) i grikiu(juoda/tamsu), bei i kitokias medaus rusys:D:D toks medus nesikristalizuoja net kelis menesius ar metus. beje pasildzius medu iki 40C, jis vel pradeda kristalizuotis po keliu dienu ar keliu savaiciu (priklauso is kokiu augalu buvo rinktas), ir nedaug te pakeicia savo naturalia spalva.
Sunstep 2010-03-29 22:15
http://www.biciumedus.lt/news.php http://en.wikipedia.org/wiki/Acacia
briedis 2010-03-29 22:23
sildyti medu yra negerai, kad ir nedaug kaitinant jis praranda maistines savybes. beto kaip bininkas megejas galiu pasakyt kad medu laikant iskart isemus is avilio: tamsiai ir vesiai, jo susicukravimo laikas gerokai pailgeja, o kartais ir visiskai nesustingsta, buna toks kaip karameles konsistencijos. kartais pasitaiko kai susicukruoja kruopelemis, o tarpai tarp ju skysti, netgi laikant per visa ziema. beto, is turimu aviliu, isziemojo pakolkas visos seimos. yra keletas siplnesniu, kurioms jau suduota porcija cukraus sirupo, kad turetu ka valgyti, kol prades zydet pavasarines gelytes. o beto pirma karta girdziu kad maisant medu jis nesukieteja.. nesamone cia !
kiesza 2010-03-30 09:38
tai cia 100proc. bus nuo modifikuotu rapsu tas biciu nykimas.. Lietuvoje jos irgi nyksta ir nepaslaptis kad pas mus taippat yra daug modifikuotu rapsu kurie atkeliauja kaip kontrabanda ir leidzia labai padidint derliaus apimtis.
laimius 2010-03-30 12:12
Šiaip bent pas mus bitės geriau šaltą žiemą ištveria, o jei žiema užsitesia - maitinam. net daugiau išžūdavo pas mus tokiomis nepastoviomis žiemomis kur šyla, šala. O šiaip rapsų medus vienas iš prasčiausių. ir šiaip ko norėti, kai taip sparčiai keičiasi aplika kaip gi nežus bitės. kažkaip man tokia asociacija išlikusi, kad bitės gerai gyvena tik švarioje aplinkoje.