Paskelbti nauji duomenys apie COVID-19 kilmę: sustiprėjo įtarimai  ()

Naujai paskelbti genetiniai duomenys, surinkti iš gyvo maisto turgaus Uhane, susiejo COVID-19 su usūriniais šunimis. Tai sustiprina teoriją, kad šioje vietoje parduodami užkrėsti gyvūnai sukėlė koronaviruso pandemiją, teigia darbe dalyvavę mokslininkai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Anksčiau buvo nustatyta, kad tepinėliuose, paimtuose iš Huanan jūros gėrybių turgaus prekystalių per du mėnesius po to, kai jis buvo uždarytas 2020 m. sausio 1 d., rasta ir COVID-19, ir žmogaus DNR. Pernai paskelbus išvadas, Kinijos tyrėjai teigė, kad mėginiuose nebuvo gyvūnų DNR, rašo „The Guardian“.

Dabar šią išvadą paneigė tarptautinė mokslininkų grupė. Jų atlikta genų sekų analizė parodė, kad kai kuriuose COVID-19 teigiamuose mėginiuose buvo daug usūrinių šunų DNR.

Šis atradimas neįrodo, kad pandemiją sukėlė usūriniai šunys ar kiti COVID-19 virusu užsikrėtę gyvūnai, tačiau mokslininkai, pristatę šį darbą Pasaulio sveikatos organizacijos ekspertų grupei, mano, kad tai labiau tikėtina.

Dėl ko prasidėjo didžiausia per šimtmetį pandemija, tapo intensyvių ir dažnai toksiškų diskusijų objektu. Viena iš teorijų teigia, kad virusas atsirado laukinių gyvūnų organizme ir išplito tarp žmonių per užkratą turguje. Kita įtaria, kad virusas pateko iš netoliese esančio Uhano virusologijos instituto, kur mokslininkai dirba su panašiais patogenais.

Kaip rašo „The Atlantic“, nauji mokslininkų pateikti duomenys nebuvo oficialiai peržiūrėti ir nebuvo paskelbti recenzuojamame žurnale, o Pasaulio sveikatos organizacijos generalinis direktorius Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas teigė, kad šie duomenys nepateikia „galutinio atsakymo, kaip prasidėjo pandemija, tačiau kiekvienas duomenų gabalėlis yra svarbus, kad priartėtume prie šio atsakymo“.

 

Tačiau tarptautiniai sveikatos ekspertai teigė, kad šis atradimas sustiprina teoriją, jog COVID-19 virusas atsirado iš gyvūnų, o ne nutekėjo iš laboratorijos.

Uhan Huanan jūros gėrybių didmeninės prekybos turgus, kuriame taip pat buvo parduodami egzotiniai medžiojamieji ir laukiniai gyvūnai, atsidūrė mokslinių įtarimų centre kaip pirminis COVID-19 šaltinis.

Kinijos komanda surinko aplinkos mėginius iš Uhan Huanan jūrų gėrybių didmeninės prekybos turgaus, kaip teigia Florence Débarre, evoliucinės biologijos srityje besispecializuojanti teoretikė, dirbanti Prancūzijos nacionaliniame mokslinių tyrimų centre, rašo „Science“.

Duomenis analizavęs Scripps Research evoliucinės biologijos specialistas Kristianas Andersenas teigė, kad „duomenys dar labiau nurodo kilmę“.

 

Tyrime dalyvavusi virusologė Angela Rasmussen leidiniui „Atlantic“ sakė, kad „tai tikrai stiprus požymis, jog gyvūnai užsikrėtė turguje“.

Šie duomenys nėra nauji, tačiau genetinę seką į pasaulinę GISAID duomenų bazę neseniai įkėlė Kinijos ligų kontrolės ir prevencijos centras, o vėliau ji buvo pašalinta, rašo „Business Insider“.

Kol ji buvo prijungta prie interneto, mokslininkai atsisiuntė ir pradėjo analizuoti duomenis.

Mokslininkai peikė Kiniją, kad ši anksčiau nepasidalijo duomenimis.

Tai tik naujausias pavyzdys, kai Kinijos vyriausybė atsisako dalytis duomenimis su kitomis valstybėmis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(4)
(11)
(-7)

Komentarai ()

Susijusios žymos: