Mokslininkai siekia pirmą kartą prasigręžti pro Žemės plutą

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

nondescript 2010-04-09 20:14
nes absurdiska skirti 600 mln. usd (pasak wikipedios) vien tam, kad suzinotu ar zeme nera tusciavidure, apie jokias iskasenas ten neuzsimena. nors dabar radau, kad tas laivas uzsiema ir naudingesne veikla, jis tas skyles greze, kad ileistu slegio ir temperaturos daviklius kurie galetu prognozuoti artejancius zemes drebejimus
qriuqriu 2010-04-09 20:32
nondescript pagal tavo logika tai ir kelione i Menuli ir absurdiska buvus, kainavo gi labai daug ...bet koks techninis- technologinis issukis duoda daug progresui, kurio pinigais neivertinsi...
enzim 2010-04-09 20:57
Kaip daugialis .turbūt, žinot, Žemės pluta ploniausia vandenynų dugne, o storiausia senų kontinentinių plokščių branduoliuose. Šis nuostabus mokslinis darbas prilygsta savo moksline verte skrydžiui į Marsą, o gal visgi tiksliau skrydžiui į Venerą. Tai ne vaizdinga hiperbolė, bet reali analogija su Veneros paviršiaus atmosferinėm sąlygom. Faktiškai atliekamas dvigubas žygdarbis: skverbiamasi į hipotetiškai pažįstamą nežinią ir testuojamos technologijos skrydžiui į artimiausią kaiminką . Dabar giliausią gręžinį yra išgręžę geologai Kolos pusiasalį, Rusijoj. Jo gylis 13km, be to jis išgręžtas pačioj storiausioj plutos vietoj. Kerno tyrimai parodė, kad hipotetiniai apskaičiavimai daug kur nesutapo su realybe. Apskritai gauti duomenys nepaprastai įdomūs ir reikalauja atskiro straipsnio mūsų svetainėj. Aprašomasis gręžinys siekia maksimumo; kaip už mažiausią kainą ploniausioj plutos vietoj pasiekti mantiją. Nors projekto kaina užgniaužia kvapą, tačiau gauti nauji geologiniai duomenys ir technologijos įvaldymas yra epochinės reikšmės. Šią komandą ateities kartos laikys didvyriais, nes jie prakerta kelius į visiškai naują, mūsų dar nečiupinėtą materijos sferą, kurios materialinė nauda artimiausios ateities kartom bus tokia didelė, kad dabartinio projekto vertė ,pinigine prasme, jiems atrodys juokinga. Kad tik vyram pavyktų, nes nesėkmės galimybė pakankamai didelė.
Jin 2010-04-09 21:27
Visiškai sutinku su enzim. Pripažinkit jei žmogus iki šiol nebūtų išsilaipinęs mėnulyje mes būtume daug kvailesni.
zugalia 2010-04-09 21:33
pamirsai paminet kodel negrezia toliau ivyko daug neaiskiu sprogimu, issilyde graztai ten kur jie neturejo lydytis ir t.t. """ turbut velniui pragare lubas pragreze""" trigubos kabutes akliems
kionig 2010-04-09 21:40
Vadinasi jei nezinom tai jau esame kvailiai ? Sitas bandymas yra geras dalykas patikrinti hipotetinius skaiciavimus, kurie galios ir kitoms ne dujinems planetoms.
enzim 2010-04-09 21:43
Rusai nebijo nei velnio- jiems pinigai baigėsi
MarkizasBarabasas 2010-04-09 21:45
Man įtartinai skamba... Jei gražtą daro iš "forsuoto" metalo ir dar jį saugo nuo spaudimo ir temperatūrų specialiu tirpalu tai kokį jie ten termometrą planuoja pastatyti, kad jis netik, kad nesublikštu, bet dar ir sugebėtu perduoti radio signalą į paviršių ;o?
Azaruto 2010-04-09 22:47
Nesuprantu ir kuo gi mes butume kvailesni? Tokie bandymai dazniausiai patvirtina tik teorines zinias (as kalbu apie skrydi i menuli)
manciukaz 2010-04-10 14:51
as uzskaitau tokius bandymus - atradimus tikiu kad tai duos daug naudingu ziniu galetu zmones daugiau investuot i panasius tyrimus kuo geriau pazinsi aplinka tuo geriau pazinsi save..
Mitas 2010-04-10 15:11
Nevisiškai sutikčiau. Jei niekas nebūtų skridę į Mėnulį, būtų darę kažką kitą, visi įvykiai būtų kita kryptimi pasisukę. Priežasties/pasekmės dėsnis. Ir šiandien, jei neturėtume kažko vieno, tai turėtume kažką kitą. Kad ir ką tu darysi, progresas tęsiasi, viena ar kita linkme. Dėl tų trigubų kabučių. Kai kurie jas dabar naudoja, bet visi daro tą pačią klaidą - jos angliškos, ne lietuviškos. Kalbininkai ne tik kad jų neįteisintų, bet už tokį pasiūlymą paskelbtų jus kalbos niokotoju.
Muskietininx 2010-04-10 15:30
Pirmą kart apie tai girdžiu. O jau maniau autorines teises įteisint. Hmm.... O šiaip daug dalykų yra kurių neįteisnta, bet mes tai naudojam. Nors jeigu žmogus nesupranta ar nepastebi viengubų kabučių, tai turbūt nepastebės ir trigubų. Tada lyg ir nėra skirtumo.
patalnius 2010-04-12 13:18
Šio straipsnio santrauka buvo perskaityta per OPUS 3 katik
chernius 2010-06-06 14:33
Atsakau, grezimo metu siais laikais naudojama MWD ar LWD technologija, tai yra slegio pulsas per grezimo skysti. Slegio pulsa sukelia grezimo kolonos gale, pries kalta itaisyti geofiziniai aparatai su "pulseriu". Pavirsiuje, laive, manifolde, stovi sensorius(-iai), kurie istisai matuoja slegio skirtuma, tada kompe dekodina ir pavercia i skaitmenine verte, arba tiksliau labai daug verciu. Is esmes beveik visi matavimai grezimo metu atliekami panasiu principu - teigiamu arba neigiamu slegio signalu per grezimo skiedini. Didziausi issukiai manau laukia del pacios greziamos uolienos fazes nezinojimo. Taip, zinoma kad bus "ekstremalus" slegis ir temperatura, bet kaip tai keicia pacia uoliena ir galimybe ja grezti. Kaina tokio projekto tikrai nestebina, nes siais laikais vieno grezimo irenginio juroje 1 dienos kastai yra vidutiniskai apie 1mln Lt. Kiek toks projektas brangsta del ypatingo grezimo skiedinio, specialiu kaltu ir kolonos galima tik spelioti.
punktyras 2010-06-06 21:33
Giliausias pasaulyje grąžtas greitai taps pakankamai giliu giliu-> ilgu