Lietuviai į Žalgirio mūšį ėjo ginkluoti moderniais to meto ginklais (Video)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

xerksas 2010-04-19 20:18
kas jau kas bet Lietuvos istorija tai tikrai zavi
Robinis 2010-04-19 20:31
istikro jo , visko buvo.
wolas 2010-04-19 20:44
Muskietininx 2010-04-19 21:12
Kaip tik dabar mokausi to laikotarpio Lietuvos istoriją. Dabar žinau tikrai daug, tai kas rašoma vadovėlyje tikrai daro žmones patriotais, mylinčiais savo šalį, gal ne dabartinę Lietuvą, bet jos istoriją tai tikrai. Mindaugas, Gediminas, Kęstutis, Algirdas, Jogaila ir Vytautas. Visi garsieji Lietuvos valdovai. Apie juos rašoma ir atsiliepiama tikrai gerai. Bet ... kad ir kaip mylėčiau savo šalies istoriją, kartais susimąstau. Juk tą istoriją, tuos vadovėlius, parašė būtent lietuviai. Viskas ten juk pagražinta. Aišku tie faktai, tos datos yra tikros, bet tekstai ir pačių kunigaikščių aprašymai juk tirkai nėra gryna istorija. Manyčiau kiekvienos šalies istorikai apie savo šalį šneka ypatingai. Bet palaukit, kodėl aš čia kabinėjuos ? Juk viskas taip ir turi būti. Daugelis čia esančių didžiuojamės, kad esame tikri lietuviai. Bet pagalvojus geriau, kiek iš mūsų galime pasigirti tikru, lietuvišku krauju ? Tuo krauju kuris prieš šimtus metų kovojo tuose mūšiuose už Lietuvą ?
tvset 2010-04-19 22:22
Su kuokomis pries sunkiuosius ir gerai ginkluotus ordino riterius nelabai "pasokinesi"... : ) reikia nepatinget ir butinai nueit i sia ekspzicija : )
MindaugasV85 2010-04-19 22:45
Aš tai manau, kad su kuokom ėjom. Nuėjom, sudaužėm ir grįžom
SuperHP 2010-04-19 23:09
Aha, lietuviai buvo tokie stiprus ir narsus, kad su kumsciais nugalejo moderniausiomis karo technologijomis apsiginklavusius priesus . Sitaip man dar geriau skamba
egiuss 2010-04-19 23:14
dar vienas faktororius buvo, kuris yra daznai pamirstamas. Vytautas, kuris buvo paskirtas valdyt kariuomene, tese kovos pradejima. Viduramziais karas buvo pradedamas sulauzant strele, o Vytautas ta vis tese. O jis dar tai del labai geros priezasties. Kaip zinome, musis vyko vasara, ir faktas tas, kad buvo karsta. Kryziuociai stovejo atviram lauke, taigi jie buvo tarsi siek tiek troskinami savoj sarvuotej, o, patikekit, vien uzsidejus sarvuote buna lb karsta. Taigi taip siek tiek nuvargino kryziuocius, ir tai padejo lenku ir LDK kariuomenei laimet
wolas 2010-04-19 23:31
Kazkam uzmyniau savimeile? patriotizmo gyslele? Taip kokie saunus laikai...
Edgaras 2010-04-19 23:57
Kiekviena salis aukstina savo istorija, cia kas be ko. Be abjones vadoveliai, kurie yra pateikiami Lietuvoje mokiniams mokinti yra tokie emm viena saliski jie skatina is tikro patriotiskuma taip pat. Kiek teko susidurti su uzsienio literatura, tai parktiskai lietuviai labai menkai minimi Europos istorijoje. Kad ir kaip butu keistai bet ji menkai ir minima Rytu Europos istorijoje. Uzsienio autoriai nesismulkina ir tiesiog mus pavadina Lenkais. Zemelapiuose taip pat nesivargina tiesiog pazymi LDK teritorija kaip POLAND. Galima susimastyti is tikro, ar uzsienis taip nieko neismano apie mus, ar mums yra meluojama kad Lietuvos istorija yra svarbi ir didinga Europoje. Zinoma nereiketu pamirsti ir to, kad kas laimi tas ir raso istorija
Arns 2010-04-20 00:19
Esame tapatinami su lenkais dėl Liublino unijos, o ir iki tol dauguma valdovų buvo bendri abiems tautoms. Taip pat Karalystės statusas viršesnis nei kunigaikštystės. Be to, nepamirškime kada istorija buvo rašoma, ypač apie tuos laikus. Konkrečiai tai 19 amžiaus pabaiga, 20 pradžia. Dauguma lietuvių bajorų sulenkėję, save laiko daugiau lenkais nei lietuviais, jiems niekas nekliūna tokioje versijoje. Kadangi lengviausiai mokslą gaudavo tada didikai, o jie jau nebebuvo "mūsiškiai", mokslo tradicija labai silpna. Pas lenkus priešingai, tuo metu buvo labai stipri istorikų karta. Be to gausesnė tauta. Tarpukariu ir po II pasaulinio karo, į juos buvo labiau įsiklausoma. Daugybė žymių žmonių dirbo užsienyje. Todėl visa istorija apie mus "priglaudžiama" lenkams. Užsienyje net Lietuvos istorijos(nesvarbu kokios) reikės ieškoti Polonikos skyriuje.
Sunstep 2010-04-20 02:39
Straipsnis/reportazas toks paglostantis Lietuviska savimeile. Tokios temos veikia "terapiskai" sunkmescio prispausta lietuvi. Lietuvos dienrasciu zurnalistams reiketu pasimokyti apie ka rasyti.
Smėlis 2010-04-20 08:57
nuo lenkų nepabėgsi. kad ir tas pats Žalgirio mūšis. mes (lietuviai) kartais manome, kad mūšį mes laimėjom, o lenkai tuo tarpu pavėsyje sėdėjo, midų lakė ir bobas tvarkė. čia juk netiesa. lenkai irgi kovojo ir spėju didžiąją dalį karių sudarė. nu taip, gal vadovavo Vytautas, bet į mėsmalę lindo ir lenkai. ir jei ne jie, tai būtume sumušti kaip šunyčiai. pataisyk, jei klystu. istoriją geriau išmanai.
cukrius 2010-04-20 09:06
Ne nu... Net stebiuosi kaip zmonem labiau patinka ant saves varyti, nei tiesiog tyliai palinkset galva ir pasidziaugt. Is vis kas cia per tendencija iskart abejoti gerais zodziais kurie eina apie Lietuva? Musu istorikai nieko labai neispucia. Jie sako tik ta ka leidzia faktai pasakyti. Lietuva buvo didele, dalyvavo to krasto politinese situacijose. Kariuomene irgi ne is barbaru sudaryta, nes sugebejo pasipriesint moderniai to meto kariuomenei. Visi sie faktai paremti.
cukrius 2010-04-20 09:09
dalyvavo ir rusenai, ir totoriai, ir lenkai, ir lietuviai. Leidziu sau speti, kad didziaja dali paprastuju pestininku sudare rusenai. Totoriai - lengvoji kavalerija ir lankininkai. Lietuviai - lengvoji kavalerija, lankininkai ir sunkieji pestininkai. Lenkai - sunkioji kavalerija.
Arns 2010-04-20 09:16
Na matai, čia tokia reakcija gaunasi. Lenkai ir kai kur kitur, Žalgirio mūšį vaizduoja vos ne taip, kad lietuviai iš baimės vos prasidėjus mūšiui pabėgo, o Vytautas tik jau baigiantis mūšiui surankiojo šiek tiek bėglių ir vėl atjojo. Jau dabar rastas ir kitas dokumentas, vokiečių, kur minima jog reikia saugotis lietuvių(jog jie traukdamiesi suardo gretas, o paskui grįžta bandydami sutriuškinti) kad neatsitiktu kaip Žalgirio mūšyje. Mūšyje iš esmės dalyvavo vėliavos, kurios rodė kas kam pavaldūs, tautiškumo, bent jau tokio kaip dabar, suvokimas maždaug nuo XIX amžiaus atsirado. http://pl.wikipedia.org/wiki/Bitwa_pod_Grunwaldem Galima maždaug pasižiūrėti kas žinoma, šiuo atveju, lenkai savo istorija domisi plačiau. O dėl pačio manevro, jis gana avantiūrišku laikomas, nes 1399 metais, Vorsklos mūšyje prieš totorius buvo panaudotas, bet nesuveikė. Beje, šis mūšis buvo laikomas Pirmuoju LDK vykdytu kryžiau žygiu(nes jam suteiktas buvo popiežiaus palaiminimas)
Harm 2010-04-20 09:25
kuokos supūvo. ką jau kalbėti apie kavaleriją, lenkų kariai ja galėjo didžiuotis. mielieji, visiems bus labiau į naudą, jei mes vienąsyk patikėsime, kad visą gyvenimą buvom bukapročiai ir didžiuliai tinginiai (ir dar atsilikę pagonys) ir šiandien tai pripažinę garsiai ištarsime BET NEBENORIME TOKIAIS BŪTI, tad KEISKIMĖS!
cukrius 2010-04-20 12:30
;DDD
xxcc 2010-04-20 12:37
Jei tamstos avataras įkeltas be ironijos, tai nenuostabu, kad tokiems, kaip jūs, labai paranku ištrinti tautinę savimonę ir viską sumaišyti į kosmopolitinę masę. Tikiu, kad dauguma čia geriau rinksis likti "atsilikusiais pagonimis" negu plačiai atvers savo pasturgalį.
Harm 2010-04-20 15:40
džiugu, kad kliūna mano avataras. kiek laiko užtruko mums galų gale būti pakrikštytiems? pagerėjo gyvenimas? taip. kiek laiko dar užtruks praplėsti suvokimo akiratį, atsikratyti etnocentriškumo, atrasti demokratijos ir tolerancijos naudą? su mūsų tempais... tad ar nenorime _greičiau_ gyventi geriau?