Žemyn net 26 sekundes! Įvardinta aukščiausia vertikali uola pasaulyje: vaizdai – gniaužiantys kvapą (Foto, Video)  ()

Auyutuko nacionalinis parkas yra beveik neištirta dykuma už poliarinio rato Bafino saloje, kurioje yra ledynų, fjordų ir didingas Toro kalnas su didžiausia pasaulyje stačia uola.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Toro kalnas kyla į iš pažiūros nepastebimą 1675 metrų aukštį. Tačiau dėl to, kaip jis „pasiekia“ šį aukštį, jis yra vienas didingiausių kalnų planetoje – jis gali pasigirti aukščiausia pasaulyje vertikalia uola. Auyutuko nacionaliniame parke esanti vertikali uola yra 1250 metrų aukščio, rašo „IFLScience“.

Vidutinis nuolydis nuo vertikalės yra net 15 laipsnių.

Toro kalnas siūlo ilgiausią įmanomą laisvą kritimą. Jei nušoksite nuo jo viršaus ir ištiesite rankas, prireiks stulbinančių 26 sekundžių, kol pasieksite apačią, tuo pačiu metu įveikdami daugiau nei kilometro atstumą.

Auyutuko nacionalinis parkas, esantis virš poliarinio rato, Bafino saloje, yra poliarinė dykuma, kuri iš esmės lieka neištirta.

Parko pavadinimas apytiksliai verčiamas kaip „vieta, kuri niekada neištirpsta“. Nors yra keletas populiarių pėsčiųjų takų, dėl didelio šalčio ir prasto pasiekiamumo tyrinėti visą parką sunku.

 

Tačiau būtent Toro kalnas išsiskiria kaip įdomiausia parko savybė. Kalnas susiformavo tūkstantmečius trukusios ledyninės erozijos metu, suteikiant jam U formos profilį, panašų į kitų ledyninių uolienų darinius. Pastebėtina, kad granitas, sudarantis Toro kalną, yra viena iš seniausių uolienų planetoje, datuojama 3,5 milijardo metų.

 

Nepaisant bauginančio aukščio, Toro kalnas tapo populiariu iššūkiu rimtiems alpinistams. 1985 metais keturių žmonių komandai pirmą kartą pavyko įkopti į kalną, tam prireikė 33 dienų, ir iki šiol į jį tebėra sunku įkopti.

Be to, daugiau nei kilometras laisvo kritimo čia vilioja BASE šuolininkus, nepaisant parko draudimo šokinėti, nes nelaimės atveju sunku pasiekti vietą. Nepaisant to, kad tai yra neteisėta, drąsuoliai vis dar išdrįsta žengti tokį žingsnį, dėl kurio parko administracija imasi daugybės baudžiamųjų persekiojimų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(7)
(0)
(7)

Komentarai ()