Gerklės vėžys tampa epidemija: mokslininkai dėl to kaltina seksualinį gyvenimą  ()

Per pastaruosius du dešimtmečius Vakaruose sparčiai daugėjo gerklės vėžio atvejų – kai kurie ekspertai tokį prieaugį ėmė vadinti epidemija, rašo „Science Alert“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pagrindinė šio vėžio priežastis yra žmogaus papilomos virusas (ŽPV), kuris taip pat yra pagrindinė gimdos kaklelio vėžio priežastis. Šiuo metu JAV ir Jungtinėje Karalystėje burnos ertmės vėžys tapo dažnesnis nei gimdos kaklelio vėžys.

ŽPV plinta lytiniu keliu. Orofaringealinio vėžio pagrindinis rizikos veiksnys yra lytinių partnerių, ypač oralinio sekso, skaičius per gyvenimą. Asmenys, turintys šešis ar daugiau oralinio sekso partnerių per visą gyvenimą, turi 8,5 karto didesnę tikimybę susirgti burnos ertmės vėžiu nei tie, kurie nepraktikuoja oralinio sekso.

Elgsenos tendencijų tyrimai rodo, kad kai kuriose šalyse oralinis seksas yra labai paplitęs. Naujai mokslininkų atliktame tyrime dalyvavo beveik 1000 žmonių, kuriems Jungtinėje Karalystėje buvo atlikta tonzilių pašalinimo operacija ne dėl vėžio priežasčių. Iš jų 80 proc. suaugusiųjų nurodė, kad kada nors gyvenime praktikavo oralinį seksą. Vis dėlto tik nedidelė dalis šių žmonių susirgo burnos ertmės vėžiu. Kodėl taip yra, neaišku.

Vyraujanti teorija teigia, kad dauguma mūsų užsikrečia ŽPV infekcijomis ir sugeba jomis atsikratyti. Tačiau nedidelė dalis žmonių nesugeba infekcijos iš organizmo išvalyti, galbūt dėl tam tikro imuninės sistemos defekto.

Šių pacientų atveju virusas gali nuolat daugintis ir laikui bėgant atsitiktinėse vietose integruojasi į šeimininko DNR, o kai kurios iš jų gali sukelti šeimininko ląstelių vėžį.

Berniukai taip pat turėtų pasiskiepyti ŽPV vakcina

Siekiant išvengti gimdos kaklelio vėžio, daugelyje šalių įgyvendinta jaunų mergaičių vakcinacija nuo ŽPV. Dabar daugėja, nors kol kas netiesioginių, įrodymų, kad ji gali būti veiksminga ir siekiant išvengti ŽPV infekcijos burnoje.

 

Taip pat yra tam tikrų įrodymų, leidžiančių manyti, kad šalyse, kuriose mergaičių skiepijimo apimtys yra didelės (daugiau kaip 85 proc.), berniukai taip pat yra apsaugoti dėl „bandos imuniteto“.

JK, Australija ir JAV jau išplėtė savo nacionalines rekomendacijas dėl ŽPV vakcinacijos, įtraukiant į jas ir berniukus – tai vadinama neutralios lyties vakcinacijos politika.

Tačiau visuotinė skiepijimo politika dar negarantuoja, kad skiepai bus taikomi. Nemaža dalis kai kurių gyventojų nepritaria skiepijimui nuo ŽPV, nes abejoja dėl saugumo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(12)
(3)
(9)

Komentarai ()