Mokslininkai nustebę: pirmą kartą tokioje neįprastoje vietoje atrado antibiotikams atsparius genus  ()

Antibiotikams atsparių bakterijų daugėja, tačiau ne tik Žemės paviršiuje. Kanados ir Prancūzijos tyrėjai jų rado neįprastoje vietoje, praneša „New Atlas“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Antimikrobiniams vaistams atsparios bakterijos ir grybeliai, JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centro duomenimis, kasmet pasaulyje nužudo mažiausiai 1,27 mln. žmonių. Kovoti su šiomis superbakterijomis darosi vis sunkiau.

Kadangi antibiotikams atsparūs mikrobai kelia didelę grėsmę visuomenės sveikatai, labai svarbu kuo daugiau sužinoti apie juos ir jų judėjimą mūsų planetoje. Būtent to siekė Lavalio universiteto Kanadoje ir Klermono Overnės universiteto Prancūzijoje mokslininkai, tyrę debesis, plaukiojančius aplink miegantį ugnikalnį Prancūzijos Centrinio masyvo regione. Dirbdami 1465 metrų aukštyje įrengtoje meteorologijos stotyje, per dvejus metus jie atliko 12 debesų mėginių ėmimo sesijų.

Jie ne tik nustatė, kad viename mililitre vandens, išgautame iš debesų, buvo apie 8000 bakterijų, bet ir kad tame pačiame kiekyje buvo vidutiniškai 20800 antibiotikams atsparių genų kopijų. Mokslininkai taip pat pastebėjo, kad debesyse, kurie atkeliavo keliais, vedančiais per vandenyną, buvo kitokių antibiotikams atsparių bakterijų nei debesyse, kurie keliavo tik sausuma – pastaruosiuose buvo daugiau bakterijų, atsparių antibiotikams, skirtiems gyvūnams.

 

Nors atmosfera jau seniai suprantama kaip bakterijų tranzito taškas, mokslininkus nustebino tai, kad debesyse aptiktas toks pat genų kiekis, kaip ir planetos paviršiuje.

„Tai pirmas tyrimas, parodęs, kad debesyse glūdi bakterijų atsparumo antibiotikams genai, kurių koncentracija yra panaši į kitų natūralių aplinkų“, – sakė tyrimo autorius Florentas Rossi.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(9)
(0)
(9)

Komentarai ()