Ispanai teigia atlikę pirmą viso veido persodinimo operaciją (Video)  (7)

„Val D`Hebron“ ligoninės Barselonoje gydytojai ketvirtadienį paskelbė, kad sėkmingai atlikta pirmoji pasaulyje viso veido persodinimo operacija. JAV ir Didžiosios Britanijos chirurgai operacijos nelinkę įvardinti kaip "viso veido", tačiau pripažįsta, jog darbas atliktas gerai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ligoninės plastinės chirurgijos tarnybos vadovas Joanas Pere Barretas pranešė, kad pacientui prieš penkerius metus dėl traumos buvo smarkiai deformuotas veidas. Jis negalėjo normaliai kalbėti, ryti ir kvėpuoti. Todėl prieš mėnesį jam buvo persodinta visa oda ir veido raumenys, nosis, lūpos, gomurys, žandikauliai ir skruostikauliai. Prieš šią operaciją pacientui buvo atliktos dar devynios operacijos, kurios nedavė norimų rezultatų, tad buvo nutarta imtis radikalių veiksmų. Prieš operaciją pacientui buvo atlikti psichologiniai testai, kurių metu nustatyta, kad jis psichologiškai pasirengęs naujam veidui.

 

 

 

Operacija, kurioje dalyvavo 30 specialistų, truko 22 valandas. Pasak daktaro J. P. Barreto, pooperacinis laikotarpis praėjo patenkinamai, ir šiuo metu paciento būklė gera. „Jis jau matė save veidrodyje ir liko patenkintas“, – sakė operacijos vadovas.Gydytojai tikisi, kad po kelių savaičių pacientas pradės kalbėti, valgyti ir šypsotis. 

Paciento veidas yra visiškai naujas nuo pat plaukų linijos iki smakro - po operacijos likęs tik vienas akivaizdžiau matomas randas, kuris atrodo tarsi skersai kaklo einanti odos raukšlė, sako Barretas. "Jeigu pažvelgtumėte jam į veidą, pamatytumėte normalų asmenį, kuris atrodo kaip ir bet kuris kitas žmogus", aiškino chirurgas spaudos konferencijos metu. Šiuo metu jis atsisako suteikti daugiau smulkmenų apie paciento asmenybę arba apie prieš penkerius metus įvykusį traumą lėmusį incidentą. Atskleidžiama tik tai, kad jis yra ispanas, amžius tarp 20-40 metų ir kad sveikimo procesas vyksta gerai. Kol kas jis negali kalbėti, valdyti ar šypsotis, tačiau jau dabar gali ryti seiles. Manoma, kad pasveikimo procesas užtruks maždaug du mėnesius.

Didžiosios Britanijos "UK Facial Transplantation Research Team" mokslininkai kolegų iš Ispanijos atliktą operaciją įvardija kaip "ko gero pačią sudėtingiausią  iki šiol pasaulyje atliktą veido persodinimo operaciją". Tiesa, jie nelinkę jos įvardinti kaip pirmosios viso veido transplantavimo operacijos.

Barretas teigia, jog operacijos metu buvo pašalinta likusi paciento veido dalis ir vietoj jo buvo perkeltas vientisas "pakaitalas". "Tai šiek tiek primena filmą, kuriame vaidino John'as Travolta ir Nicolas Cage'as", sako gydytojas, turėdamas omenyje 1997 metų trilerį "Face/Off", kuriame herojui atliekama sudėtinga medicininė procedūra - jis įgauna blogojo personažo išvaizdą ir taip jam sudaroma galimybė infiltruotis į nusikaltėlių grupuotę. Barreto teigimu, pasaulyje iki šiol atlikta 10 dalinių veido persodinimo operacijų, tačiau jų atvejis išskirtinis tuo, kad buvo persodinamas ištisas veidas, o ne kokios nors jo dalys. Pirmoji dalinė veido persodinimo operacija atlikta Prancūzijoje gyvenančiai moteriai 2005 metais. Kitos panašios operacijos atliktos JAV, Kinijoje ir kitose Ispanijos ligoninėse Valensijoje ir Sevilijoje.

Ispanų atlikta operacija yra panaši į beveik viso veido transplanto persodinimą Klyvlende (Ohajas, JAV) 2008 metais. Operacija buvo skirta moteriai, kuri į veidą buvo sužeista ginklo šūviu.  Tačiau Ispanijos atvejis "mums panašus į sudėtingesnį variantą", teigia "British transplant research team" atstovas spaudai Neil'as Huband'as. Jis atskleidė, jog Ispanijoje operuoto paciento traumos pobūdis taip pat šautinis.

Klyvlende gyvenančią moterį operavusi chirurgė Maria Siemionow pripažįsta, jog kolegos iš Ispanijos atliko puikų darbą. Tačiau specialistė teigia, jog jos matyta operacijos diagrama palieka abejonių dėl visiško veido persodinimo - nepaaiškinama, kas buvo daroma su akių vokais ir žandikauliu. "Barselonos specialistams tikriausiai vertėtų apsistoti ties 'beveik visiško' persodinimo variantu", sako Siemionow.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (7)

Susijusios žymos: