Naujas TKS pakaitalas. „Airbus“ pristatė savo kosminę stotį su dirbtine gravitacija (Video)  ()

Kol kas įmonė parodė tik vieno kosminės stoties modulio projektą, tačiau jis labai įdomus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

2030 metais Tarptautinė kosminė stotis baigs savo darbą. Todėl NASA aktyviai dirba su privačiais rangovais, kurie užsiima savo TKS įpėdinių kūrimu. Šiuo metu pagrindiniai žaidėjai šioje rinkoje yra amerikiečių kompanijos „Blue Origin“, „Axiom Space“ ir „Nanoracks“. Tuo pat metu Kinija savo „Tiangong“ stotį nori paversti tarptautinio bendradarbiavimo objektu, o Indija planuoja iki dešimtmečio pabaigos sukonstruoti savo stotį orbitoje ir paversti ją tarptautiniu projektu. Tačiau dabar prie šių kosminių lenktynių prisijungė Europos bendrovė „Airbus“, kuri parodė savo būsimos orbitinės stoties modulį, rašo „ScienceAlert“.

 

Naujasis „Airbus“ modulis vadinasi LOOP, jis skirtas apsistoti keturiems astronautams vienu metu, susideda iš trijų lygių, o svarbiausia – čia bus palaikoma dirbtinė gravitacija.

Bendrovė teigė, kad jų kosminis modulis gali tapti visaverte orbitine stotimi, jei prie jo bus pritvirtinti dar keli segmentai. Kartu šį modulį galima prijungti prie vis dar veikiančios TKS arba per kelerius metus sukurtos mėnulio orbitinės stoties „Lunar Gateway“.

Remiantis „Airbus“ pranešimu, LOOP modulis yra skirtas ilgalaikiam astronautų buvimui kosmose ir yra suderinamas su visais esamais pilotuojamais ir krovininiais erdvėlaiviais. 

 

Kalbant apie naujojo erdvės modulio dizainą, kurio skersmuo ir ilgis yra 8 metrai, kaip jau minėta aukščiau, jis susideda iš trijų lygių.

  • Aukščiausias lygis skirtas įgulos apgyvendinimui. Vienu metu čia ilgai gali apsistoti 4 astronautai, laikinai – 8 žmonės. Yra dideli panoraminiai langai ir treniruokliai.
  • Antrasis lygis – mokslinė laboratorija, kurioje bus atliekami įvairūs tyrimai. Iš šios zonos astronautai į kosmosą galės patekti naudodami specialius vartus.
  • Trečiame lygyje yra centrifuga, kuri bus naudojama sukurti dirbtinei gravitacijai, jame taip pat yra gyvenamieji ir krovinių skyriai. Kol kas „Airbus“ nepasakė, kokio stiprumo bus gravitacija modulyje, tačiau kai kurie ekspertai atliko skaičiavimus pagal techninius centrifugos duomenis. Paaiškėjo, kad ji gali palaikyti gravitaciją, kuri bus maždaug 38% Žemės. Tai yra Marso gravitacija. Nors centrifuga gali suktis ir ne taip greitai, todėl čia gali būti sukurta 16,5% lygio Žemės  gravitacija. Tokią traukos jėgą turi Mėnulis.

 

Astronautai galės judėti tarp aukštų naudodamiesi centriniu tuneliu, kurį sups augalų šiltnamis. Šie augalai bus naudojami eksperimentų metu, ir juos galės valgyti astronautai.

„Airbus“ bendrovė teigė, kad modulis turi patikimą apsaugą nuo saulės ir kosminės spinduliuotės, tačiau kada jis bus pastatytas ir kokias technines charakteristikas turės, kol kas nežinoma.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Vigmantas Balevičius
(20)
(0)
(20)

Komentarai ()

Susijusios žymos: