Kad taptų II tipo civilizacija, žemiečiai turi sunaikinti Jupiterį  (28)

Žmonės galėtų aplink Saulę pastatyti Dysono sferą, kad panaudotų visą žvaigždės energiją, tačiau tam tektų paaukoti vieną planetą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslo žurnalistas Jamie'as Greene'as išleido knygą „Gyvenimo galimybė“, kurioje, remdamasis interviu su įvairiais mokslininkais, daro išvadą, kad norint sukurti tokią megastruktūrą kaip Daisono sfera, žmonija turėtų sunaikinti Jupiterio dydžio planetą. Tačiau tai leistų žmonijai pereiti į II tipo civilizacijos statusą, rašo Futurism.

Pagal gerai žinomą N. Kardaševo skalę, pagal kurią galima įvertinti konkrečios civilizacijos išsivystymo laipsnį, žmonija net nepasiekė I tipo lygio. Dar prieš 60 metų astrofizikas N. Kardaševas kosminių civilizacijų išsivystymo lygį siūlė matuoti sunaudojamos energijos kiekiu. Juk kuo daugiau energijos suvartoja civilizacija, tuo aukštesnis turi būti jos technologinės pažangos lygis.

Pasak N. Kardaševo, visatoje gali būti 3 civilizacijų tipai:

  • I tipo civilizacija, pasiekusi tokį išsivystymo lygį, kad pradėjo naudoti visą energiją, ateinančią iš žvaigždės į planetą, kurioje ji gyvena;
  • II tipo civilizacija, sugebėjusi aplink savo žvaigždę sukurti tam tikrą struktūrą, kad surinktų visą jos energiją ir panaudotų ją savo reikmėms;
  • Kalbant apie III tipo civilizaciją, ji turi būti tokio aukšto išsivystymo lygio, kad galėtų panaudoti visų savo galaktikos žvaigždžių energiją.

 

Megastruktūros, kuri yra tam tikras Saulę supantis apvalkalas, koncepciją dar 1960 m. pirmą kartą pasiūlė fizikas Freemanas Dysonas.

Savo knygoje Jamie'as Greenas rašo, kad norint sukurti Dysono sferą, kuri leistų žmonijai iš karto pažengti toli į priekį technologiškai ir surinkti visą Saulės energiją, reikia daug resursų. Tai reiškia, kad žmonės turės sunaikinti planetą, turinčią Jupiterio masę, arba patį Jupiterį.

Tačiau kai kurie mokslininkai mano, kad Dysono teorinės sferos jau pastatytos ir tereikia jas surasti. Tai reiškia, kad egzistuoja II tipo civilizacijos ir, jei bus atrastos jų megastruktūros, galime suprasti, kaip jos atitinka mūsų idėjas apie šiuos dirbtinius žvaigždžių apvalkalus. Tačiau, kaip jau minėta aukščiau, žmonija dar turi tapti I tipo civilizacija, kad pradėtų galvoti apie tokius didelio masto projektus.

 

Tuo pačiu metu astrofizikas Jasonas Wrightas mano, kad Dysono sferai sukurti nebūtina turėti  Jupiterio kiekio materijos. Tai, žinoma, toks išteklių kiekis yra būtinas, bet ne iš karto. Mokslininkas mano, kad tokią megastruktūrą galima statyti palaipsniui ir kiekviena paskesnė žmonių karta, tobulėjant technologijoms, sukurtų vis naujus elementus ir galiausiai aplink Saulę sukurs visavertį apvalkalą, kuris surinks visą mūsų žvaigždės išspinduliuojamą energiją.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Vigmantas Balevičius
(24)
(6)
(18)

Komentarai (28)