Geologija kaip laiko mašina (Video)  (0)

Geologija – mokslas apie žemę, jos susidarymą, istoriją ir sandarą, Žemę formuojančius procesus. Šis mokslas, tyrinėdamas Žemės gelmes, ne tik suteikia žmonėms žinių apie ten slypinčius gamtinius turtus ar netikėtus pavojus, bet ir padeda atskleisti mūsų planetos susiformavimo istoriją. Tačiau kaip ir žmonių civilizacijos, taip ir Žemės istorijoje dar daug neatskleistų paslapčių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Viena iš didžiųjų paslapčių, kuri jau ilgą laiką neduoda ramybės geologams – kaip mūsų planetoje susiformavo unikali deguoninė atmosfera, būtina gyvybei. Šių lemtingų procesų pėdsakai užrašyti uolienose. Tyrinėdami jų cheminę sudėtį, sandarą, geologai šifruoja uolienų atmintį ir taip nustato, kas ir kada tapo Žemės atmosferos bendraautoriais.

Tyrinėti Žemės gelmės nėra paprasta –mokslininkai vis dar nepajėgūs žengti toliau, nei Žemės pluta. O tai planetos masteliais tėra obuolio žievelė. Tačiau ir jai įveikti reikia nemažai pastangų.

Kokias gi paslaptys atskleis tikrosios Žemės gelmės – niekas tvirtai negali pasakyti. Tačiau neabejojama, jog planetos geologiniai procesai lėmė gyvybės formavimosi ypatumus. Kaip tiksliai – kol kas tėra hipotezės - pavyzdžiui viena iš hipotezių teigia, jog Žemės magnetinio lauko pokyčiai galėjo lemti masines gyvūnų mirtis.

Gelmės ne tik slepia pasaulio istoriją – jos gali padėti suvokti dabartinio pasaulio dėsningumus, atskleisti labai daug įdomių faktų apie skirtingose geologinėse vietovėse gyvenančius žmones. Apie tai šiame straipsnyje rašė profesorius dr. Gediminas Motuza, įsitikinęs, kad lietuvių tautos dabartinė sandara, jos etnografinių bruožų įvairovė savotiškai atkartoja mūsų šalies geologinės sandaros ypatybes, susidariusias per visą raidos istoriją.

Na, o labai pragmatiškiems žmonėms, kurių nedomina nei Žemės gelmių istorija, nei jos raidos poveikis dabartinėms tautoms, geologija irgi turi ką pasiūlyti – pavyzdžiui patarti, kaip reikia teisingai parinkti šachtinio šulinio vietą.

Žodžiu, geologija – platus ir įdomus mokslas, kurio aktualiausius dabartinius iššūkius trumpai pristato profesorius Gediminas Motuza šiame Rolando Maskoliūno parengtame video reportaže.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)