Kokie organai yra sunkiausi žmogaus kūne? Atsakymas nustebins – tai tikrai ne smegenys  ()

Kuris iš kūno organų sveria daugiausiai? Atsakymas gali jus nustebinti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Organas yra audinių grupė, kuri kartu atlieka tam tikrą užduotį organizme, pavyzdžiui, virškina maistines medžiagas arba gamina cheminius junginius, kurie leidžia smegenų ląstelėms bendrauti.

Nors mokslininkai laikosi skirtingų požiūrių į tai, kas tiksliai laikoma organu, dažniausiai minimas žmogaus kūno organų skaičius yra 78. Tai apima pagrindinius funkcinius vienetus, tokius kaip smegenys ir širdis, taip pat daug mažesnes kūno dalis, pvz. liežuvis.

Organai būna įvairių formų ir dydžių, kad atspindėtų daugybę svarbių jų atliekamų funkcijų. Bet kuris iš kūno organų sveria daugiausiai? Atsakymas į šį klausimą gali jus nustebinti.

Pateikiame 11 sunkiausių žmogaus kūno organų (nuo lengviausio iki sunkiausio).

Prostata, arba priešinė liauka

Prostata gamina šarminį skystį, kuris yra pagrindinis spermos komponentas, šis organas yra tik pas vyrus. Pati prostata yra maža, maždaug graikinio riešuto dydžio. Vidutiniškai prostata sveria apie 25 gramus, tačiau kartais jos svoris gali padidėti iki 80 gramų.

Skydliaukė

Šis organas, esantis kakle, atlieka svarbų vaidmenį reguliuojant kūno energijos naudojimą. Paprastai skydliaukė sveria ne daugiau kaip 30 gramų, tačiau moterims nėštumo ir menstruacijų metu ji šiek tiek padidėja ir atitinkamai tampa šiek tiek sunkesnė. Pasak mokslininkų, kai kurios ligos, susijusios su skydliauke, taip pat lemia jos padidėjimą.

Kasa

Šis organas yra virškinimo sistemos dalis, padeda pasisavinti maistines medžiagas iš suvirškinto maisto, taip pat reguliuoja cukraus kiekį kraujyje. Iš esmės suaugusiųjų kasos svoris yra nuo 60 iki 100 gramų, tačiau kai kuriems žmonėms jis gali siekti 180 gramų.

Blužnis

Blužnis yra šalia kasos ir yra svarbus žmogaus imuninės sistemos organas. Jis pašalina iš kraujotakos senus ir pažeistus raudonuosius kraujo kūnelius ir gamina antikūnus, padedančius kovoti su liga. Vidutiniškai suaugusiųjų blužnis sveria 150 gramų.

Inkstai

Dėl inkstų darbo iš organizmo pašalinamos įvairios kenksmingos medžiagos ir žmogaus gyvybės produktai. Vyrams šis gyvybiškai svarbus organas sveria nuo 125 iki 170 gramų, o moterų inkstai – nuo ​​115 iki 155 gramų.

Širdis

 

Širdis yra gyvybiškai svarbus organas, pumpuojantis kraują per visą kūną. Raumenys, verčiantys plakti širdį, sudaro didžiąją dalį širdies svorio. Pasak mokslininkų, suaugusio vyro širdis sveria maždaug 280–340 gramų, o suaugusios moters – 230–280 gramų.

Tęsinys kitame puslapyje:




Šlaunikaulis

Skeletas laikomas organų sistema arba organų grupe, kuri kartu atlieka specifines fiziologines funkcijas. Skeletas gali sverti iki maždaug 15 % viso suaugusiojo kūno svorio – tai yra viena didžiausių žmogaus kūno organų sistemų.

Suaugusiųjų skelete paprastai yra 206 kaulai, nors kai kurie asmenys gali turėti papildomų šonkaulių ar slankstelių. Šlaunikaulis, ilgas kaulas, esantis tarp kelio ir klubo, yra sunkiausias iš jų. Vidutiniškai šlaunikaulis sveria maždaug 380 gramų, tačiau tikslus jo svoris priklauso nuo žmogaus amžiaus, lyties ir sveikatos būklės.

Plaučiai

 

Šis gyvybiškai svarbus organas, susidedantis iš dviejų dalių – dešiniojo ir kairiojo plaučių, yra vienas sunkiausių žmogaus kūne. Mokslininkų teigimu, suaugusių vyrų plaučiai sveria šiek tiek daugiau nei moterų. Tačiau vidutinis šio organo svoris yra maždaug 600 gramų. Tuo pačiu metu kairysis plautis visada sveria apie 40 gramų mažiau. Beje, naujagimio plaučiai vidutiniškai sveria ne daugiau kaip 40 gramų.

Smegenys

Smegenys yra atsakingos už viso kūno darbą, todėl gali būti laikomos vienu svarbiausių mūsų kūno organų. Mokslininkai mano, kad smegenų svoris priklauso nuo žmogaus lyties ir amžiaus. Pavyzdžiui, 20 metų vyrų smegenų svoris yra 1,4 kg, o sulaukus 65 metų šio organo svoris sumažėja iki 1,3 kg.

Kai kurie mokslininkai mano, kad moterų smegenys yra 10 % lengvesnės, o kiti mano, kad jos yra tik 100 gramų lengvesnės nei vyrų. Be to, tyrimai rodo, kad žmogaus smegenys sudaro maždaug 2 % viso kūno svorio.

Kepenys

 

Kepenys yra virš skrandžio ir po plaučiais esančiu raumeniu, vadinamu diafragma. Jų pagalba organizmas apdoroja kenksmingas medžiagas, padeda virškinti maistą ir atlieka kitas svarbias funkcijas. Mokslininkų teigimu, kepenyse visada yra apie pusę litro kraujo. Kalbant apie šio organo svorį, manoma, kad jis svyruoja nuo 1,4 iki 1,6 kg, todėl kepenys yra antras pagal svorį žmogaus organas.

Oda

Mokslininkai beveik vieningai vadina odą sunkiausiu žmogaus kūno organu. Tačiau skirtingi tyrimai įvardina skirtingas mūsų kūno odos svorio vertes. Vieni mokslininkai skaičiuoja, kad oda sveria apie 3,6 kg, kiti teigia, kad jos svoris sudaro apie 16 % žmogaus svorio. Tai yra, jei paimsite asmenį, sveriantį 77 kg, tada jo odos svoris bus maždaug 12,3 kg.

Iš kur atsiranda skaičiavimų skirtumas? Faktas yra tas, kad kai kurie mokslininkai atsižvelgia į riebalinio audinio sluoksnio svorį, kiti mano, kad šis sluoksnis yra atskiras organas. Daugelis mokslininkų mano, kad visos žmogaus odos svoris sudaro apie 6 % viso žmogaus kūno svorio. Todėl žinodami savo svorį galite nustatyti, kiek sveria jūsų oda.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(10)
(0)
(10)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()