Smūgis Putinui. Xi Jinpingas paskelbė didžiulį planą dėl Centrinės Azijos  (1)

„Kartu kursime naują, giliai papildančio ir abipusiai naudingo bendradarbiavimo paradigmą.“


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kinijos lyderis Xi Jinpingas pristatė platų Centrinės Azijos šalių plėtros planą. Pekinas yra pasirengęs derinti plėtros strategiją su Kazachstanu, Kirgizija, Tadžikistanu, Turkmėnistanu ir Uzbekistanu. Visus juos žadama modernizuoti.

Planas buvo pristatytas bendrame Kinijos ir Centrinės Azijos šalių viršūnių susitikime, praneša Censor.NET, remdamasi „Reuters“. Šalys kartu sukurs „iš esmės vienas kitą papildančio ir abipusiai naudingo bendradarbiavimo paradigmą“, sakė Xi.

„Šis viršūnių susitikimas suteikė naują postūmį šešių šalių vystymuisi ir atgimimui, taip pat suteikė stiprios teigiamos energijos regioninei taikai ir stabilumui. Kartu kursime naują, giliai papildančio ir abipusiai naudingo bendradarbiavimo paradigmą“, – spaudos konfernecijoje sakė Xi.

„Reuters“ pažymi, kad Kinija tapo lydere lenktynėse dėl politinės įtakos ir energetinių išteklių turtingame regione. Maskva dabar daugiausia dėmesio skyria karui Ukrainoje, o JAV sumažino savo buvimą regione, išvesdama karius iš Afganistano.

Penkios buvusios sovietinės respublikos, turinčios prekybos koridorių tinklą, siūlo Kinijai alternatyvius maršrutus gabenti kurą, maistą ir kitas prekes, jei kitur nepavyktų.

 

„Kinija yra pasirengusi padėti Centrinės Azijos šalims pagerinti savo teisėsaugos, saugumo ir gynybos pajėgumus“, – sakė Xi.

Pasak jo, Kinija atnaujins dvišalius investicijų susitarimus ir padidins tarpvalstybinį krovinių srautą su regionu. Tai skatins Kinijos finansuojamas įmones Centrinėje Azijoje sukurti daugiau darbo vietų, statyti sandėlius ir paleisti specialius traukinius, skirtus turizmui skatinti.

„Siekdama sustiprinti mūsų bendradarbiavimą ir plėtoti Vidurinę Aziją, Kinija Centrinės Azijos šalims suteiks iš viso 26 milijardus juanių (3,8 milijardo dolerių) finansinę paramą ir dotacijas“, – sakė Xi.

 

Jis taip pat ketina paspartinti Kinijos ir Centrinės Azijos dujotiekio D linijos tiesimą ir didinti naftos ir dujų prekybą, plėtoti bendradarbiavimą energetikos srityje pramonės grandinėse, intensyvinti bendradarbiavimą naujos energetikos ir taikaus branduolinės energijos panaudojimo srityse.

lgalaikėje perspektyvoje Kinija planuoja remti tarptautinio transporto koridoriaus per Kaspijos jūrą statybą ir sustiprinti Kinijos ir Europos krovininių traukinių mazgų statybą.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(26)
(3)
(23)

Komentarai (1)