Egonas Flaigas: „Afrikos kolonizavimas padarė galą vergijai“

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

kiesza 2010-05-04 15:42
Jauciu sunku negrams gyventi amrikoi zinant kad jo prosenelius gaude kaip zveris ir pardavinejo kaip daiktus,plukde laivais ir sie turejo dirbti nuo ryto iki vakaro uz duona ir vandeni o visi baltieji is ju juokesi..
Arns 2010-05-04 17:03
Hmm, kažkaip nerimtas straipsnis. Labai daug suverčiama musulmonams kaltės, nors jos įžvelgti daugiau negu europiečių nelabai ir galima. Kad ir dėl vergų grobimo, tą daro vietiniai, bet staiga "prisimenama" jog buvo musulmonų. JIE kalti. Vergovė nelygu baudžiavai? Nusišnekama rimtai. Tiek vergovėje tiek baudžiavoje, žmogaus kaip asmenybės nėra. Viskas(ir materialinė padėtis) priklauso nuo šeimininko. Tiek vieno, tiek kito asmens laukė bausmės už įsakymo nevykdymą... Taip, europiečiai sustabdė vergovę, bet pamirštama priskaičiuoti kiek buvo pražudyta sukeltuose Afrikoje karuose, besidalint europiečiams valdas.
Muskietininx 2010-05-04 17:14
Ir ko daugiau iš tavęs laukt ? Kodėl jiems turėtų būti sunku dėl tokios praeities ? Nors gerai, rasizmas yra pasaulio problema, bet pamažu ji manau nyksta. Jau dabar daugelyje normalių mokyklų odos spalva neturi reikšmės. Ir ten buvo jau ne proseneliai, o pro pro pro proseneliai. Va juos čia gaudė kaip žvėris. O dabar kyla klausimas. Tu žinai kas buvo tavo pro pro prosenelis ? Kuo jis užsiiminėjo ir ką veikė gyvenime ? Jeigu pasirodys, kad jis buvo baudžiaunikas ar vergas, tau dėl to pasidarys labai sunku gyventi dabar ?
Shilis 2010-05-04 17:55
1833 metais prancūzų pavyzdžiu pasekė Didžiosios Britanijos parlamentas. 1815-aisiais vykusiame Vienos kongrese Europos monarchai nusprendė sustabdyti prekybą vergais. Nuo to laiko britų laivynas ėmė medžioti vergus gabenančius laivus, užblokavo vakarinę Afrikos pakrantę ir nuslopino transatlantinę prekybą žmonėmis. Londonui tai kainavo didelius pinigus. Kažkaip datos nedera.
tomls 2010-05-04 17:58
Ponas istorikas (ar kas jis ten...) galetu biski pasidomet kas pasauly vyksta... Siandein pasauly yra ~27 mln zmoniu (ar pan nepamenu jau). kam idomu pasiziurekit: http://www.youtube.com/watch?v=HUM2rCIUdeI
Muskietininx 2010-05-04 18:23
Nu ok, paanalizuokim. Pasayluje kiek 7 milijardai žmonių. Nu ir turim 27 mln. vergų. Sakyčiau ganėtinai nedidelis procentas. Net ir tame video pasakyta, kad dabar yra pats mažiausias procentas žmonių vergovėje nei visos žmonijos istorijoje. Bet ir pati sąvoka "vergas" yra labai subjektyvi. Čia priklauso kaip į ją pažiūrėsi. Tai kas tau ar tavo kaimynui gali atrodyti vergovė, man tai gali atrodyti tiesiog paprastas darbas, ar gyvenimo būdas. Ta vergovė nebėra tokia, kokia buvo prieš kokius 500 metų. Kartais žmogus gali dirbti kaip vergas, aplinkiniai gali manyti, kad jis dirba kaip vergas, bet savęs jis tokiu gal net nelaiko. Didžioji dalis iš tų 27 mln. ir yra tokie vergai.
tomls 2010-05-04 18:29
Dar karta video paziurek...
zfroidas 2011-01-12 11:16
"Tuo tarpu islamo pasaulyje apie vergovės panaikinimą netgi nediskutuota. Vergija nekėlė jokių abejonių, kadangi apie vergus kalbama Korane, be to, jų turėjo ir pats pranašas Mahometas." visa esme bloga religija
infoguru 2011-01-12 13:57
Kokią religiją bepaimtum tai yra verslas ar būdas valdyti žmones. Visos religijos turi ir pliusų ir minusų. Jei jos visos kaipo tokios išnyktų, o žmonės vadovautusi bendrais humaniškumo principais gal nuo to būtų tik geriau. Tikėkimės švietimas padės tai pasiekti.
Azuolas 2011-01-12 22:03
utopija
Skeleton 2011-01-12 23:33
Na jau ne. Baudžiauninkas turėjo svarbias teises. Baudžiauninkas galėjo turėti ir turėjo turto. Baudžiauninkas buvo surištas su žeme, taigi turėjo daugmaž garantuotą prasimaitinimo šaltinį. Baudžiauninko nebuvo galima parduoti asmeniškai, tik kaip dvaro dalį. Tiesa baudžiauninkas negalėjo paraduoti savo žemę ir palikti dvarą. Iš tikrųjų baudžiauninkai net nebuvo žemiausia visuomenės dalis. Pačiame dugne buvo valkatos, elgetos ir bežemiai samdiniai (lietuviškai "kumiečiai"). O dėl bausmių, tai tikriausiai nustebsi, bet viduramžiais už pinigus samdytų tarnų mušimas buvo norma. Papildymas: Dar pamiršau labai svarbią aplinkybę. baudžiavoje analogiškai kaip ir visoje feodalinėje sistemoje buvo įsipareigojimai ne tik iš apačios į viršų (vasalo -> lordui), bet ir iš viršaus į apačią (lordo -> vasalui), taigi ir pono baudžiauninkui. Teoriškai jeigu lordas nevykdė savo tradicinių pareigų vasalui, vasalas galėjo laikyti save nebesurištu priesaika lordui. Praktikoje viskas buvo sudėtingiau. Tačiau tai buvo esminė viduramžių papročių dalis. Būtent dėl šito principo Anglijos karalius neteko savo galvos (ir Prancūzijos truputėlį vėliau).
Skeleton 2011-01-12 23:36
Absoliučios daugumos lietuvių proseneliai buvo baudžiauninkai, mažumos - "šlėktos", t.y. nusigyvenę bajorai.