Išsiaiškino, kiek tiranozaurų gyveno Žemėje: skaičius bauginantis  ()

Tiranozaurai (Tyrannosaurus rex) yra ikoniška ir akimirksniu atpažįstama dinozaurų rūšis, o remiantis nauju tyrimu, kadaise Žemėje knibždėte knibždėjo net 1,7 mlrd. šių žvėrių, rašo „Science Alert“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šį skaičių gauti nėra lengva: reikia apskaičiuoti ir atsižvelgti į viską, pradedant vidutine gyvenimo trukme, lytine branda ir baigiant išlikusių T.rex kiaušinių skaičiumi.

Nors 1,7 mlrd. yra neabejotinai didelis skaičius, tai yra maždaug 800 mln. dinozaurų mažiau, nei apskaičiuota 2021 m. tyrime. Dabartinė analizė pagrįsta naujausia turima informacija apie dinozaurų augimą ir dauginimąsi, todėl atrodo, kad ji yra tikslesnė.

Prieš pernelyg kritiškai vertinant anksčiau gautą skaičių verta prisiminti, kad jis buvo pirmasis tokio pobūdžio tyrimas ir jame vis dar gausu vertingų duomenų. Tačiau šiame naujajame tyrime buvo naudojami atnaujinti T.rex išgyvenamumo ir brandos rodiklių modeliai.

Paprasčiau tariant, naujieji skaičiavimai rodo mažesnį T.rex išgyvenamumą ir mažesnį kiaušinių dėjimo kiekį. Mokslininkai turi gana neblogų duomenų apie šiuos veiksnius, pagrįstų išsamiais fosilijų tyrimais ir palyginimais su šiuolaikinėmis rūšimis, kurios išsaugojo tam tikrus dinozaurų bruožus.

 

Tyrimas taip pat rodo, kad radome tik nedidelę dalį T.rex palaikų. Kodėl šis procentas yra toks mažas ir kur yra visi kiti kaulai – tai klausimas, kurį reikia ištirti ateityje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(16)
(1)
(15)

Komentarai ()

Susijusios žymos: