Pamenate, „Juros periodo parke“ herojai nuo tiranozauro vos pabėgo su visureigiu? O ar žinote, kaip viskas būtų realybėje, jei dinozaurai vis dar gyventų?  (8)

Daugybė žmonių užaugo žiūrėdami animacinius filmukus apie dinozaurus. Keliautojas laiku pasiklysta ir susivokia esąs tiesiai priešais nuožmųjį plėšrūną tiranozaurą, kuris nelaimėlį būtinai iš karto pastebi ir kėsinasi suėsti. Ką jam reikėtų daryti? Ar žmogui reikėtų bėgti nuo tiranozauro ar geriau nejudėti?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dabar šie klausimai skamba kvailai ir nepraktiškai, tačiau mokslininkus vis tiek labai domina. Taip, nuo tiranozauro gintis jau niekam nebeteks, tačiau jo ir žmogaus jėgų palyginimas yra kur kas vertingesnis nei gali pasirodyti. Mūsų įsivaizdavimas, kaip atrodė dinozaurų pasaulis, nėra visiškai tikslus, tačiau naujausi tyrimai plečia mūsų supratimą ir neigia filmuose matomas scenas. Pamenate kaip „Juros periodo parke“ herojai visureigiu spruko nuo agresyvaus tiranozauro? Išsisukti pavyko tik per plauką, dinozauras bėgo visai čia pat. Mokslininkai iš Mančesterio Universiteto teigia, kad tai – tik gražus meninis įsivaizdavimas ir tikrovėje šios gaudynės būtų kur kas nuobodesnės.

Tiesa yra ta, kad ne tik JEEP visureigis, bet ir vidutinis žmogus galėtų pasprukti nuo tiranozauro – jie nebuvo labai geri bėgikai. Išmatuoti išnykusio gyvūno bėgimo greitį yra neįmanoma – tiranozauras jau nepabėgios paskui mėsgalį tempiantį automobilį (taip kadaise buvo apytiksliai matuojamas gepardų greitis). Tačiau mokslininkai tyrinėja gyvūno raumenis ir jau kurį laiką spėliojo, kad jis gali išvystyti maždaug 24-64 km/h greitį. Tai – labai platus diapazonas, nesuteikiantis tikslios informacijos.

Mančesterio Universiteto mokslininkai mano, kad yra ir kitų faktorių, kurie gali riboti dinozauro bėgimo greitį. Raumenų jėga nebūtinai yra silpniausia mechanizmo dalis. Jie pažiūrėjo į kaulus, jų tankį ir stiprumą ir nustatė, kad dinozauras gali pasiekti tik maždaug 19 km/h greitį. Nors kiek greičiau ir kaulai gali lūžti. Kas kad tiranozauras yra didelis ir stiprus, jei jo kaulai turi atlaikyti didžiulį svorį ir bėgimo keliamus smūgius? Tiranozauro kaulai nėra labai stiprūs, o tai, kad visas kūno svoris laikosi ant dviejų galūnių, taip pat tikrai nepadeda.

Greičiausi pasaulio bėgikai gali pasiekti ir 30 km/h greitį. Įprastai žmonės gali bėgti maždaug 20 km/h greičiu, taigi, pabėgti nuo tiranozauro turėtų pavykti, jei esate geros formos. Aišku, ir adrenalinas tokioje situacijoje padėtų pasiekti maksimalų savo asmeninį bėgimo greičio rekordą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(63)
(9)
(54)

Komentarai (8)

Susijusios žymos: