Australijos kariai gavo apsaugą nuo ryklių  (1)

Australijos karinis jūrų laivynas po atliktų bandymų priėmė ginkluotėn elektroninį įrenginį, saugantį narus nuo ryklių užpuolimo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Shark Shield“ pavadintas prietaisas sveria 380 gramų ir yra toks mažas, kad telpa į suaugusio žmogaus delną. Jį išrado buvęs Australijos karinio jūrų laivyno naras Paulas de Gelderis, prieš metus Sidnėjaus įlankoje užpultas ryklio. Tada jis neteko dešinės rankos ir dešinės kojos, skelbia britų dienraštis „Daily Mail“. Nors pasaulyje naudojama įvairių ryklių atbaidymui skirtų priemonių, toli gražu ne visos jos yra efektyvios. Tačiau Australijos karinis jūrų laivynas, atlikęs 7 mėnesius trukusią naujojo prietaiso bandymų programą, priėjo išvadą, kad jis veikia patikimai ir nusprendė priimti „Shark Shield“ į savo ginkluotę. Pranešama, kad šis elektroninis įrenginys efektyviai veikia iki 8 metrų atstumu. Jis atbaido ryklius antenos siunčiamais elektroniniais impulsais. Pasak specialistų, ryklių snukiuose yra specifiniai elektrinius laukus jaučiantys receptoriai. Jie padeda rykliams medžioti, nes aptinka įvairių jūros organizmų skleidžiamus itin silpnus elektros impulsus. Tuo tarpu „Shark Shield“ generuoja labai stiprų elektros lauką, teigiama pranešime. Kuo labiau artėja ryklys, tuo stipresni būna jo raumenų spazmai. Galiausiai jie tampa tokie skausmingi, jog ryklys būna priverstas nutraukti ataką. Rykliui pasitraukus nuo prietaiso, jo poveikis pradingsta, jokių ilgalaikių „Shark Shield“ pasekmių ryklių sveikatai ir elgesiui nenustatyta.

Įrenginio gamintojų teigimu, Australijos karinis jūrų laivynas bandė „Shark Shield“ įvairiausiomis sąlygomis ir nustatė, kad jis atitinka visus karinių narų saugumo standartus.

Apsaugos nuo ryklių įrenginį galima dėvėti prisegus prie naro pelekų tvirtinimų . Antenos ilgis – 2 metrai. Yra ir banglentininkams skirtas „Shark Shield“ modelis, kurį galima pritvirtinti prie jos pagrindo.

Pasak gamintojų, kadangi rykliai labai dažnai sutinkami Australijos vandenyse, tai, kad „Shark Shield“ patikimumą pripažino šalies karinis jūrų laivynas, turėtų padėti atverti šiam prietaisui kelią ir į tarptautinę rinką.

"Shark Shield" gali įsigyti visi norintys: narams skirtas modelis kainuoja 460 D. Britanijos svarų (apie 1 874 Lt), o banglentininkams – 360 svarų (1 466 Lt).

Tiesa, su "Shark Shield" yra susiję ir kurioziškų nutikimų - štai vieno bandymo metu baltasis ryklys nusprendė ne bėgti nuo prietaiso, o jį praryti. Tikėkimės, jog tai tebuvo atsitiktinumas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)