Šiltėjanti planetos temperatūra atsilieps žmonių sveikatai  (26)

Tyrėjai nuspėja, kad, ir toliau kylant aplinkos temperatūrai, net ir visiškai sveiki žmonės nebegalės kęsti karščio, todėl kils daugybė sveikatos sutrikimų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Atlikta studija nustatė, kad globalinis temperatūros kilimas stipriai darys įtaką ne tik vandenynų lygiui, bet ir žemynų masyvams. Žmogaus kūno temperatūra apie 37 laipsnius pagal Celsijų. Esant temperatūros pertekliui kūnas jį pašalina per odą. Jei aplinkos temperatūra tampa aukštesnė negu 35 laipsniai pagal Celsijų, organizmas nustoja sklaidyti karščio perteklių, todėl jis perkaista, rašo News.discovery.com.

Naujojo Pietų Velso profesorius Stevenas Sherwoodas kartu su Ilinojaus universiteto profesoriumi Matthewu Hubertu modeliuodami skirtingus klimato modelius mėgina numatyti, kuriose pasaulio vietose temperatūra pasieks žmogui pavojingą lygį.

Jie atrado, kad daugumoje pasaulio regionų temperatūra viršys 35 laipsnius pagal Celsijų, o tai visai žmonių populiacijai sukels rimtų sveikatos problemų. Pakilus temperatūrai pirmiausia padidės vyresnio amžiaus žmonių mirtingumas. Jauni žmonės stipriai kentės nuo įvairių sveikatos sutrikimų.

S. Sherwoodas sako: „37 laipsnių temperatūros limitas galioja tik sveikiems žmonėms. Turintiems sveikatos problemų, šis skaičius yra dar žemesnis. Temperatūra stipriausiai pakils žemiau jūros lygio arba jūros lygyje esančiose teritorijose. Didelė dalis Kinijos teritorijos, Indija, Indonezija, praktiškai visa rytų Azija, rytinės JAV, šiaurinė Australija ir kai kurios Afrikos dalys – visos jos yra pavojuje.“

Šiose teritorijose gyvenantiems žmonėms yra dvi išeitys – persikelti gyventi į šaltesnio klimato zonas arba pasikliauti oro kondicionavimo sistemomis. „Šiais laikais oro kondicinavimo sistemos skirtos komfortui. Deja, pasaulis gali pasikeisti taip, kad jos taps reikalingos išgyventi“, – sako S. Sherwoodas.

Mokslininkai mano, kad temperatūros pokyčiai taip pat turės įtakos ir gyvuliams. Žmonėms nebepavyks išauginti tokio paties gyvulių kiekio, jei jie nebus auginami uždarose, kondicionuojamose patalpose. „Tai ne pirmas temperatūros augimas planetos istorijoje. Temperatūra seniau didėdavo palaipsniui ir tolygiai. Tai, kas vyksta dabar, labiau panašu į temperatūros sprogimą. Mes neteigiame, jog šios prognozės būtinai išsipildys jau labai greitai. Mėginant kažką prognozuoti, visada yra pasirenkamas blogiausias scenarijus. Bet ignoruoti šiuos faktus būtų beprotiška ir rizikinga“, – sako S. Sherwoodas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (26)