Rolandas Maskoliūnas. Placebo

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Wolfy 2010-05-24 20:34
Informatyvus straipsnis.Kaip tik man tiko apsisviesti apie placeba.
kikilis 2010-05-24 20:41
Placebas mažina tik simptomus, kurių vertinimas yra subjektyvus. Gaila, kad Rolandas linksta link "Neobjesnimo, no fakt".
Dulkstantis 2010-05-24 21:03
asmeniskai as, karta issigydziau egzema, kuri buvo pradejus kankint mane. visa laik save tikinau, kad as jau beveik sveikas, ir kad visiskai isgysiu po 5 dienu. na penkta diena simptomu ir neliko :}
skacukas 2010-05-24 21:23
As tokiu isitikinimu budu kartais"issigydau" nestipru galvos skausma - susikaupiu ir isivaizduoju skaudancias vietas kaip mazas lasteles, kurios yra kitokios negu sveikos, kitos spalvos ar panasiai. tada mintyse tapatinu jas su skausmu ir isivaizduoju, kaip keiciu ju spalva. ir tikrai skausmas praeina. bet taip pat pritariu, jog tai gali suveikti toli grazu ne visiems, kaip ir su patikejimu kad vaistai suveiks. Labiau baisu negu juokinga, bet mano 79 metu mociute kai jai ka suskausta, griebia pirmus pasitaikiusius vaistus ir jie jai padeda, netgi viena karta nuo kazkokio skausmo ISGERE komparo tepalo ir ne tik kad nenumire, bet ir skausmas sake kad praejo
blizzard 2010-05-24 21:29
kikili bet čia tokie faktai ir yra.. tiksliau sakant jie nėra patvirtinti, o teksto autorius pasakė tik tai kas jau patvirtinta.. Teko ir man pas visokias "Močiutes" važinėt kurios maldom gydo ir panašiai.. Nežinau gal taip sutapdavo, aš taip ir galvoju dabar, kad po kokių keliu mėnesiu važinėjimų elergija pradingdavo, bet ko gero kad tai nutikdavo ir dėl ilgo laiko tarpo per kurį ji pati galėjo pradingt be jokių išorinių veiksnių. Na žinoma metų kaita, teko pastebėt kad pavasaris kritiškas metas, ko gero nuo karščio ar prakaito, nes per žiemą viskas tvarkoje. Daktarai ko tik nebuvo pasake, žinau bent 3 skirtingas deagnozes, nepamirškim ir to kad gavau ir 3 skirtingus receptus, kurie pagal juos turėtų tą numalšint.. Žinoma tie vaistai veikė tai pat kaip ir močiutės užkalbėjimai, per tam tikrą laiką elergija pradingdavo, arba pradingdavo kol tepdavau tais vaistais.. Taigi gali būti kad viską įtakoja ir "Placebo". Tačiau iš asmeninės patirties galiu pasakyti kad savijauta ko gero yra didžiausias veiksnys. Teko ir tą pastebėt. Paauglystė, egzistenciniai klausimai, savęs niekinimas ir t.t. Elergija tuo metu būdavo tikrai arši, rankos tiesiog trūkinėjo iki kraujų.. Po to sekė atšilimas kokius dvejus metus, viskas buvo tvarkoje. Na štai dabar vėl tas pats, nors ne taip stipriai kaip seniau, bet rankos vėl trūkinėja.. Savęs nuteikimas labai daug duoda. Aišku nekalbu apie negalias kuo met yra apankama arba prarandama klausa, tam tikros galūnės.. Bet visokios elergijos ir t.t. gali būti savijautos priežastis.. Meditacija labai tam padeda, žinoma tiek aš ją ir moku, bet vien stengtis apie nieką negalvoti, įdomi ir nauja patirtis turėtų būti kiekvienam. Tai gana sunku, bet tikrai įdomu ir ko gero naudinga. Pabaigai užduosiu klausimą, kažin ką mums vaistinės parduoda, kiek tie vaistai yra tikri ir kiek ten yra tikėjimu paremtų elementų ?
kikilis 2010-05-24 21:45
Visi vaistai, turintys veikliąją medžiagą, t.y. ne homeopatiniai, turi efektą. Dėl augalinių preparatų aš irgi nusiteikęs skeptiškai, tai liaudies medicinos vaisius, kurio efektyvumas labai "skystai" tiriamas.
MarkizasBarabasas 2010-05-25 00:28
Kas liečia vastinių preparatus - kaip gali pagrįsti, kad jų efektas nėra placebas? Galima samprotauti, jog visa vaistų pramonė yra vien tik placebo. Tiesos tame nebus daug, tačiau šiek tiek rasim. Kas liečia žolininkus tai patikėk manim, net jei tai ir palcebas, tai visvien naudinga. Dar jokio vaistai iš vaistinės man tiek nepadėjo su įaugančiu nagu kaip beržo deguto kremas. Kita liaudies medicina - kitiems atvejams irgi padėjo, nenoriu plėstis.
immortallt 2010-05-25 02:53
Beje, antibiotikai pirmieji is ko buvo pagaminti ? Kartais ne is augalo (grybo) ? Taip pat ir "tradicine" vaistu pramone nesupranta kaip veikia ju vaistai, tiesiog yra poveikis ir tiek. O dauguma veikliuju medziagu yra arba isgaunama is augalu/gyviu arba susintetintos ju atmainos. O del alergijos - issitirk kam alergijas ir ne "elergija", o ALERGIJA. Matos, kad nesidomi kas tau yra blogai... O jeigu pavasari oda trukineja, gali buti alergija intensyviai saulei. Sitas man buvo 14-17 metu amziuje. Tepala, turbut skiria su lengvais antibiotikais, kurie padeda uzgydyt. Toliau, vaistu geriamu geriausiai, bent jau man tinka claritin'as. Jau senas, bet niekas kitas man nepadeda kai uzeina vasaros pradzioj tragiskai baisi alergine sloga (net nezinau kokiam augalui, bet 2 dienas net is lovos atsikelti negaliu, bo kelio nematau).
Nano 2010-05-25 03:45
Na vaistinėse pardavinėja efektyvius vaistus. Arba, tiksliau sakant, efektyvesnius už placebą Tam kad nustatytų, ar vaistas tikrai veiklus, atliekamas "dvigubai aklas tyrimas", kurio metu lyginamas vaisto ir placebo poveikis. Vienai grupei žmonių duoda tikrą vaistą, kitai grupei - placebą. Ką gavo konkretus pacientas nežino nei jis pats, nei jo gydytojas. Tyrimo pabaigoje palyginami abiejų grupių rezultatai. Įdomiausia, kad dažniausiai pagerėja abiejų grupių pacientams, bet gėrusiems tikrus vaistus - labiau. Jei neklystu, JAV maisto ir vaistų administracija net neleidžia pardavinėt vaistų, jei jie nepraeina dvigubai aklo tyrimo (t.y. vaistas nėra efektyvesnis už placebą). Tiesa, nežinau kokia situacija Lietuvoje..
Azuolas 2010-05-25 10:34
Lietuvoje pro pirštus žiūri į sveikatos apsaugą. Pardavinėjami ir gydytojų išrašomi homeopatiniai vaistai Manęs kažkaip neveikia jokie placebo efektai. Vaikystėje irgi tėvai vedė mane pas visokius ekstrasensus ir kitokius šarlatanus, bet nei vienas nepadėjo (nors vaikystėje dar ir pats tikėjau, kad turi visokių ten galių jie, o ne tiesiog šarlatanai). Gydė visokiais liaudiškais metodas - taip pat nepadėjo. Gydausi vien normalia medicina, bet ir į tą žiūriu labai skeptiškai, visada pasiskaitau lapelį, pagooglinu daugiau apie vaistą. Jau buvo ne vienas atvejis, kai nesąmoningų vaistų išrašydavo, kurie tik pakenkdavo, o nepadėdavo. Bet čia labaiu gydytojų kaltė, o ne preparato.
Jusc 2010-05-25 10:40
Labai paprastai, vaistai neturintys vien placebo efekto nesunkiai praeina double blind test.
nazijew 2010-05-25 11:24
labiau nusineket kogero neymanoma. turbut tokius mokslus kaip fiziologija ir biochemija farmacininkus universitetuose mokina tik kad laika prastumti ?
nondescript 2010-05-25 12:15
man labai daznai buna, kad kai skauda galva ar dar ka nors, isgeriu vaistu nuo skausmo ir ta pacia sekunde nustoja skaudet uztenka tablete isidet i burna, nesuprantu ar cia isitikinimas ar dar kas
kikilis 2010-05-26 15:30
Lietuvos vaistinėse galima nusipirkti įvairiausio plauko homeopatijos, papildų, ryklių kremzlių, plekšnių akių ar dramblių išmatų. Kol kas kontrolės neturim. Belieka verkt bobutėms, pusę savo pensijos išleidžiančioms ant absoliučiai nereikalingų ir neveiksmingų "vaistų", kuriuos net drįstama reklamuoti per televiziją.
qriuqriu 2010-05-26 19:59
man truputi keista, kad mokslas neuzsimena praktiskai apie zmogaus galimybes save pati keist molekuliniam-genetiniam lygyje, manyciau kad sis efektas vienas is tu retu zmogaus galimybiu pasireiskimo...P.S. bendradarbis pvz dave kai zmogus kuriam stuburas iskrypes tiek, kad atrodo labiau iskrypt ir negaletu, po 5metu vaiksciojimo pas daktarus ir skausmu kentejimo bei tableciu rijimo, i kazkuria religine sekta patekes, jautes puikiai ir jokiu skausmu nejaute, nors stuburo iskrypimas liko tam paciam lygyje, tabletes ir daktarus pamirso...
rwc 2010-06-08 14:58
Dėl skausmo, tai čia daugiau įsikalbėjimas. Man kartą kelių savaičių žygyje skilo dantis, iššoko plomba iki pat kanalo ir prasidėjo uždegimas. Atrodytų, nors kauk. Apie sukandimą, karštą gėrimą pamiršk. Nieko, praėjo per porą dienų - išmokau nekreipt dėmesio, "nemasažuot", nekąst ta puse ir net arbatos neužsipilt. Žinojau, kad kitaip nieko nebus, radau veiklos ir negalėčiau pasakyt, kad tas kelias savaites labai kankinausi. Dantukas apie save priminė tik sėdint traukiny link namų - o tada tai vėl nors kauk. Nieko čia mistiško, nei pakeičiau save molekuliniam lygy, nei kokios čakros laikinai atsivėrė.
karolism 2010-06-10 06:44
Jeigu vertinsime per hologramines visatos modeli, placebo ir yra realieji vaistai. Jeigu vertinsime per materializmo prizme, chemija yra realieji vaistai. Bet idomiausia tai kad abu veikia. Tai jei pridesime visatos dualizma (apie kuria jau rimti mokslininkai kalba) tai gausime kad bendra gyvu padaru samones ar pasamones jega itakoja ta veikimo procenta tarp placebo ir chemijos. Paziurekime juk visi atradimai padaromi kai jie apskelbiami ir jais pradedama tiketi, mokslu tikima daugiau nei sarlatanais ir bingo - atradimas.
rwc 2010-06-10 12:49
Jei čia tas fizikinis modelis, tai ne, jis neaprašo placebo kaip vaistų ir išvis nesigilina į fiziologiją ar psichologiją. Gal maišai su holistine "medicina"? Filosofinės jos šaknys geros, bet nuo šiuolaikinių interpretacijų rekomenduoju bėgti kuo toliau. Prisileisk čiaupo vandens - ir turėsi tą patį placebą, kaip tik nori "įkrautą" eliksyrą, bet kokį homeopatinį vaistą. Jei be skambaus pavadinimo ir nemenkų investicijų toks placebas neveikia - tai ar čia ir nėra tas klastingasis materializmas?
karolism 2010-06-10 13:12
Ne, turejau mintyje matrica http://www.secular.co.za/wp-content/upl ... iverse.jpg
rwc 2010-06-10 13:29
Tada neturėk. Eilinės New Age pakvakusio mokslininko fantazijos. T.y. fizikines teorijas paima geras, bet daro gerokai per toli siekiančias išvadas. Pvz, jei smegenys "kompensuoja" stimulų vėlinimą, tai dar nereiškia, kad galime nuspėti ateitį. Tai tik iliuzija, lyg garso takelį vėlintum, kad vaizdas su juo suspėtų, o kompo laiką atsuktum sekunde atgal, kad atrodytų, jog transliacija vyksta visiškai gyvai (čia vienas pavyzdys, yra jų ir daugiau).