Pentagonas įspėja, kad kosmoso šiukšlės kelia grėsmę palydovams  (3)

Kosmose esančios šiukšlės gali sustabdyti prekybą ir komunikacijas Žemėje, jei politikai ir valdininkai nesiims priemonių, kad šiukšlės nesusidurtų su palydovais, rašo „The Washington Post“, remdamasis Pentagono ataskaita.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Galimi skraidančių aparatų susidūrimai su šiukšlėmis (senų raketų dalimis ir nebeveikiančiais palydovais) kelia grėsmę kosminių paslaugų rinkai, kurios vertė – 250 milijardų dolerių (703 milijardai litų), finansų komunikacijų, navigacijos, tarptautinio telefonų ryšio, palydovinių „Google Earth“ vaizdų, televizijos signalų perdavimo ir orų prognozės srityse.

Kosminė erdvė tampa vis labiau perpildyta ir dėl jos kyla vis daugiau ginčų, rašoma tarpinėje JAV Gynybos ministerijos kosminėje ataskaitoje, kuri buvo pateikta Kongresui kovo mėn. ir oficialiai nebuvo publikuota.

„Mokslininkai baiminasi, kad dėl susidūrimų kosmose gali prasidėti nekontroliuojama įvykių virtinė, dėl kurios kai kurios orbitos gali tapti nebetinkamos naudoti, kadangi jose bus per daug šiukšlių. Po 2009 m. vasario mėn. įvykusio nebeveikiančio Rusijos palydovo „Kosmos“ susidūrimo su palydovu „Iridium Communications Inc.“ liko 1 500 nuolaužų, visos jos sukasi aplink Žemę 4,8 mylių (7,7 km) per sekundę greičiu ir gali sugadinti kitus palydovus“, – rašo straipsnio autorius Jonathanas Tirone‘as.

Straipsnyje taip pat užsimenama, jog artėja laikas kurti kosminių reikalų teisinę sistemą su svotiška policijos institucija, kuri galėtų ir pajėgtų kontroliuoti artimosios kosminės erdvės įsisavinimo ir panaudojimo klausimus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: