PSO skambina pavojaus varpais! Plačiai naudojamas saldiklis gali sukelti vėžį  ()

Ketvirtadienį Pasaulio sveikatos organizacijos komitetas pirmą kartą paskelbė, kad aspartamas, populiarus dirbtinis saldiklis, kurio yra tūkstančiuose produktų, turėtų būti priskiriamas „galimai kancerogeninių medžiagų žmonėms“ kategorijai, pranešė CNN.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai reiškia, kad kai kurie PSO Tarptautinės vėžio tyrimų agentūros (IARC) peržiūrėti tyrimai rodo, jog gali būti ryšys tarp aspartamo ir kepenų vėžio, tačiau moksliniai duomenys nėra tokie įtikinami, kaip, pavyzdžiui, asbesto ar tabako atveju.

Aspartamas laikomas vienu iš labiausiai ištirtų maisto priedų. Kelios reguliavimo institucijos, pavyzdžiui, JAV Maisto ir vaistų administracija, ne kartą teigė, kad aspartamas yra saugus vartoti žmonėms, jei jis vartojamas laikantis tam tikrų rekomendacijų.

Tiesą sakant, atskiras PSO ekspertų komitetas taip pat atliko aspartamo rizikos vertinimą ir ketvirtadienį pareiškė, kad pačios PSO rekomendacijų keisti nereikia.

Nors kai kurie mokslininkai ir maisto produktų bei gėrimų gamintojai nerimauja, kad PSO ženklas „galimai kancerogeninis“ suklaidins vartotojus, agentūra teigė, kad tikisi, jog šis pavadinimas paskatins mokslininkus atlikti dar daugiau tyrimų apie aspartamą ir galimą jo ryšį su vėžiu, jei toks yra.

Aspartamas naudojamas gazuotuose gėrimuose, kramtomoje gumoje. Europos Sąjungos maisto priedų sąraše žymimas E951.

Anksčiau šiais metais PSO informavo, jog „becukriniai saldikliai neturėtų būti naudojami kaip priemonė svoriui kontroliuoti ar neinfekcinių ligų, tokių kaip diabetas ir širdies ligos, rizikai mažinti“.

 

PSO gairėse teigiama, kad atlikus išsamią turimų įrodymų apžvalgą nustatyta, jog „ilgalaikis [necukrinių saldiklių] vartojimas gali turėti nepageidaujamą poveikį, pavyzdžiui, padidėjusią antrojo tipo diabeto, širdies ir kraujagyslių ligų ir mirtingumo riziką suaugusiesiems“.

Kas yra aspartamas?

Aspartamas yra vienas iš dažniausiai pasaulyje naudojamų dirbtinių saldiklių. Rinkoje jis yra jau kelis dešimtmečius. Kalorijų kontrolės taryba, tarptautinė asociacija, atstovaujanti mažo ir sumažinto kaloringumo maisto ir gėrimų pramonei, teigia, kad aspartamo visame pasaulyje yra maždaug 6000 produktų.

 

Aspartamo gali būti ten, kur nesitikite, pavyzdžiui, dantų pastose ar vaistuose, tačiau dažniau jis aptinkamas ant produktų, kurie parduodami kaip „dietiniai“ ar „be cukraus“, etikečių.

Aspartamo yra gazuotuose gėrimuose, tokiuose kaip dietinė kola, „Coke Zero“ ir „Pepsi Zero Sugar“, taip pat daugelyje mažai kalorijų turinčių kavos saldiklių, tokių kaip „Equal“ ir „NutraSweet“, ir kai kuriose sultyse.

Maiste aspartamo dažnai yra salotų padaže be cukraus, mažai kaloringų ledų, želatinos ir pudingų, becukrėje gumoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(1)
(3)
(-2)

Komentarai ()