„Mes atėjome ne dovanų.“ Pietų Afrikos Respublikos prezidentas paskelbė reikalavimą Putinui  (1)

Pietų Afrikos Respublikos prezidentas pareikalavo, kad Putinas grįžtų prie grūdų sandorio.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Į Rusijos ir Afrikos viršūnių susitikimą atvykę Afrikos lyderiai pademonstravo labai griežtą poziciją. Jie paragino Kremlių nutraukti karą prieš Ukrainą ir grįžti prie grūdų sandorio.

Pietų Afrikos Respublikos (PAR) prezidentas Cyril Ramaphosa aštriai reagavo į Maskvos grūdų dalybas, praneša Dialog.UA.

Putinas, bandydamas pasiteisinti Afrikos lyderiams dėl Ukrainos grūdų importo per Juodąją jūrą blokavimo, pažadėjo nemokamai tiekti grūdus Somaliui, Centrinės Afrikos Respublikai, Zimbabvei, Burkina Fasui, Eritrėjai ir Maliui. Jis taip pat nurašė skolas Afrikos šalims, kurių bendra suma siekė 23 mlrd. dolerių.

„Mes čia atėjome ne prašyti kažkokių „dovanų“. Žinoma, suprantame, kad iš dosnumo nusprendėte paaukoti grūdus kai kurioms Afrikos šalims... bet čia ne pagrindinis mūsų tikslas“, – sakė PAR vadovas.

Jis paragino Kremlių grįžti prie susitarimo dėl grūdų ir taip atblokuoti Ukrainos grūdų importą jūra.

Situaciją komentavo rusų tinklaraštininkas Anatolijus Nesmijanas (El Muridas). Tokią Ramaphosos retoriką jis laiko žlugusios Putino ir Rusijos įtakos įrodymu.

„Išvertus PAR vadovo pareiškimą, tai skambėtų šitaip: mums nereikia jūsų išmaldos, nustokite kvailioti, tai jau ne jūsų lygis... Dabar su Rusijos Federacija lygiaverčiai kalba ne JAV, Kinija ar Vokietija, o Afrikos šalys. Kieno lygyje esi, tas tau lygus“, – rašė tinklaraštininkas.

 

Apie Putino viršūnių susitikimą kalbėjo ir buvęs aukštas Rusijos vyriausybės pareigūnas Alfredas Kochas. Jis pareiškė, kad Afrikos šalių vadovai nestojo į Maskvos pusę, o pirmenybę teikė geriems santykiams su Vakarais palaikyti. Kremliaus sumanymas žlugo su dideliu trenksmu.

„Putinas veltui iššvaistė apie 300 000 tonų grūdų ir 23 mlrd. dolerių. Mainais už tai jam nepavyko suburti jokios antiamerikietiškos ir „antineokolonijinės“ koalicijos su savimi priešakyje... Vova negali rasti sau naujų sąjungininkų“, – rašė ekspertas.

Jis pareiškė, kad Putinas galutinai prarado įtaką, o netrukus taip pat neteks valdžios.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(245)
(4)
(241)

Komentarai (1)