Mokslininkai: gyvybei palankios sąlygos kadaise egzistavo visame Marse

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

kunis 2010-06-29 16:05
laukiu nesulaukiu kada zmones atras egzistavusia gyvybe marse o galbut net ir egzistuojancia kokia ras.. makteriaja ar uoda
Sinner 2010-06-29 16:24
Galėjo būti ir daug įdomiau, tarkim būtu radę piramides. Tie kas butu pirmi pamate, butu tiesiog apsišikę stati negražiai išsireiškus. Tik abejoju ar būtu tokia naujiena kada pasiekusi visuomenės ausis. Įdomu kaip toks radinys būtu įtakojęs visa kosmoso programą. O šiaip liūdna kad nesutampa nuomonės mokslininku dėl marso vandenynų, vadinasi nėra nenuginčijamų duomenų vienai ar kitai teorijai paremti.
EcoMachine 2010-06-29 16:49
O dėl ko marsas galėjo prarasti savo atmosferą ?
Sinner 2010-06-29 16:57
Per mažas magnetinis laukas, neapsaugo nuo saulės vėju, bei prasčiau išlaiko atmosferos daleles. Jei klystu pataisykite. O mažas magnetinis laukas dėl to kad planeta yra mažesnė ko pasekoje greičiau atvės jos branduolys ir jis nebegeneruoja stipraus magnetinio lauko. Jeigu mano žinios netikslios/pasenusios pataisykite mane.
SpaG 2010-06-29 17:21
Taip pat reikėtų nepamiršti, kad labai svarbų vaidmenį atlieka pačios planetos gravitacija. Dėl mažesnės gravitacijos reikia ir mažiau energijos ištrūkti iš planetos traukos lauko. Todėl lengviausios atmosferos dalelės ištrūko / buvo nupūstos. Dėl to marso atmosferoje ir yra tiek daug anglies dioksido - jis sunkesnis.
LiberalusToris 2010-06-29 17:56
Che, kaip ir daugumoje straipsnių - tema neatitinka straipsnio. Iš pavadinimo galima suprasti, kad Marse anksčiau buvo gyvybė (nenuginčijamai), o, kai perskaitai straipsnį, supranti, jog tai tik spėjimas padarytas mokslininkų. Ech, ech... ir kada gi jūs pradėsit normaliai straipsnių pavadinimus rašyt? Suprantu, kad jie turi pritraukti skaitytojo akį, bet, visgi, neturėtų ir klaidinti (žinoma, nelabai čia ir reikšminga šitai). Vienas klausimas iškilo - ar jie čia tą gyvybę traktuoja vėl pagal Žemės modelį, ar jau pagal kokį kitą modelį? Nes, jei pagal Žemės, tai aš pats galiu pasakyt - Jupiterį prieš n milijardus metų buvo vanduo, kietas paviršius, kol to paviršiaus neišdegino Saulė. Dabar, vat, paneigit, kad klystu. Juk to niekas negali žinoti. Paprasčiausi spėjimai ir viskas
Justas116 2010-06-29 18:06
Pora simtu milijonu metu tikrai per mazas laiko tarpas kad ten susiformuotu sudetingesne gyvybe nei vienalaste bakterija. Bet jei jie rastu Marse gyvybe tikrai apsidziaugsciau
arklystu 2010-06-30 11:26
Įdomu ar negalima būtų paaiškinti vandens pėdsakų Marse atneštų iš Saulės sistemos ledo kometų/meteoritų ir pan. (juk pėdsakai tai kaip rašo rasti krateriuose)? "Kas yra realybė? Kaip tu supranti realybę? Jei tai yra, ką tu matai, ką tu girdi, ką tu jauti, tai realybė - ne kas kita kaip elektriniai signalai, kuriuos atkoduoja mūsų smegenys" šitas geras. Tik va, tie elektriniai signalai yra tos pačios "realybės" padariniai, tos pačios "realybės" dimensijoje. Protas bando suvokti save... galiausiai viskas mumyse pasibaigia tikėjimu.
Pushius 2010-06-30 11:31
Niekada nesupratau, kodėl visi mano , kad kitose planetose nėra gyvybės todėl ,kad ten ne tokios sąlygos kaip žemėje. T.y nėra deguonies, nėra vandens ir t.t kodėl niekas nepagalvoja , kad gal būt ten yra kitokia gyvybė kuriai pavyzdžiui net nereikia deguonies norint gyventi.
Topazas 2010-06-30 11:54
Tavo spėjimas būtų nenuginčijamas, bet... pasižiūrėkim į dykumas. Ten nėra beveik jokio vandens taip pat kaip ir menkiausios gyvybės formos. Žinoma, yra rasta tokių padarų, kuriems nereikia saulės ar beveik nenaudoja deguonies, bet vanduo kaip geriausias tirpiklis yra būtinas. Na, bet visata nesuvokiama, būtų nuostabu jei tokias egzotiškas gyvybės formas rastų Titane, tada tikrai apsiverstų požiūris į gyvybę
Pushius 2010-06-30 13:17
Sutinku su tavimi. Visata na galima sakyti begalinė yra, ir teigti ,kad kitose planetose nėra gyvybės todėl ,kad nėra deguonies ir vandens... na nežinau atrodo naivu. Tikėkimės ,kad atras nuo mokyklos laikų jau su biologijos mokytojais ginčijausi šiuo klausimu būtų šaunu nueiti ir pasakyti jiem : na va, o ką aš sakiau
jordanbn2 2010-07-01 08:43
Padidinus marso mase iki žemės masės butu galima atkurti atmosfera ir apsigyventi, nera ten taip šalta. Galima pasišildyti elektra. Be to kai bus atmosfera bus ir šilčiau. Kai žemiečiai turės pakankamai kosminių laivų ir bombų, nukreips is asteroidų žiedo asteroidus į marsą ir taip padidins jo masę.
LiberalusToris 2010-07-01 10:07
Padidins jo masę, nukreipdami asteroidus į Marsą? Labai tuo abejoju. Gali atsitikti taip, kad jie trenksis į Marsą ir susidarys darinys, kuris dabar yra žinomas kaip Mėnulis. Arba gali atsitikti taip, kad tie asteroidai paprasčiausiai Marse išmuš didžiules skyles (kraterius) ir nieko nebus, o masė, abejoju ar tokiu būdu padidėtų. Iš vis abejoju ar iš planetos galima atimti ar pridėti masę. Juk tai ne koks molio gabalas, kurį gali lipdyti kada panorėjęs.
arklystu 2010-07-01 10:41
o kaip tada saulės sistemos varikliukas? pakeiti Marso masę, keičiasi balansas - metai, apsisukimas apie savo ašį ir veikiausiai pradetų artėti prie saulės ta padidinta masė.
Dvigubas nulis 2010-07-04 22:35
O kuris mokslininkas čia taip mano? Niekas neteigia (bent jau iš protingų žmonių tarpo), jog gyvybė tegali būti pagal Žemiškąjį pavyzdį. Priežastis visai kitokia. Ką ieškoti lengviau: tai, ką gerai pažįsti; tai, ko nesi akyse matęs?