Naujas iššūkis fizikams: protonas gali būti mažesnis nei manyta ik šiol (Video)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

bahuriux 2010-07-09 19:25
Siaip esu girdejes, kad jeigu visos visatos materija butu imanoma suspausti dalele prie daleles, be tarpu, tada tokios sferos dydis butu kaip zirnis, o dabar reikia manyti, kad netgi 1-3% mazesnis uz zirni, nes protonai pasirodo mazesni 4%, neutronus palikau ramybeje, kolkas Nesu tikras del sito teiginio, bet kogero taip ir yra. Gal kasnors patvirtinsite, arba paneigsite. Tada man iskyla hipotetinis klausimas, ar musu visata isviso materiali na gerai bet kuriuo atveju islieka materijos sulig zirniu. Giliau nesigilinsiu kolkas, i elentariuju daleliu vidu.
ligonis 2010-07-09 20:27
na jei nori pabut filosofu ir pradet kliedet, kad mes neegzistuojam, nes visatoi yra permazai materijos - pirmyn, niekas nedraudzia.... tik del ateities kartu, netapk filosofijos destytoju ir negadink gyvenimo likusiems na seip del to teiginio, kad butu zirnis stipriai abejoju. nes jei protono dydis 0.84 femtometru tai mano grubiais skaiciavimais tam prireiktu tik apie 2.1*10^38 protonu. nezinau apie dydzius daleliu, bet ne tik protonai yra, ir gal kitos net didesnes, tai greit virsytu ta zirni
kionig 2010-07-09 20:31
Keista, kas taip galejo pakeisti kardinaliai duomenis. Net naudojant mazaja planko konstanta skaiciuojant rezultai nestipriai skiriasi.
bahuriux 2010-07-09 21:03
Zinoma, kad mes egzistuojam (vienaip ar kitaip), tik tiek, kad nera jokios "kietos" materijos, kaip kad daugumai atrodo. Kazkas grubiai primete "2.5 x 10^89 elementary particles in the visible universe" cia apie fotonus ir neutrinus kalba eina, nes protonu ir neutronu yra tikrai mazai palyginus, beto jie nera tikrosios elementariosios daleles http://en.wikipedia.org/wiki/Elementary_particle (su didziaja dauguma info as nesutinku, kas cia parasyta, ypac del gravitonu ir dar visokiu ten teoriju) gal tas bajeris su zirniu buvo paskaiciuotas, kai protonai ir neutronai butu dar isskaidyti i mazesnes "tikrasias" elementariasias daleles, nu nezinau sunku pasakyti.
Mitas 2010-07-10 12:53
Vasko Ronči
zet 2010-07-10 16:20
jau prasideda filosofija. Bet pries diskutuodami apie materija, pasiskaitykite materijos apibrezima . Nes filosovimai nuo to ir prasideda. O siaip idomu bus suzinoti ka nors naujo.