Mokslininkai siūlo šaudyti daugiau vilkų, plėšrūnų gynėjai tam prieštarauja

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

alkaponas 2010-07-13 11:02
nesuprantu kam saudyt, jeigu yra regionu kur ju isvis nera ! reikia juos pagauti ir pervezti i tuos regionu. viskas, kuriam laikui problema ishspresta. nes jei jau prades saudyt tokius mazus ju skaicius tai bus kaip su briedziais kursiu nerijoje AMB ishshaudytais arba sernais kuriu siais metais vienas kitas teliko!
kaizoku 2010-07-13 12:01
nu jo zmones nesupranta, kaip gyvunai yra svarbus ekosistemai, kuria naikiname
Staska 2010-07-13 12:04
Tai cia skaitosi per didele populiacija, virs 200 vnt.? Tuo labiau, kad pusej Lietuvos rajonu ju isvis nera. Visa sita vaju pries vilkus ukininkai kelia.
Muskietininx 2010-07-13 12:47
Tai taip, o ką tu darytum jeigu per tokius plėšrūnus prarastum kažkokią dalį savo galvijų, tau būtų nuostoliai, tai ir keltum tokį šurmulį. Šiais laikais vilkai nelabai galėtų gyventi daugelyje Lietuvos regionų, nes tai neįmanoma. Pvz. miškuose aplink mano kaimą tai neįmanoma. 3-4 km. miško, o paskui laukas, ar kaimas, 3-4 km. miško, o paskui vėl koks nors namas ar kaimas. Ir kur tu juos apgyvendinsi ? Tame mažame miškelyje, kuris ir taip dažnai kertamas. Ką bekalbėti apie grybaujančius ar uogaujančius žmones. Vilkai jų galbūt ir neliestų, nes tai baigštūs gyvūnai, bet kokį pojūtį pačiam žmogui sukeltų miške, šalia jo šmirinėjantis toks plėšrūnas. Ar susidūrę su juo neišsigąstumėte ? O patiems vilkams irgu ten būtų ne pyragai. Tokiame miškelyje tik kiškiukai ir ežiukai tegali veistis. Dėl maisto trūkumo jie pradėtų žiūrėti į žmones. Ne tiesiogiai, bet gyvūliai ir kiti naminiai gyvūnai kentėtų. Kam lakstyti po mišką ir gaudyti kažkokia stirną , kiškį ar šerną, jeigu žmogaus karvė viena ganosi lauke pririšta grandine. Ateik ir paėsk, kodėl gi ne ? Todėl jiems ir reikia dideliu miškų, kur šernai, kiškiai ir aišku stirnos galėtų veistis netrugdomi žmonių. O tokių Lietuvoje juk nėra labai daug. O kažkieno čia minėtas gyvūnų pervežimas nelabai apsimoka. Pagalvokim, pigiau yra nušauti gyvūną, ar jį pagauti ir pervežtį į kitą vietovę ? Tai va. Iš esmės aš pats jų populiacijos mažinime nematau nieko blogo. Vilkai visiškai niekada neišnyks. O jeigu viename miške jų jau nėbėra, tai galime perkelti iš kitur, tik kaip jau minėjau, tai aišku kainuotų.
Muskietininx 2010-07-13 12:49
Ai, dar pagalvok, 200 vnt. tikrai nemažai. Juk čia vilkai, o ne kokie ežiukai. Jiems maisto susirasti juk daug sunkiau.
kionig 2010-07-13 12:50
Tegu uz perkelima moka zalieji ir greitai prades burnotis ir jie.
Wolfy 2010-07-13 14:21
Na, reiketu vilkus misrunus tikrai truputi praretinti,bet su saiku.
Muskietininx 2010-07-13 15:27
Tu "Wolfy" grynakraujis ? čia man rasizmu iš tavo pusės jau kvepia.
11280 2010-07-13 16:14
Pats gyvenu Vilkijoje, todėl aš pieš vilkų medžiojimą, bet sunku medžiotojams (ar praktiškai neįmanoma) atskirti no tų hibridų. Aš irgi už grynąveislius, tikruosius Lietuvos simbolius.
Insomniakė 2010-07-13 16:34
Jei maisto sumažės ir vilkų automatiškai sumažės, jei maisto mažai gimsta ir vilkų mažiau, tereikia kiek palaukt, o ne iškart lėkt šaudyt, o poto gyvent vėl su tom pačiom problemom, mišrūnai ir pan. Tuo labiau situacija su tais mišrūnais jau paaiškinta, tad taip ir tęsis be galo be krašto, kol nebus ko kito imtasi. Bet medžioklė labai pelningas verslas, tiek medžiotojam tiek tų istatymų leidėjam ir prisidėjusiems.
Nerkashis 2010-07-13 16:56
Kodėl man ganant avytę pamiškėj ją sudraskė vilkas? Nejaugi jis nežino, kad čia mano žemės ir jam čia negalima? Jis turi tik miške lakstyt ir tai tik tada kai aš negrybauju/uogauju/malkauju. Sarkazmas Norim Lietuvoj turėt vilkų, bet kad jie būtų kaip prijaukinti šunyčiai. Apgailėtina. Kaip ten sakoma: - bijai vilko, neik į mišką.
qzar 2010-07-13 17:09
Jai ukininkai nenori kazkokiu nuostoliu tai lai normaliai apsitveria ta vieta kur ganosi gyvuliai ir pan . Aisku islaidos bet tada bus ramu ir tai tikrai ne tiek dauk kainuotu .
ligonis 2010-07-13 18:51
"Tik natūralios atrankos būdu vilkų veislė gali išsigryninti", - tvirtino A.Gaidamavičius." naturali atranka ir vyko per kryzminimasi, islieka tik tie, kurie turi stipriausius genus. cia jis sako "tik naturali atranka pades jiems, todel mes turime uzkirsti kelia naturaliai atrankai" vilkai turi galimybes - zudo karves, mes turim galimybes - zudom ka norim. nei vienas nei kita nera gerai, bet mes neturim moralinio pranasumo pries vilkus
Satnamlivas 2010-07-13 19:15
Man tai panašu į lengviausią būdą kaip apsisaugoti nuo vilkų - niekam pernelyg nereikia sukt galvos todėl. Bet kaip jie sumažins hibridų skaičių, jei medžiotojai vargu ar gali juos atpažint nuo grynakraujų vilkų. O vilkai ten ir negyvena - mažuose miškuose, nes jiems trūksta ėdesio, o kad kai kur užklįsta į ganyklas tai nenuostabu - juk prieš akis grobis. Nejau ūkininkai tingi pamąstyt, kad šiek tiek saugiau apsitvertų savo galvijus - vilkai nėra prijaukinti gyvūnėliai - mato prieinamą auką ir puola...
Muskietininx 2010-07-13 19:38
Na savo kiemą apsitverti aišku galima, bet jeigu kaimo bobutė turi vieną karvutę ir aišku nedidelę pievą prie miško tai karvutei ganyti. Ar apsimoka tą ganyklą tai bobutei tvertis ? Nors dažniau į vilkų akiratį manau papuola ožkos, avys, vištos ir kiti smulkesni galvijai ar augintiniai. Patys didžiausi "ūkininkai" savo karves laiko uždarytas fermose tai jiems į tai lyg ir nusispjauti. O štai smulkesnieji tikrai kentės. Žemės skypai kad ir prie miškų juk išdalinti dažnai būna ne vienodai. Tiek hektarų vienam, šitiek kitam, o dar tiek vėl kitam. Imk ir tverkis tą plotą, kad 1 ar kokie 2 vilkai neįlįstų į tavo žemę. Na tai tikrai nėra patogu, nebent, kaip minėjau viskas tau arti namų ir aptverti galima taip sakant "viena tvora". O ir taip, juk paprasčiau nušauti vilką, nei pasatatyti tvorą, kuri jį aptvertų nuo tavo karvutės. Juk vilkas apėjęs vieną sodybą eis į kitą. Taip ir būtų Lietuvoje visu pilna tvorų. Na čia taip ūkininkų akimis žiūrint. Nesu ūkininkas, tiesiog taip pažiūrėjau į šią situaciją.
qzar 2010-07-13 20:10
Na teisingai sakai bet tarkim gerai db pamazina na grubiai per pusia ta vilku populiacija ir tada vel kokie 1 kitas ispuoliai ar vel neprasidetu kad reik pyskinti vilkus ? visado buvo - yra ir bus puolami tie ukininku gyvuliai as taip manau o db mazint kaip ir taip mazai tai gal isvis geriau kad nebutu ?
Insomniakė 2010-07-13 21:39
Žodžiu, žmones, praradot atsakomybės jausmą, o gal jo ir šiaip neturėjot, tiek iš gyvulių pusės tiek iš dalinės pačių kaltės, jog vilkų mišrūnai pagrinde ir puola gyvulius. Jei kas netaip, vienintelė išeitis - naikint. O kada tai padėjo? Tai gal kada pradėsim mąstyt ne piniginėm? Jei yra gyvuliai, reikia jais ir rūpintis, juk žinoma kuriuose regionuose jie klesti, kur visai nėra, tai ir reikia taikyt atitinkamas priemones.
Muskietininx 2010-07-13 22:28
Taip, puolami visada jie buvo, yra ir bus. Bet kur per metus sakykim sudraskomi pvz. 10 gyvūlių, o kur 100. Na skirtumas tirkai yra. Tiems išskirtiniems ir labai retiems atvėjams galima juk taikyti kokias nors kompensacijas, o jeigų tų išpuolių labai padaugėtų ? Ir vėl ta pati situacija, neapsimoka. Ir vėl tie pinigai Tam tikru kampu žiūrint, juk jie yra blogis. Čia kažkas minėjo, kad "mišrūnai" dažniausiai, taip sakant išklysta iš kelio, bet juk apsitaiko ir tų grynakraujų, išklydelių. Bet mano nuomone laukinis vilkas ir žmogus yra taip sutverti, akd vienas šalia kito gyventi negali. Aš nekalbu apie zoologijos parkus, kalbu apie natūraliai gyvenančius vilkus. Reikia trauktis jiems, arba mums. Logiškai ir realistiškai pagalvokit ir atsakymas bus aiškus. Imtis ginklo ar ne.
BerniukasBezdaliukas 2010-07-13 22:36
Pirma as tikrai manau kad vilku negalima naikinti ipatingai kaip ju nera tiek daug... kai legaliai galima ju iszudyti 40~ per sezona ir dar pagalvokit kiek ju nuzudo nelegaliai. Beje gyvulius reikia tada laikyti aptvertuose teritorijuose, ir nebus jokiu bedu. O kadangi vilkai gan retai puola ant zmoniu. Tai as problemos beveik visai nematau. Manau reikia islaikyti normalu vilku skaiciu ir viskas bus gerai.
Nerkashis 2010-07-13 22:46
O kam juos kontroliuot? Kam leist pinigus skirtus jų kontrolei? Juk turim kelis zoo sode ir gana. Ir išvis kam ta gamta reikalinga... (sarkazmas)