Mokslininkai išmoko paversti peles lesbietėmis  (21)

Pietų Korėjos mokslininkų atliktas eksperimentas atskleidė, kad laboratorinių pelių lytinę orientaciją galima pakeisti išjungus vos vieną geną. Ši paprasta procedūra verčia modifikuotas pelių pateles ignoruoti patinus ir bandyti poruotis su savo lyties atstovėmis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai aptiko, kad embriono stadijoje „išjungus“ pelės FucM geną, įtakojantį moteriškųjų lytinių hormonų koncentraciją smegenyse, augančios pelių patelės ima elgtis taip, tarsi jos būtų patinėliai. Tyrimui vadovavęs Pietų Korėjos Priešakinio mokslo ir technologijų instituto Daejone profesorius Chankyu Parkas pareiškė, kad mutavusių pelių smegenyse buvo šiek tiek pakeista gyvūnų raidos „programa“. Dėl šios priežasties pasikeitė ir jų lytinė orientacija – patelių smegenyse vykstantys procesai šiuo požiūriu buvo panašūs į patinų smegenis.

Pasak šaltinio, mokslininkai ilgai ieškojo genetinių homoseksualumo priežasčių. Iš pirmo žvilgsnio naujasis atradimas tarsi gali pateikti lytinę orientaciją keičiančio genetinio mechanizmo paaiškinimą, tačiau Korėjos mokslininkai pabrėžia, jog kol kas neįmanoma pasakyti, ar šis atradimas turi kokį nors ryšį su žmonių seksualumu.

Išjungę už tam tikro fermento išskyrimą atsakingą pelių geną, mokslininkai mano taip paskatinę perteklinę estrogenų gamybą, kartu sukliudydami šiems hormonams prasiskverbti į pelių smegenis. Nors estrogenai maskulinizuoja (suteikia vyriškų požymių) pelių smegenis, tačiau toks efektas nėra stebimas žmonių atveju.

Profesorius Chankyu Parkas dabar ketina tirti, ar FucM geno „gaminamas“ fermentas – tam tikro tipo fukozė – turi kokį nors poveikį žmonių seksualumui, tačiau pripažįsta, kad gali būti labai sunku surasti savanorių tokiems bandymams, teigiama pranešime.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(1)
(-1)

Komentarai (21)

Susijusios žymos: