Jie išgelbėjo žmoniją nuo žlugimo. Paskelbti 2023 metų Nobelio fiziologijos ir medicinos premijos laureatai  ()

Švedijoje ir Norvegijoje pirmąją Nobelio savaitės dieną buvo paskelbti fiziologijos ir medicinos srities laureatų vardai.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-10-02 Jie išgelbėjo žmoniją nuo žlugimo. Paskelbti 2023 metų Nobelio fiziologijos ir medicinos premijos laureatai  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apdovanojimą atsiėmė mokslininkė iš Vengrijos Katalin Karico ir imunologas iš JAV Drew Weissmanas, praneša Nobelio fondo svetainė.

Mokslininkai buvo apdovanoti už atradimą, leidusį sukurti veiksmingas mRNR vakcinas nuo COVID-19.

Teigiama, kad dviejų Nobelio premijos laureatų atradimai buvo labai svarbūs kuriant veiksmingas mRNR vakcinas nuo COVID-19 2020 m. pradžioje prasidėjusios pandemijos metu.

„Dėka revoliucinių atradimų, kurie iš esmės pakeitė mūsų supratimą apie mRNR sąveiką su imunine sistema, laureatės prisidėjo prie precedento neturinčio vakcinos kūrimo tempo per vieną didžiausių grėsmių žmonių sveikatai mūsų laikais“, – rašoma Nobelio premijos svetainėje.

Carico ir Weissmanas parodė, kad modifikuota mRNR yra neuždegiminė ir labai efektyviai paverčiama baltymais, kai ji skiriama gyvūnams, atveriant galimybes naudoti šią naują mRNR technologiją terapiniam gydymui.

Jų tyrimai parodė, kad nukleozidais modifikuota mRNR gali būti naudojama gyvūnams vakcinuoti nuo įvairių patogenų, įskaitant gripo virusą, ŽIV, SARS-CoV-2 ir maliariją. Šis svarbus darbas šioje srityje gali būti pritaikytas daugeliui pritaikymų, tokių kaip infekcijos prevencija, įvairių ūminių ir lėtinių ligų gydymas ir genų redagavimas.

Kas žinoma apie laureatus?

 

68 metų Katalin Kariko gimė Szolnoke, Vengrijoje. 1982 m. Segedo universitete ji įgijo filosofijos daktaro laipsnį, o po to užsiėmė moksliniais tyrimais Vengrijos mokslų akademijoje.

Po 1985 m. Kathleen persikėlė į Filadelfiją, JAV, kur atliko doktorantūros studijas Temple universitete ir Bethesda sveikatos mokslų universitete.

1989 m. ji buvo paskirta Pensilvanijos universiteto docente. Šias pareigas ji ėjo iki 2013 m.

Kathryn tapo BioNTech RNA Pharmaceuticals viceprezidente ir vėliau vyresniąja viceprezidente. Nuo 2021 m. ji yra Segedo universiteto profesorė ir Pensilvanijos universiteto Perelmano medicinos mokyklos docentė.

64 metų Drew Wisemanas gimė Leksingtone, Masačusetso valstijoje, JAV. 1987 m. Drew Bostono universitete įgijo medicinos mokslų daktaro ir daktaro laipsnį.

 

Mokslininkas atliko klinikinius mokymus Harvardo medicinos mokyklos Beth Israel Deaconess medicinos centre ir podoktorantūros studijas Nacionaliniuose sveikatos institutuose.

1997 m. Weismanas įkūrė savo tyrimų grupę Perelmano medicinos mokykloje Pensilvanijos universitete. Ji yra Pensilvanijos RNR inovacijų instituto direktorius.

Primename, kad RNR vakcinoje, skirtingai nei visose tradicinėse vakcinose, nėra viruso baltymų. Ji turi genetines instrukcijas, kurios „moko“ mūsų organizmą išskirti šiuos baltymus, o tuo pačiu gamina apsauginius antikūnus kovai su ligos sukėlėju.

Kembridžo universiteto mokslininkų teigimu, vienas iš RNR vakcinos privalumų yra tai, kad ją galima pagaminti palyginti greitai ir pigiai.

Be to, RNR vakcina gali būti saugesnė nei kitų tipų vakcinos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(6)
(6)
(0)

Komentarai ()